Klimop RT Merksem op Vlaams Kampioenschap Tumbling, slimmer en koelbloediger

In het weekend van 16 en 17 maart werden de Vlaamse kampioenschappen Tumbling gehouden in Oostakker bij Gent in een organisatie van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen.

De Merksemse gymnasten hadden goede prestaties laten noteren in de verschillende Provinciale voorronden waardoor er best een verwachtingspatroon mét perspectieven zat aan te komen.

Logisch?

Natuurlijk niet want een wedstrijd blijft immers steeds spannend.

In het B-niveau bij de senioren meisjes mocht NATASJA MOULAERT dit ervaren waardoor ze toch enigszins met knikkende knieen aan de startlijn verscheen. Drie reeksen hetzelfde niveau aanhouden bleek een opgave. Natasja behaalde met haar 12de plaats toch een selectie voor het BK van de maand mei. Daar zal ze dus focussen op een podiumplaats.

Op zondag was KIANO WAUTERS bij de benjamins jongens van het I-niveau aan de slag. Kiano had in alle PV iedereen overtuigd van zijn klasse. Het Vlaamse kampioenschap werd nog maar eens een stap voorwaarts voor deze jonge gymnast van de Merksemse club.

Maar eerst … ” weet jij hoeveel de helft, van de helft, van de helft van 100 is ? ” … typerend voor de sfeer waarmee de jongens de competitie ervaren hebben.

Kiano had het antwoord correct, maar toonde ook fysiek zijn kwaliteiten zowel op de maxi-trampoline, de tumblingbaan als op de vrije reeks. GOUD en eerste podiumplaats. Knap!

Na deze prijsuitreiking begon KATRIEN BRAET aan haar opwarming in het A-niveau. Katrien had een ongemak aan haar voet, maar door een goede medische begeleiding, aangepaste trainingen en een sterk moreel stond zij stevig te turnen op dit VK. Als jongste deelnemer in haar leeftijdscategorie, bij de beloften meisjes, kon zij een hoge moeilijkheid neerzetten in twee tumblingreeksen met een tweevoudige gehoekte salto en in de tweede rotatie een schroefsalto als verbindingselement en opnieuw een tweevoudige gehurkte salto als eindsprong. Met het ZILVER werd het een tweede podiumplaats voor de club. Schitterend. Optie op selectie voor WK jeugd is hiermee genomen.

YERA VAN VLEM mocht aan de beurt bij de miniemen meisjes van het A-niveau. De ganse week ziek en toch een wedstrijdmentaliteit. Yera turnde twee stevige reeksen. Opnieuw was een podiumplaats binnen bereik met haar gedeelde derde plaats. Het reglement voorziet echter geen exaquo’s, waardoor de score van reeks twee bepalend is. Met een vierde plaats kan iedereen toch tevreden zijn want Yera toonde de juiste mentaliteit en dat verdient respect.

Bij de junioren en senioren jongens was er voor het eerst, voor onze clubgenoten, na de voorronde ook een finale te turnen op dit VK.

Voor ZINO MERCKX, DYLAN GEYBELS en BRUCE MOMMERS een nieuw gegeven waarmee ze rekening dienden te houden en te leren hoe daar mee om te gaan.

Concentratie niet te ver laten wegdeemsteren, voldoende drinken, niet vergeten om te eten, afstand nemen, …

Dylan turnde, bij de junioren jongens, zowel in de saltoreeks als in de schroefreeks goed waardoor hij zonder problemen naar de finale doorzette.

In dezelfde leetijdscategorie werd dit voor Zino een ander verhaal want de saltoreeks ging letterlijk de mist in na de verbinding vanuit een tweevoudige salto in het midden van de reeks.

Door een goede schroefroutine werd het toch nog een plaats in de finale.

In de finale moest dus orde op zaken gezet worden.

Orde op zaken zetten.. Niet direkt evident want Zino had zich pijn gedaan aan zijn voet in de voorronde.

De tegenstanders probeerden met risicovolle oefeningen de Merksemse tumblers te intimideren, zoveel was duidelijk. Spijtig voor hen maar hier kwam de mentale kracht, de slimheid en de koelbloedigheid boven water. Zino zette het wedstrijdverloop terug naar zijn hand en behaalde met zijn GOUDEN medaille een derde maal plaats op het podium voor de club.Een selectie voor het WK bij de jeugd kan nog steeds.

Dylan zat met een eerste finalereeks op schema en zag een medaille binnen handbereik. ” Do not be afraid to win ” het speelde hem wel parten, want hij eindigde met 0,2 punten verschil op een vierde stek. Hopelijk heeft Dylan zijn beste beentje opgespaard voor de BK waar hij een plaats op het schavotje mag beogen. Toch een knappe prestatie voor deze eerstejaars junior.

Complexloos deelnemen. Dit is geen uitgangspositie die veel aan de verbeelding overlaat. PHILIP JANSSENS bevond zich bij de senioren toch in deze positie gedrongen. Hij wist daar evenwel vlot mee om te gaan waardoor hij na de voorronde op de tweede plaats gerangschikt stond op slechts 0,3 punten van de nummer een.

In de finale focuste Philip bewust op een plaats binnen de eerste drie en na de eerste rotatie met een tweevoudig gestrekte salto ging hij dit resultaat ook waar maken. In de eindsprong van reeks twee was het even minder waardoor het de derde, vierde plaats voor Klimop RT Merksem werd. Een tevreden gymnast kan straks deelnemen aan het BK.

Bruce zat er nog aan te komen in dezelfde categorie. Zijn eerste reeks was niet ok waardoor een hypotheek op de finale gezet werd. Zijn tweede zou en moest van een ander kaliber zijn. Ook hier weer die mentale weerbaarheid waardoor Bruce de finale inging. ’t Was best nagelbijten zowel voor de talrijke supporters als voor de gymnasten en de coach.

In die finale was het eraan te zien dat deze selectie veel energie had gekost. Met een vijfde plaats was er even ontgoocheling maar al direkt vreugde want de Merksemse gymnast wist zich geplaatst voor het WK bij de jeugd in Bulgarije verder aan het eind van het jaar.

Het weekend werd met een meer dan goed resultaat afgesloten, want alle Merksemse gymnasten komen niet alleen nog eens op de Belgische kampioenschappen in wedstrijd maar er zijn nog aardig wat perspectieven op resultaten met een meerwaarde.

Toch weer eens een bewijs van de goede ingesteldheid die er heerst in Gymhal Terlinden.

20130317-01.03 20130317-01.01 20130317-01.02

COOKIE INSTELLING FUNCTIONALITEIT NOODZAKELIJK

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNDgwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwOi8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkL2ozejYxUnFEeERvP3JlbD0wIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==

COOKIE INSTELLING FUNCTIONALITEIT NOODZAKELIJK

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNDgwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgc3JjPSJodHRwOi8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkL3V3eFE0YWtVWDZFP3JlbD0wIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==