De speel-het-eerlijk dag 2018

COOKIE INSTELLING FUNCTIONALITEIT NOODZAKELIJK

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMjYwIiBoZWlnaHQ9IjE3NSIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLW5vY29va2llLmNvbS9lbWJlZC9jNmotNGo3MllwZz9yZWw9MCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93PSJhdXRvcGxheTsgZW5jcnlwdGVkLW1lZGlhIiBjbGFzcz0iYWxpZ25jZW50ZXIiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
Ter promotie van een dopingvrije sport vindt tijdens het weekend van 31 augustus tot 2 september in België de Play True Day plaats. Jij doet toch ook mee met jouw sportclub?

Tijdens deze week staat dopingvrije sport centraal om zo sporters van elk niveau vertrouwd te maken met een zuivere sport

Dopinggebruik druist in tegen de geest van de sport en houdt ernstige gezondheidsrisico’s in. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) moedigt daarom alle landen aan jaarlijks een Play True Day te organiseren.

Doping-in-de-sport.jpg
Play True staat in het teken van een zuivere sport. De bedoeling is om sporters, het sportpubliek en anderen vertrouwd te maken met de wereldwijde strijd tegen doping en met de redenen waarom dopinggebruik niet strookt met de geest van de sport. Het houdt bovendien ernstige gezondheidsrisico’s in voor de sporter.

Daarom moedigt het Wereldantidopingagentschap (WADA) alle landen en hun nationale antidopingorganisaties (NADO’s) aan om jaarlijks een Play True Day te organiseren. Dat kan één dag of een periode van verschillende dagen zijn, die het land of de antidopingorganisatie zelf kiest in functie van de nationale sportagenda.

In ons land organiseren de vier nationale antidopingorganisaties (van de drie gemeenschappen en de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie van Brussel) samen met de vertegenwoordigers van al de grote sportfederaties in België (het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), de Association Interfédérale du Sport Francophone (AISF), de Vlaamse sportfederatie (VSF) en de Sportrat der Deutschsprachigen Gemeinschaft), van 31 augustus tot en met 2 september een Play True Day.

De organisatoren hebben als gemeenschappelijk doel een zuivere sport te promoten en informatie ter beschikking te stellen. “Samen willen we dit initiatief als een hefboom gebruiken om een sportgemeenschap te creëren waarin zuivere sporters zegevieren, waar sporters kiezen om zuiver te blijven uit zelfrespect en eerlijkheid tegenover hun medesporters, omwille van het waardevol en verbindend karakter van de sport.”

Aan elke sporter in België wordt gevraagd om die dagen ‘sportief’ mee te beleven.

Momenteel selecteren de verschillende sportfederaties één of meerdere sportactiviteiten die dat weekend sowieso plaatsvinden, om deze in het licht van de faire en ‘cleane’ sport te laten plaatsvinden. Ook Sport Vlaanderen ondersteunt deze actieve boodschap dat weekend in haar sportcentra en nadien tijdens de Week van de Sportclub.

De ‘aftrap’ zal worden gegeven op de Memorial Van Damme op vrijdag 31 augustus. De organisatoren van de MVD zijn enthousiast om de roep voor een zuivere sport mee uit te dragen en zullen gastheer spelen voor de bevoegde ministers en voorzitters van de partnerfederaties die dit engagement opnemen om samen verder werk te maken van de strijd tegen de doping.
Website van SPORT.VLAANDEREN

Meer informatie over doping vindt u op onderstaande links: