Altis tumbling cup, van vaardigheid naar plezierbeleving

Zowel in Deurne, Merksem als Nieuwmoer is het zaterdag 25 november 5u30 ’s morgens, wanneer de wekker biep-biep doet…

Gymnasten, juryleden, trainers en sportouders moeten opstaan om zich voor te bereiden op hun eerste wedstrijd van het seizoen, de Altis Tumbling Cup 2023 in Hulshout. In de Sportiva sporthal start om 8u00 de opwarming op de tumblingbaan voor Jinthe Varga. Ook voor clubgenote Kiara Meeus is het de allereerste wedstrijd ooit. De taak die alle tumblers in deze oefenwedstrijd, binnen Klimop R.T. Merksem, meekregen is opnieuw contact maken met het wedstrijdgebeuren en twee reeksen turnen met een beheerste moeilijkheid. Nele De Backer zal, voor de club, een ganse dag aan de jurytafel zitten om te evalueren.

Jinthe en Kiara zijn dan de eerste gymnasten in de wedstrijd. Zij brengen het er knap vanaf in de leeftijdscategorie meisjes 11 jaar.

In zowat alle leeftijdscategorieën nemen jongeren deel uit de Merksemse gymhal Terlinden.

Tyana De Scheerder, Milla Jordaan en Saar Vaassen proeven van de spanning in deze oefenwedstrijd. Alle gymnasten tonen dat zij op het juiste traject zitten. Jitske Varga trekt zelfs het goud bij de meisjes 16 jaar naar zicht toe. Een mooie afsluiter van het eerste dagdeel van deze tumblingcup.

In de namiddag is het de beurt aan Nicolas Blake en Jozefien Aps, respectievelijk bij de jongens en de meisjes 11 jaar. Nieuwe reeksen worden tijdens de opwarming correct neergezet. Nicolas behaalt de tweede gouden medaille voor het Merksems team en ook voor Jozefien is het resultaat goed in dit stadium.

Voor Jayden Gits is het bij de jongens 12 jaar écht zijn eerste wedstrijd ‘ever’. Onbevangen turnt hij zich naar het brons en toont dat de klim op met ambitie en leervermogen is ingezet.

Emma Roggeman is dan aan de beurt bij de meisjes 13 jaar. Ook hier nieuwe elementen met een hogere moeilijkheid op het programma én de spanning van een wedstrijd.

Bij de senioren jongens is Yaro Merckx aan het eind niet tevreden over zijn geleverde prestatie. Deze gymnast heeft wat recht te zetten in de e.v. oefenwedstrijd.

Dan was er ook nog in het instapniveau de wedstrijd van Liam Gits. Een nieuweling in het wedstrijdteam van Klimop R.T. Merksem. Hij doet ervaring op bij de jongens 10 jaar met een eindsalto in het vooruitzicht en dat is best spannend.

Een aantal gymnasten staan nog in de wachtkamer om in een volgende fase hun opwachting te maken. Een positief klankbord.

Op te merken valt dat bij de Merksemse gymnasten naast de wil om te verbeteren ook het plezier een fundament vormt voor het leerproces. De Merksemse trainers die zagen, door hun bril, dat er positieve groei zit in het tumblingteam.

En dan is er nog de traditie van de hamburgers, maar dat is een apart verhaal.

ALTIS TUMBLING CUP 25/11/2023 TE HULSHOUT
CATEGORIE GYMNASTEN PUNTEN PLAATS
A-NIVEAU
MEISJES 11 JAAR JOZEFIEN APS 33,50 15DE PLAATS
JONGENS 11 JAAR NICOLAS BLAKE 33,97 GOUD
JONGENS 12 JAAR JAYDEN GITS 32,07 BRONS
MEISJES 13-14 JAAR EMMA ROGGEMANS 36,03 15DE PLAATS
SENIOREN JONGENS YARO MERCKX 32,37 6DE PLAATS
B-NIVEAU
MEISJES 11 JAAR KIARA MEEUS 34,77 8STE PLAATS
MEISJES 11 JAAR JINTHE VARGA 34,23 11DE PLAATS
MEISJES 13 JAAR TYANA DE SCHEERDER 36,70 8STE PLAATS
MEISJES 15 JAAR MILLA JORDAAN 35,98 14DE PLAATS
MEISJES 16 JAAR JITSKE VARGA 39,47 GOUD
MEISJES 17 JAAR SAAR VAASSEN 39,40 5DE PLAATS
I-NIVEAU
JONGENS 10 JAAR LIAM GITS 39,40 4DE PLAATS