Excelleren zonder te selecteren

Het Vlaamse Kampioenschap tumbling van het A/B-niveau, in een organisatie van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen, verliep op zaterdag 20 en zondag 21 april in Balen. Het grote deelnemersveld dat aan de start van de selectiewedstrijden stond in januari, was teruggebracht tot diegenen die aan de norm voldeden om door te stoten naar deze wedstrijd.

Voor Klimop R.T. Merksem waren er daarenboven, een aantal gymnasten aan hun eerste wedstrijdjaar bezig. Alleen zij stonden toch maar mooi te schitteren op dit VK.

Bij jongens 11 jaar turnde Nicolas Blake zich naar het podium met het zilver en een selectie voor het Belgisch kampioenschap.

Yaro Merckx bij de seniors jongens turnde een aantal uitschieters. In de voorronde kwam hij nog op de derde plaats uit. Maar in de finale trok hij zijn reeksen in moeilijkheid op waardoor hij met het zilver een trapje hoger op het podium eindigde.

Jitske Varga bracht voor het eerst in wedstrijd, bij de meisjes 16 jaar, een tweevoudige schroef tot een goed einde, waardoor ook haar selectie voor het BK een quasi zekerheid is.

Haar clubgenote Saar Vaassen zit in de leeftijdscategorie meisjes 17 jaar op hetzelfde schema richting het BK.

Emma Roggeman deed het eveneens goed. Jinthe Varga, Tyana De Scheerder, Kiara Meeus en Jozefien Aps waren fel onder de indruk. De ene gymnast verging het goed, de andere gymnast minder. Teleurstelling is daarom nooit ver weg.

Bij Klimop RT hoeft dit niet een overwegend negatief moment te zijn. Het levert namelijk voor gymnasten en trainers brandstof op: de kans om door te gaan! Een stimulans om beter te worden dan anderen.