Groot Belgisch Kampioenschap Gymnastiek 2016 Gent

Resultaten Klimop RT Merksem op Groot Belgisch Kampioenschap Gymnastiek geen toevalstreffer

Tijdens het weekend van 7 en 8 mei organiseerde de Gymnastiekfederatie Vlaanderen in samenwerking met de Koninklijke Belgische Turnbond het Groot Belgisch Kampioenschap in de Topsporthal van Gent. Alle turndisciplines op één weekend in de slotcompetitie wat het BK toch wel is, de finale zeg maar. Een grote organisatie die in het verleden, toen er nog ideologische federaties bestonden, ook al eens werd opgezet onder de noemer van Inter-federaal kampioenschap. Klimop RT Merksem was er ook toen al bij net zoals het afgelopen weekend van de maand mei.

Op zaterdag stond het A-niveau Tumbling op het programma en met Ilja Catteeuw had de Merksemse gymclub een gymnast met ambities voor een podiumplaats. Ilja deed het in de voorronde van het BK, bij de categorie jongens 15-17 jaar, uitstekend met een tweede plaats. Rangschikking die hem een plaats in de finale later op de dag bezorgde. In de finale wist hij ook zijn doelstelling hard te maken door twee gecontroleerde reeksen neer te zetten, waardoor hij het BRONS veroverde.

In de categorie senioren meisjes was het de beurt aan Diana Teodoru. Bij de start van het turnseizoen 2015-2016 werd Diana lid van Klimop RT Merksem. Ondertussen werd een hele weg afgelegd via de Provinciale voorronden en het Vlaamse Kampioenschap, met slechts één doelstellingen een selectie voor het Groot BK van mei 2016. En … Diana stond er, met een 10de plaats in het klassement waren zowel de gymnast als haar coach tevreden. Beiden keken al vooruit naar het volgende turnjaar waarbij Diana een rol van betekenis op het hoogste niveau nastreeft.

Bij de senioren jongens was het de beurt aan Bruce Mommers. Bruce turnde een voorronde met kleine foutjes, maar voldoende om zich te kwalificeren voor de finale. Een podiumplaats bleef de ambitie. In de beide tumblingreeksen turnde deze Merksemse gymnast daarenboven de hoogste moeilijkheid van de dag en van alle deelnemers.
Voor deze inspanningen bekwam hij het ZILVER. Missie geslaagd!

Op zondag was het de beurt aan de gymnasten van het B-niveau uit de discipline Acrogym. Ook hier had Klimop RT Merksem twee formaties die zich uit een enorm deelnemersveld wisten te selecteren voor dit Groot BK.

In de categorie 11-20+ jaar Groep mochten Nina Van Schevensteen, Shauni Coenen en Lauren Verbrugghe de wedstrijdvloer als eersten op. Als enige formatie vanuit de provincie Antwerpen, nota bene, wist dit trio door te dringen tot op dit BK. Al een serieuze prestatie. Een knappe gecombineerde oefening, een schitterende choreografie en dan … duikt het verhaaltje van de ” judges en the little judges” op. Consternering alom want één jurylid had een fout gezien in een technische uitvoering die in alle voorgaande competities niemand had opgemerkt of bestraft. Het gaat hier over een evenwichtsdeel dat helemaal niet foutief werd uitgevoerd en daarenboven wel voldeet aan alle voorwaarden. De competitie werd hierdoor zelfs stilgelegd! Onbegrip nam de bovenhand in de tribunes. Weg podiumplaats en af naar een 9de plaats in de rangschikking. De grote ontgoocheling bij alle betrokkenen werd evenwel later omgezet in fierheid om zo’n prachtig seizoen. De samenwerking met ART GYM uit Kapellen rendeerde ook op het mentale vlak. Proficiat!

Even later waren Flor Buelens en Penelope Haro aan de beurt als Duo in de categorie 11-20+ jaar. Al het voorgaande had ontegensprekelijk zijn impact. Een fout in het eerste balansdeel werd hen fataal, ondanks de op één na hoogste score voor het artistieke gedeelte. Tevredenheid en ontgoocheling lagen dicht bij elkaar, maar het positieve klonk erg hard door ook en nadrukkelijk via de meegereisde supporters. Een hart onder de riem.
Met geheven hoofd mochten de Merksemse gymnasten de Topsporthal van Gent verlaten.

Meer foto's vind je hier hier.

Uitslag

GROOT BELGISCH KAMPIOENSCHAP TUMBLING 07 EN 08.05.2016 TE GENT
CATEGORIE GYMNAST PUNTEN PLAATS
A-NIVEAU
JONGENS 15-17 JAAR ILJA CATTEEUW 61,500 BRONS
MEISJES SENIOREN DIANA TEODORU 50,700 10DE PLAATS
JONGENS SENIOREN BRUCE MOMMERS 63,100 ZILVER

Uitslag

GROOT BELGISCH KAMPIOENSCHAP ACROGYM 07 EN 08.05.2016 TE GENT
CATEGORIE GYMNAST PUNTEN PLAATS
B-NIVEAU
11-20+ JAAR GROEP LAUREN VERBRUGGHE, NINA VAN SCHEVENSTEEN, SHAUNI COENEN 22,850 9DE PLAATS
11-20+ JAAR DUO PENELOPE HARO, FLOR BUELENS 21,250 6DE PLAATS

https://youtu.be/rV9sSZq771I

https://youtu.be/vnyxgx4zh7s

https://youtu.be/7LErkGWUgM0