Klimop RT Merksem pronkt, nog maar eens, op Belgisch Kampioenschap Tumbling 2013

Het Belgische kampioenschap Tumbling van het A-niveau werd op 4 en 5 mei in Mortsel opgezet in een organisatie van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen. Het werd een knappe editie wat betreft het wedstrijdniveau, want een open-kampioenschap waaraan ook buitenlandse gymnasten mochten deelnemen. Vooral turners en turnsters uit Groot Brittanie waren de plas overgestoken, onder aanvoering van wereldtopper Kristof Willerton ( noot : de mama van Kristof is afkomstig uit Antwerpen ).

Voor YERA VAN VLEM was het een wedstrijd “om de hoek”, aangezien zij dichtbij de sporthal woont. Zij ging van start bij de miniemen meisjes ( 11-12 jaar) en na de eerste rotatie was het podium binnen handbereik. In de tweede tumblingreeks ging het echter fout, waardoor zij uiteindelijk met een 6de plaats moest tevreden zijn.

Ook voor KATRIEN BRAET was de sporthal De Sterre dichtbij haar woonst gelegen.

Dit en het feit dat zij als jongste deelneemster in de categorie Beloften (13-14 jaar) resoluut de focus op een podiumplaats gericht hield, maakte het allemaal wel heel spannend.

Na de eerste saltoreeks, met een tweevoudige gehoekte salto als eindsprong, stond Katrien zowaar op een eerste plaats. Een meer dan geslaagde tweede rotatie met opnieuw een hoge moeilijkheid maakte dat de Merksemse gymnaste het ZILVER veroverde en zeker was van haar selectie voor het WK bij de jeugd in Bulgarije. Schitterend!

Bij de junioren en senioren werd er, zoals op het VK, eerst een voorronde en daarna een finale geturnd. Ook hier waren nagenoeg alle Merksemse deelnemers pas dit sportjaar naar een hogere leeftijdscategorie overgestapt. ” Ieder nadeel heeft zijn voordeel ” en inderdaad alle jonge gymnasten van Klimop RT Merksem hadden zich in het seizoen een plaatsje op dit BK toegediend.

Bij de junioren jongens ( 14-17 jaar ) mocht ZINO MERCKX de spits afbijten in de voorronde, samen met DYLAN GEYBELS. Beiden turnden zowel hun salto- als schroefroutine nagenoeg foutloos en gingen de finale in.

In die finale starten alle gymnasten terug vanaf nul punten.

Voor Zino was het vooral de selectie voor het WK dat voorop stond en natuurlijk de bijhorende moeilijkheid. Of toch … ook de mooie beker van Belgisch kampioen sprak hem aan. Een extra stimulans.

De oudere tegenstander legde hem het vuur aan de schenen, door de keuze op een uitvoering met een hoge moeilijkheid.

De regelmaat primeerde echter, over beide tumblingreeksen, waardoor én de GOUDEN medaille én de selectie voor het WK in Sofia een feit werden. Knap!

Dylan mengde zich in de strijd, maar de spanning werd hem te veel in de duidelijk rommelige tweede reeks.

Met het BRONS behaalde hij toch zijn vooropgestelde doel, een plaats op het podium. Dylan turnde hiermee een knap parcours in alle wedstrijden.

Bij de senioren ( + 17 jaar ) waren PHILIP JANSSENS en BRUCE MOMMERS actief. Door beroepsomstandigheden had Philip niet kunnen trainen in de week voorafgaand aan het BK. Dit werd hem fataal in de voorronde. Met de gegeven omstandigheden in het achterhoofd gaat er immers veel RESPECT uit naar deze gymnast.

Bruce ging volop zijn kans in de voorronde waardoor hij naar de finale mocht.

In die finale turnde Bruce zowel in zijn eerste als tweede reeks een tweevoudige salto als verbindingselement en een tweevoudige salto als eindsalto. De jury waardeerde dit naar waarde en met een BRONZEN medaille ook hier weer een podiumplaats en een stralende gymnast want daarenboven bevestiging van zijn selectie voor het WK.

Bleek daarenboven dat ALLE gymnasten uit de gymhal in Merksem daarenboven hun beste jaarprestatie wisten neer te zetten in de totaalscore.

Een meer dan bevredigend gegeven dat de kers op de taart nog smaakvoller heeft gemaakt.

Heel veel Merksemse supporters daar ook in de tribune in Mortsel. Tevreden Merksemse supporters.

Ook heel wat oud-, exgymnasten zoals Frederique Celini, Norik Aliev, Ines Janssens, Nele de Boodt, Freddy Bolsius, Mike Peeters, Jorn De Laender, Lore Derveaux, Margot Kusters … die hun opvolgers nadrukkelijk kwamen aanmoedigen.

HARD WORK BEATS TALENT… moet onze coach hebben gedacht … maar toen was het al later op de dag.

 

BELGISCH KAMPIOENSCHAP TUMBLING A-niveau 05-05-2013 in MORTSEL
Categorie Gymnast Punten Plaats
MINIEMEN MEISJES YERA VAN VLEM 55.300 6de plaats
BELOFTEN MEISJES KATRIEN BRAET 63.700 ZILVER * selectie WK
JUNIOREN JONGENS MERCKX ZINO 63.100 GOUD * selectie WK
JUNIOREN JONGENS DYLAN GEYBELS 54.900 BRONS
SENIOREN HEREN MOMMERS BRUCE 65.600 BRONS * selectie WK
SENIOREN HEREN PHILIP JANSSENS 55.100 6de plaats