Do or not do, there is no try op het Vlaams kampioenschap

In het weekend van 6 en 7 mei 2023 werd het Vlaams Kampioenschap voor het A/B-niveau, in de turndisciplines Acrogym (Breendonk) en Tumbling (Essen), georganiseerd door de Gymnastiekfederatie Vlaanderen.

Heel wat gymnasten van Klimop R.T. Merksem hadden in de Provinciale voorronden hun selectie beet en boden zich aan op de wedstrijdvloer in de verschillende leeftijdscategorieën.

In voorgaande wedstrijden voor het Vlaams Kampioenschap van het I-niveau waren de resultaten van de Merksemse gymnasten zeer goed en toekomstgericht. In deze editie liep het niet volgens schema in de discipline acrogym. Ziekte stak daarenboven zijn kop op en ook daar leden de acroformaties onder en dan is wedstrijdsport keihard.

Uiteindelijk deed de jongste formatie Maarten Houvenaghel en Lili Vanden Kieboom het uitstekend en stonden zij, in de leeftijdscategorie 10-16 jaar, met het Brons te pronken op het podium. Proficiat!

In tumbling verliep de wedstrijd zaterdag op een andere manier met twee podiumplaatsen voor Max Keustermans met het Zilver en Jitske Varga met het Brons.

In de vroege ochtend tijdens de wedstrijd van zondag, was de toon gezet en toch werd het harken voor de meisjes 12 jaar. Later op de dag was er bij de seniors jongens nog eerst een bijkomende kwalificatieronde te turnen. In deze kwalificatie kunnen slechts een beperkt aantal tumblers naar de uiteindelijke finale. Yaro Merckx kwam knap door deze selectie. Een paar uur later verbeterde hij deze prestatie sterk in de finale. Proficiat!

Al snel namen de coaches en de trainers een proactieve houding aan naar hun gymnasten toe. Pas wanneer fouten openlijk besproken worden en ze niet gezien worden als een eindpunt wordt het een begin van een leerproces. Failure doesn’t exist.

Dit VK werd niet enkel een opstapje naar de volgende competitie, die zit er immers al aan te komen op het Belgisch kampioenschap van 27,28 en 29 mei 2023.

Tijdens dit BK strijden de beste Vlaamse- en Waalse gymnasten in de disciplines Acrogym (Libramont) en Tumbling (Brugge) in het A- en B-niveau om de Belgische titels Klimop R.T. Merksem kijkt, zoals altijd, samen met haar supporters, met belangstelling vooruit naar de prestaties van haar gymnasten.

VLAAMS KAMPIOENSCHAP ACROGYM A/B-NIVEAU 06 EN 07/05/2023 TE BREENDONK
CATEGORIE GYMNASTEN PUNTEN PLAATS
A-NIVEAU
GEMENGD PAAR 10-16 JAAR MAARTEN HOUVENAGHEL, LILI VANDEN KIEBOOM 47,450 BRONS
B-NIVEAU
GROEP 11-19+JAAR RIHANNA DEJAEGER, SAFIYE SEN, TYANI SLEURS 20,960 11DE PLAATS
VLAAMS KAMPIOENSCHAP TUMBLING A/B-NIVEAU 06 EN 07/05/2023 TE ESSEN
CATEGORIE GYMNASTEN PUNTEN PLAATS
B-NIVEAU
MEISJES 15 JAAR JITSKE VARGA 42,400 BRONS
MEISJES 16 JAAR SAAR VAASSEN 41,800 6DE PLAATS
SENIORS JONGENS MAX KEUSTERMANS 42,600 ZILVER
A-NIVEAU
MEISJES 12 JAAR EMMA ROGGEMAN 36,300 20STE PLAATS
MEISJES 12 JAAR TYANA DE SCHEERDER 32,000 23STE PLAATS
SENIORS JONGENS: A-NIVEAU
QUALIFICATIONS YARO MERCKX 43,700 7DE PLAATS
FINALE YARO MERCKX 43,900 6DE PLAATS