Het verleden is een springplank geen valmat

In 2020 is het precies 100 jaar geleden dat er in Merksem een arbeidersgymnastiekvereniging – De Rode Turners – werd opgericht. Deze vereniging hielp zo mee om de sport in de toenmalige gemeente nieuw leven in te blazen na WO I.

Zowel om historische-, culturele-, maatschappelijke- als sportieve redenen vinden wij het belangrijk om dit te herdenken. Deze verjaardag biedt de vereniging de mogelijkheid om haar geschiedenis te herwaarderen en haar troeven uit te spelen, maar ook haar oud- en huidige clubleden, de inwoners van het district Merksem, de stad Antwerpen te verenigen en in beweging te brengen onder de vlag van de Olympische waarden: respect, fair-play, solidariteit en doorzettingsvermogen.

In 2020 viert Klimop RT Merksem (°1990) deze gebeurtenis uit de Merksemse-, Antwerpse- en Gymnastiek- geschiedenis en worden we een 100-jarige sportclub. De stad Antwerpen viert daarenboven in 2020 het feit dat de eerste Olympische Spelen, na WO I, op haar grondgebied werden georganiseerd.

Een Gymnastiekvereniging in beweging

Gymclub Klimop RT Merksem is ambitieus en passievol.
De drang om uit te blinken, zit in het DNA van de clubleden.

Elk clublid, ongeacht enige beperking, krijgt daarom de kans om zijn of haar eigen persoonlijke ambitie en uitdaging te blijven aangaan.

Een eerste deelname aan het traditionele kringkampioenschap, een persoonlijk record in de wedstrijddisciplines acrogym en tumbling, een eerste engagement als vrijwilliger binnen de vereniging, grenzen verleggen in een internationale competitie of demonstratie, de turntoestellen bedwingen in de basisgroepen van de recreatieve gymnastiek of op latere leeftijd aan gymnastiek beginnen … Alles kan en mag zolang een lid van de vereniging maar het beste uit zichzelf kan halen tijdens het bewegen.

Het programma van deze viering neemt een gans kalenderjaar in beslag en is niet toegespitst op één evenement.

Hopelijk toont deze viering aan dat een feestelijk, sportief en cultureel programma naar aanleiding van dit honderdjarig jubileum als hefboom dient om de sportparticipatie in de gymnastiek, zowel in de vrije tijd als op school voor jong en oud, te verhogen, het erfgoed van de vereniging en de waarde te koesteren, de clubleden trots te maken en de inwoners van het district Merksem en de stad Antwerpen te prikkelen.