Nieuws 2011-2012


Dit is een archiefbestand van de website van Klimop RT Merksem - De actuele site vind u op http://www.klimop-rt-merksem.be



2012-09-06 • KEEP CALM AND GO FOR GOLD

Wij waren aandachtige toeschouwers tijdens de OS van 2012 in LONDON.

We mochten we de toestelfinales bijwonen in de O2 arena.

Schitterende impressies en knappe prestaties.

Olympische spelen Olympische spelen Olympische spelen

naar boven

2012-07-09 • FESTIVAL DEL SOLE SUCCES VOOR DEMOTEAM … A LA PROXIMA!

In 1996 was KLIMOP R.T. MERKSEM de eerste Belgische club die deelnam aan de toenmalige editie van het FESIVAL DEL SOLE in Riccione (Italie).

In 2012 was onze club terug van de partij. Er waren afgelopen week zowat 4500 gymnasten actief op de verschillende podia, Aldo Moro, Roma, Nord en Sud. Turnclubs uit 25 landen ( Brazilie, Canada, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Egypte, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittanie, Italie, Litouen, Macedonie, Mexico, Moldavie, Oostenrijk, San Marino, Spanje, Tsjechie, Portugal, Zweden, Zwitserland, Zuid-Korea, e.a. … Belgie) trachten het beste van zichzelf te geven met als uitschieters de 15 Belgische teams en … de deelnemers uit Zuid Korea.

De PARADE waarvoor we een aantal kilometers moesten wandelen, want overvolle lijnbussen.

De Openingsceremony met vuurwerk dat nooit leek op te houden.

Choreografie, Tumbling, Acrogym, Airtrack, Ringenzwaaien, Euro-trampoline, Ritmische gymnastiek … turnoefeningen gebracht door jongeren met een beperking.

De Belgische teams die elkaar naar uitstekende presaties schreeuwden.

Maar ook opmerkelijk geen Crazy Legs uit Denemarken, Old-Timers uit Duitsland of Israelische gymnasten.

We hebben ze gemist in deze editie.

Het dagje in AQUAFAN, een waterpretpark, afgewisseld met zon, zee en strand.

Het hotel Hollywood en Andrea's hotel met "Johnny The Best" , Matteo en de cocktail van Paulo.

Het plotse onweer dat de FINALE bijna deed afgelasten.

De Finale met als afsluiter het demoteam van Merksem en Berchem.

De spirit van Lene, Barbara, Giovanni, Fondrisio e.a. uit het organisatieteam. De STAFF.

Twintig jaar geleden nobele onbekenden, vandaag vrienden die KLIMOP R.T. MERKSEM graag zien terugkomen.

Een LA NOTTE ROSA, een groot Italiaans feest dat de zomer inzet … die volgde op de sluitingsceremonie.

De TEAMBUILDING, een succes, tussen de gymnasten van Volharding Berchem en Klimop R.T. Merksem.

Het grote verschil in temperatuur, van 42 °C (Italie) naar 16 °C (Merksem).

" ' t Was me wat " zou Jacques Van Lancker zeggen.

PROFICIAT aan het team en haar begeleiders, coaches en trainers.

A LA PROXIMA in 2014!

De ploeg De ploeg

naar boven

2012-06-30 • ULTIMO TRAINING!

Net voor de afreis naar het FESTIVAL DEL SOLE hielden Klimop R.T.Merksem en Volharding Berchem nog een ultieme training met beide demoteams in Gymhal Terlinden.

Alle ouders en supporters waren uitgenodigd om de PRIMEUR van deze oefening in zijn geheel voor het eerst als het publiek te bekijken.

Twee teams die elk hun eigen identiteit bewaren en aan het eind een " GYMBATTLE " houden!

Schiitterend.

Meer dan 50 turners en turnsters zullen in Riccione (Italie) niet alleen de eer van hun eigen club verdedigen, maar ook die van de stad Antwerpen hoog houden.

Een ganse week gevuld met turndemonstraties, volle tribunes, een duik in het waterpretpark Aquafan, La notta rosa, … 4500 deelnemers uit een 30-tal landen … de finale, op het hoofdpodium, op vrijdag waar enkel de beste teams voor geselecteerd worden …

Topsport en Teambuilding ten voeten uit. de ploeg

naar boven

2012-06-19 • HE IS BACK IN THE HOUSE

Bij het begin van de maand moesten we melden dat Jorn De Laender zich ernstig kwetste tijdens de Gymfinales.

Achillespees geblutst bij de afstoot naar een drievoudige salto!

Afgelopen donderdag onderging hij een operatie onder lokale narcose aan het gekwetste lichaamsdeel. En zie … op de avondtraining van vrijdag was Jorn al terug en actief begonnen aan zijn revalidatie. Hij mocht veel keren zijn verhaal vertellen aan de aanwezige gymnasten. De betrokkenheid van zijn clubgenoten op zijn best.

Deze lokale verdoving moet de revalidatie even goed doen verlopen, alleen sneller vanwege het lokale.

In de loop van de komende week moet Jorn dan stappen met "een achillespeeslaars" … zodat de genezing naar best vermogen is ingezet.

Jorn De Laender

naar boven

2012-06-03 • LIEF EN LEED DICHT BIJ ELKAAR

Tijdens het TURNEVENT op 2 juni van Volharding Berchem legden de TUMBLERS en de ACROBATEN van onze club duidelijk positieve accenten in het kader van het samenwerkingsverband tussen beide clubs.En dan hebben we het nog niet eens over de sterke prestatie van het DEMOTEAM diezelfde avond;

Ondertussen was JORN DE LAENDER bezig aan zijn GYMFINALES in Luik. Bij de afstoot die voorafgaat aan de drievoudige salto liep het grondig mis … Achillespees stuk!

Lief en leed, succes en verlies … het ligt erg dicht bij elkaar.

Jorn wacht een operatie, revalidatie en herstelperiode.

Wij wensen hem alvast het beste toe.

naar boven

2012-05-29 • KLIMOP R.T. MERKSEM ERKENT ALS TOPSPORTCLUB DOOR DE STAD ANTWERPEN

Klimop R.T. Merksem bracht al een aantal malen een dossier in bij het TOPSPORTFONDS van de stad Antwerpen. Het geheel werd telkens als degelijke basis door de jury geevalueert, maar toch niet weerhouden. Het leek alsof we steeds weer en opnieuw moesten opboksen tegen het voetbal, den basket, …

Tot dit jaar.

Onze club bracht het project ON A MISSION WITH A VISION project AT&T rond ACROGYM/TUMBLING en TRAMPOLINE in. Het project is niet enkel toegespitst op onze club, maar is ook terug te vinden in het SAMENWERKINGSVERBAND en dito RESULTATEN van de betrouwbare partners Volharding Berchem en Ivolo Hoboken.

Het eindadvies van de jury erkent het TOPSPORTGEHALTE en de werking van dit project. Waardoor Klimop R.T. Merksem, als EERSTE TURNCLUB in de geschiedenis van het Fonds, betrokken blijft bij initiatieven van dit Topsportfonds.

Gesprekken met mogelijke toekomstige bijkomende partners liggen in het verschiet.

Proficiat aan iedereen van de club(s) die hieraan hebben meegewerkt.

AMBITION NEVER SLEEPS …

naar boven

2012-05-25 • JORN DE LAENDER GEHULDIGD ALS SPORTLAUREAAT STAD ANTWERPEN

Op vrijdag 25 mei werden traditioneel de laureaten in de Sport door de stad Antwerpen gehuldigd op het stadhuis.

JORN DE LAENDER was voor zijn prestaties van het nagenoeg afgelopen seizoen en als recordhouder van het hoogste moeilijkheid ooit geturnd door een Belgische tumbler aanwezig.

De club is dan ook fier op haar gymnast!

Jorn De Laender Groepsfoto

naar boven

2012-05-13 • GYMMATINEE … EEN FEEST VAN DE TURNSPORT

Op zaterdag 12 mei werd Gymhal Terlinden de place to be, want de GYMMATINEE van KLIMOP R.T. MERKSEM stond er te gebeuren.

De voorbereidingen waren meer dan goed verlopen en het PROGRAMMA beloofde een hoop SPEKTAKEL. De zaal zat afgeladen vol en het PUBLIEK kroop al vanaf het begin op het puntje van zijn stoel.

DE PRELUDE opende het evenement met gymnasten en gymnastjes uit de PRECOMPETITIE en de COMPETITIE. De toeschouwers werden al onmiddelijk verrast met hoge acrobatische standjes en tumblingreeksen met enkelvoudige- en meervoudige schroefbewegingen. De keuze van de muziek zorgde meteen voor een grote verrassing.

Het werd zelfs helemaal stil toen een van de gymnasten door de zaal werd gecatipuleert, maar veilig door de anderen werd opgevangen. Een stunt zo bleek.

De kop was er af en de verschillende en verscheidene ACROFORMATIES van allerlei niveau's kleurden de verende vloer.

Gedeelte dat voortdurend terugkwam, als part one, two, three, …, in het geheel en best werd gesmaakt door de aanwezigen. Dat recreatie en competitie evenwaardig benaderd worden in de club kon bij de inbreng van de JUFFERS en de KNAPEN naar waarde geschat worden. De GYMKIDS een jongere leeftijdscategorie vroegen iedereen mee op reis en je kon zo aan de gezichten van de kinderen zien dat ze het zelf ook leuk vonden.

BREEDTESPORT van een goede KWALITEIT.

In de afsluiter van het eerste luik trad het TUMBLINGTEAM met synchroonsprongen op de tumblingbaan aan. Ze brachten het publiek in vervoering door hun hoge moeilijkheidsgraad van de salto's en schroeven.

Een pauze gaf iedereen de kans om op adem te komen en in de tuin de frisse lucht op te zoeken onder de muzikale omlijsting van de G-band.

De TURNSTERS en TURNERS gebruikten de Pegasus en een dosis humor om de aanwezigen terug alert te maken voor het turnprogramma. Opdracht volbracht, want toen de kinderen van de KLEUTERGYM hun opwachting maakten was de zaal al terug volop mee. En de kleuters deden er nog een schep bovenop.

Ook in dit gedeelte was er ACROGYM van de bovenste plank, zeker want nagenoeg alle formaties streden mee voor de medailles in de finale van het VK of BK.

De verbazing bij het publiek over zoveel kracht, lenigheid, behendighed, coordinatie en choreografie kon je zo uit de lucht scheppen.

De TUMBLERS brachten wedstrijdoefeningen waarin de jongste gymnaste voor het eerst een tweevoudige salto turnde, en de oudste gymnast een drievoudige salto neerzette. De zaal stond dan ook onder stoom!

AFTER MIDNIGHT … moest het dan nog wel worden, want het DEMOTEAM, een mix aan gymnasten van Berchem en Merksem, sloot het actieve gedeelte af. Turnkwaliteit, aangepaste kledij, opzwepende muziek, een knappe choreografie kortom SHOW ten voeten uit.

Met SHARIWARI stonden alle deelnemers en hun lesgevers, trainers en coaches op de vloer.

Een TRADITIE in ere houden was er met de viering van de clubleden met een langdurig lidmaatschap.

Een fiere voorzitter mocht de GYMMATINEE afsluiten.

De meeste aanwezigen schoven even later aan bij de kip aan 't spit … een waardige afsluiter om bij na te kaarten!

Bekijk de video's

naar boven

2012-05-13 • MEMORIAL BJORN SERNEELS EEN TUMBLINGWEDSTRIJD MET PERSPECTIEVEN

Traditioneel is de tumblingwedstrijd Bjorn Serneels, door Corpus Sanum uit Herentals op touw gezet, zowat het laatste tornooi op de kalender van Klimop R.T. Merksem. Op 13 mei de dag na de GYMMATINEE toch een stevige brok om te verwerken.

Alle Merksemse gymnasten kregen echter een meer specifieke opdracht mee. Voor de ene was dat een compleet nieuwe wedstrijdreeks, voor de andere het neerzetten van een foutloze reeks en voor weer een andere competitieritme opdoen.

YERA VAN VLEM mocht als eerste de baan op en turnde zelfs twee nieuwe rotaties met succes. Yera zit op schema naar het verwerken en toepassen van verschillende elementen die de moeilijkheid naar een hoger niveau tillen. Over beide dagen van het weekend werd dit wel erg duidelijk.

KATRIEN BRAET mocht voor het eerst een eindsalto met hogere moeilijkheid turnen, want gekend en gekund cfr. de trainingen en de demo's. Toch bracht ze zichzelf in een moeilijk parket, waardoor de keuze van de tweede reeks veeleer een moreel gegeven werd. Sterke prestatie met GOUD beloond.

PHILIP JANSSENS bond de turnpantoffels opnieuw aan en testte zijn wedstrijdskills al direkt met een tweevoudige salto gestrekt. Pardon?! Samen met een behoorlijke schroefreeks leverde dit hem het ZILVER op.

BRUCE MOMMERS moest al een seizoen verder programmeren als hij de categorie van de senioren aanboort. Tweevoudige salto in het midden van de reeks en een tweevoudige salto aan het eind. Hij had het zijn coach beloofd op deze laatste zijn verjaardagsfeest! De schroefreeks moet nog hoger getild, vandaar BRONS.

Dan was er nog het intermezzo met ROWENA LUYTEN … zou ik nog een wedstrijd aankunnen …? Ja wadde, een tweevoudige gestrekte salto in het midden van de reeks en een tweevoudige gehurkte aan het eind. De sporthal werd er stil en warm van. Opnieuw meer wedstrijdervaring opdoen en de competitie 2012-2013 wint er een gymnaste met de nodige positieve drive bij.

Bekijk de uitslag

de gymnasten de gymnasten

Yera Van Vlem - Katrien Braet - Philip Janssens - Bruce Mommers

naar boven

2012-05-05 • LAAT DE KURKEN MAAR KNALLEN

Aan het eind van de training op vrijdagavond kwam de headcoach zijn BELOFTE maar al te graag na. Bij drie GOUDEN medailles op het BK Tumbling CHAMPAGNE voor iedereen. Alle gymnasten genoten van de kinderchampagne, en de trainers Patsy, Cindy, Freddy, Boyana van … van echte CAVA.

Alsof dat nog niet genoeg was werden de "flessen" opnieuw ontkurkt op zaterdag 5 mei met het GOUD van het demoteam in de ROS BEIAARD CUP te Dendermonde. In alle wedstrijden van het democircuit eindigde de mix van Volharding Berchem en Klimop R.T. Merksem op de eerste stek.

Een knap staaltje van samenwerking.

Demoteam Rosbeiaardcup Demoteam Rosbeiaardcup Demoteam Rosbeiaardcup Demoteam Rosbeiaardcup

Demoteam op de ROSBEIAARDCUP

naar boven

2012-04-29 • KLIMOP R.T. MERKSEM HEERST,ZOWEL BIJ DE JEUGD ALS BIJ SENIOREN, OP BK TUMBLING 2012

Het Belgisch Kampioenschap van het A-niveau, zeg maar het internationale niveau, Tumbling van de Koninklijke Belgische Turnbond greep plaats in het Limburgse Eksel op zondag 29 april.

De Merksemse gymnasten waren zonder noemenswaardige verkeershinder al vrij vroeg terplaatse. Een goede voorbereiding én met de troeven van zowel de winst op de Provinciale- als de Vlaamse kampioenschappen waren alle jonge deelnemers fris in het hoofd om een goede prestatie neer te zetten.

De unieke opwarming in een apparte gymzaal, met oefentumblingbaan, kwam de sfeer alleen maar ten goede. En de coach … hij zag dat het zo goed was.

In de "oproepkamer" net voor de wedstrijd echt begon was het toch even spannend. Vooral ZINO MERCKX had het er even lastig mee.

KATRIEN BRAET mocht als tweede gymnaste bij de MEISJES MINIEMEN het eerst aan de bak voor KLIMOP R.T. MERKSEM. Zij straalde letterlijk het goud uit. Vandaar dat haar eerste rotatie dan ook knap werd geturnd. Haar tweede tumblingreeks was zelfs van een nog beter niveau en met tweevoudige salto's als eindsprong werd zij even later BELGISCH KAMPIOENE! Liefst 5, vijf, punten voorsprong op de nummer twee in de rangschikking. Prachtig resultaat.

YERA VAN VLEM mocht als tweede Merksemse gymnaste in dezelfde leeftijdscategorie haar opwachting maken. Haar eerste reeks werd knap geturnd. In de tweede reeks waren de temposalto's even uit balans met de flikflakken. De jury merkte dit op en penaliseerde haar hier wel erg streng voor. Yera stond echter voor het eerst, als jongste van het hele lot, in de FINALE. Ze turnde alles zoals afgesproken op de trainingen en mag dus best tevreden zijn met haar uiteindelijke elfde plaats in de rangschikking.

Zino was, bij de BELOFTEN JONGENS, de volgende gymnast die training heeft in Gymhal Terlinden, die de wedstrijdbaan en het publiek in beroering bracht. Twee prachtige tumblingreeksen op niveau van zijn deelname aan het WK voor de jeugd in 2011. Ook hier een hoge score en met wel drie punten voorsprong op de nummer twee de titel van BELGISCH KAMPIOEN. Tweevoudige gehoekte salto en tweevoudige gehoekte salto met schroef, hij is klaar voor het niveau van de junioren in 2013.

Het was nog vroeg in de namiddag maar de zon scheen over de Merksemse delegatie voor even zoveel beloning als ploeggeest en werkkracht. Exponent was het moment toen de drie gymnasten elkaar omarmden.

Nog was de wedstrijddag dus niet achter de rug, want bij de SENIOREN HEREN, moest JORN DE LAENDER zijn titel verdedigen.

Hier niet zo'n goede voorbereiding want Jorn de hele week ziek in bed.

De mentale druk was hierdoor niet te onderschatten.

De adrenaline om er wat van te maken was zondag echter wel aanwezig waardoor het toiletbezoek tot een minimum kon herleid worden.

De competitie zelf dan. In de voorronde tumbelde Jorn twee prachtige reeksen met een nagenoeg perfecte uitvoering, waardoor hij met een eerste plaats aan de finale mocht beginnen.

Hier staken de ziektekiemen terug hun kop op. De eerste rotatie verliep niet zoals gepland en Jorn op plaats nummer twee. De titel was nog steeds binnen bereik, maar er moest een goede tweede combinatie volgen met een hoge moeilijkheid. Onze clubman koos resoluut voor een drievoudige eindsalto. Hij turnde de ganse reeks met bravoure én stond blokvast na de triple salto! De titel van BELGISCH KAMPIOEN was binnen. Ook hier bleef het verschil met de zilveren medaille groot met 1,5 punten. KNAP met een vierde tital op rij bij de senioren.

Dat hij dit gedaan heeft geeft aan dat hij nog lang niet aan het eind van het bobijntje is. De GYMFINALES in Charleroi van 2 juni ek wenken.

Met DRIE titels in even veel verschillende leeftijdscategorieen imponeerde Klimop R.T. Merksem daarenboven als enige team met zoveel GOUDEN medailles op dit BK.

kwaliteit primeert op kwantiteit in onze vereniging.

't Zit dus goed en veel positivisme daar in de Merksemse turntempel. Ook wat betreft de toekomst … want er zijn er nog anderen op komst.

Bekijk de uitslag

KATRIEN BRAET ZINO MERCKX, YERA VAN VLEM, KATRIEN BRAET ZINO MERCKX Yannick Van den Bleeken, JORN DE LAENDER, Laurens Van Geel

Yera Van Vlem - Katrien Braet - Zino Merckx @ Belgisch.Kampioenschap.Tumbling.29042012

Voorrondes van Jorn De Laender

naar boven

2012-04-26 • KLIMOP R.T. MERKSEM en STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT … DUKKER, DRUKST in TURNEN VOOR DE LAGERE SCHOOL en COMPETITIEGYMtitel

Op 25 april in de namiddag werd Gymhal Terlinden omgebouwd tot GYMNASTIEKLAND voor alle leerlingen van het eerste leerjaar van de lagere scholen van Merksem. In samenwerking met de STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT én de scholen uit Merksem bood Klimop R.T. Merksem de leerlingen de kans om in een ECHTE turnzaal te turnen.

De datum was van november naar de maand april verschoven zodat de leerkrachten LO de leerlingen konden voorbereiden.

En dat was een geslaagde zet.

Allerlei opstellingen dwingend en niet-dwingend, van de hoge brug met ongelijke leggers, de maxi-trampoline, de fasttrack, de flikflakrol over sprongen over de bok, het was er allemaal.

En de kinderen die genoten ervan!

't Was best DRUKKER dan 's morgens met de kleuters. Maar het was een gecontroleerde drukte waarin iedereen zich zichtbaar goed voelde. De verschillende en verscheidene begeleiders, zorgden ervoor dat aan alle turntoestellen VEILIG kon geturnd worden.

De TOVERTURNSTOK van KLIMOP R.T. MERKSEM bewees goede diensten. Aan het eind van de dag bekwamen alle deelnemers een DIPLOMA én de nodige info om verder te TURNSPORTEN.

Geslaagd!

Even was er de nodige ADEMRUIMTE want dan was het opniuew de beurt aan de groep KLEUTERGYM even later werd het DRUKST wanneer ook de groep ACROGYM en TUMBLING hun trainingsprogramma hadden.

initiatieles initiatieles

naar boven

2012-04-26 • KLIMOP R.T. MERKSEM en SPORT EN ONDERWIJS … DRUK MET KLEUTERGYM

Op woensdag 25 april was het druk in Gymhal Terlinden Klimop R.T. Merksem verzorgde er immers een INITIATIELES voor KLEUTERGYM in samenwerking met SPORT EN ONDERWIJS van het ALGEMEEN ONDERWIJSBELEID van de stad Antwerpen.

De kleuterklassen van VIRGO MARIA namen gretig deel.

Enthousiaste kleuters turnden, in de voormiddag, in een ECHTE turnzaal op en aan ECHTE turntoestellen.

De grote trampoline, de lange trampoline, de brug met ongelijke leggers, het ringenstel, de spiegelwand …

Achteraf waren er alleen maar lachende gezichtjes.

't Was even DRUK maar geslaagd.

initiatieles initiatieles

naar boven

2012-04-21 • DEMOTEAM WINT ALLES!!

De Maneblusserscup in Mechelen werd de derde wedstrijd uit het democircuit van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen. Dat KLIMOP R.T. MERKSEM en VOLHARDING BERCHEM een positief verlopend samenwerkingsverband hebben zal men niet alleen

op het niveau van de demoteams ervaren. Vergeten we daarbij niet die derde partner IVOLO HOBOKEN.

De twee vorige rondes uit het circuit anno 2011-2012 werden succesvol afgesloten met winst!

Op zaterdag 21 april kon de titel van VLAAMS KAMPIOEN behaald worden. Met een enorme drive werd resoluut voor de hoogste plaats op het schavotje gekozen. De trainingen in Berchem en Merksem lieten het beste verhopen. En zo gebeurde het ook, ondanks een gemiste lift werd de titel door het demoteam behaald.

De taart werd nog groter toen bij de prijsuitreiking bleek dat ook de MANEBLUSSERSCUP werd veroverd.

Een uitgelaten "bende", tevreden supporters en fiere trainers togen huiswaarts.

Huiswaarts ???

Demoteam op de Maneblusserscup

naar boven

2012-03-25 • KWALITEIT PRIMEERT OP KWANTITEIT TIJDENS VLAAMSE KAMPIOENSCHAPPEN TUMBLING

De Vlaamse kampioenschappen in Tumbling werden afgelopen weekend, 24 en 25 maart geturnd in Ingelmunster.

Zaterdag was het enkel NATASJA MOELAERT die bij de senioren meisjes in het B-niveau van start ging.

Ook hier komt fysiotherapeut Tom Verhoeven heel wat eer toe, want hij en zijn assistent Joeri verzorgden Natasja. Tijdens de wedstrijd turnde de Merksemse gymnaste zich naar een twaalfde plaats, waardoor ze doorgaat naar de volgende ronde het BK van april in Eksel.

Op zondag was het de beurt aan de Merksemse gymnasten uit het A-niveau.

KATRIEN BRAET had al alle Provinciale voorronden gewonnen. Ze mocht nu zelfs de wedstrijd openen bij de miniemen meisjes. Katrien deed dit met verve, met tweemaal een tweevoudige salto als eindsprong. GOUD! Ze liet zo de tweede in de rangschikking liefst met 3 volle punten achter zich.

In dezelfde reeks was even later haar clubgenote YERA VAN VLEM aan de beurt en met twee goede tumblingreeksen verzekerde ook zij zich van een plaats op de Belgische kampioenschappen.

Bij de beloften jongens mocht ZINO MERCKX de tumblingbaan gebruiken om zijn kwaliteit te tonen. Zino deed het al even goed als de meisjes en scoorde met twee goede rotaties waardoor hij Vlaams kampioen werd en het GOUD veroverde.

JORN DE LAENDER was er voor het eerst terug bij na een heelkundige ingreep. En hoe … !

Tijdens de voorronde nog met de rem op en aftastend. In de finale turnde hij echter voluit en behaalde opnieuw de titel en het GOUD bij de senioren jongens. Met liefst zeven (7) punten voorsprong op de tweede in de rangschikking.

HE'S BACK!

Deze prachtige resultaten openen perspectieven naar de Belgsiceh kampioenschappen van de maand april.

Wij kijken er alvast naar uit.

Bekijk de uitslag

Lies, Katrien, Yera en Zino

Lies, Katrien, Yera en Zino

Jorn De Laender

Jorn De Laender

Yera Van Vlem - Katrien Braet - Zino Merckx - Jorn De Laender

naar boven

2012-03-24 • SCHOOLSPORT NEKT ACROBATEN

De voorbereidingen op de Vlaamse kampioenschappen in acrobatische gymnastiek van zaterdag 24 maart verliepen vrij goed.

Tot de laatste week die eraan vooraf ging. SHAUNI COENEN, studente kinesitherapie, bezeerde zich aan haar aductoren bij sport op school in het judo. Spijtig genoeg verging het NINA VAN SCHEVENSTEEN op dezelfde manier. Dankzij het knappe werk van fysiotherapeut Tom Verhoeven en zijn assistent kon er toch verantwoord aan de competitie deelgenomen worden.

Tijdens de opwarming werd er hard getraind en verliep de ultieme voorbereiding goed.

De wedstrijd, bij de junioren duo, zelf werd voor Nina en haar partner PENELOPE HARO niet datgene wat ervan verwacht werd. Penelope was enorm gespannen en miste daardoor een element.Met een tiende plaats kunnen ze toch terugkijken op een geslaagde campagne.

De kwetsuur van Shauni, bracht de formatie met YASMINE TRUYENS en GABRIELA GUJUMAN, als trio, al direct in verlegenheid waardoor het ook hen niet goed verging. Een dertiende plaats in het eindklassement werd hun deel.

Sport kan hard zijn! Spijtig maar het is niet anders.

Bekijk de uitslag

naar boven

2012-03-18 • KLIMOP R.T. MERKSEM OPENT NIEUWE SPORTHAL ST.LUTGARDIS

Op zondag 18 maart openden een aantal acroformaties van KLIMOP R.T. MERKSEM de nieuwe sportzaal van de school St. Lutgardis aan de Duchastellei in Merksem.

Enkele aanpassingen moesten gebeuren om de oefeningen veilig te kunnen uitvoeren.

Maar daarom was het respect en de bewondering van de aanwezige leerkrachten en hun directies er niet minder om.

En de gymnasten … zij straalden!

Promotie zowel voor de sportieve school als voor de vereniging.

naar boven

2012-03-17 • DEMOTEAM NIET TE ONDERSCHATTEN OP KLOKKE ROELANDCUP

Zaterdag moest er al zeer vroeg worden afgereisd in Berchem met het demoteam, richting de Mariakerke (Gent) voor de KLOKKE ROELAND CUP. De tweede fase in het democircuit van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen.

Vooraf was er toch enige spanning binnengeslopen, vooral omdat het aantal deelnemende teams fel was uitgebreid.

De factor "onbekend" en "verwachtingspatroon" speelden daarin een rol. AFTER MIDNIGHT … kent echter een sterke choreografie, waardoor het artistieke luik hoog scoort.

Op technisch niveau haalt het geheel qwa moeilijkheid daarenboven een goed resultaat. De jury dacht er inderdaad ook zo over en beloonde de mix van gymnasten uit Berchem en Merksem met 83,791 punten en een eerste plaats.

Het samenwerkingsverband loont … opnieuw GOUD!

Het demoteam is niet te onderschatten op zijn weg naar de FINALE.

Op de Gymdrink ging, het er 's avonds, best leuk aan toe.

After Midnight foto foto foto foto

naar boven

2012-03-17 • AV KLIMOP R.T. MERKSEM BEVESTIGT VITALITEIT GYMCLUB

Op zaterdag 17 maart was er de Algemene Vergadering van de v.z.w. Klimop R.T. Merksem. Nagenoeg alle effectieve leden namen deel aan de vergadering ook al was die vooral adminstratief gericht.

PEGGY BODSON mocht als bestuurder het positieve ledenbestand (357) toelichten en aftoetsen aan het beleidsplan 2008-2012 van de club.

Het morele verslag dat voorzitter GILBERT VERSTRAELEN bij afwezigheid van secretaris Paul Lenaerts (verontschuldigd), aan de leden voorschotelde, had twee grote items, namelijk het SAMENWERKINGSVERBAND met Volharding Berchem en IVOLO Hoboken en het CONTRACT "gedeeld beheer" i.v.m. Gymhal Terlinden.

Het TECHNISCH verslag van 2011 kende vooral hoogtepunten en uitschieters die bevestigen hoe sterk de vereniging is en blijft.

Het verslag NEVENACTIVITEITEN was doorspekt met complementaire zaken aan het sportieve luik.

De JAARREKENING 2011 werd met een positief saldo afgesloten, terwijl het BUDGET voor 2012 werd goedgekeurd door de vergadering.

Aan de financiele verantwoordelijken, PAUL LENAERTS en EDDY VAN SCHEVENSTEEN, werd dan ook "décharge" verleent.

De voorzitter mocht de vergadering afsluiten

Even later werden de effectieve leden, de vrijwillige medewerkers en anderen gasten uitgenodigd op de GYMDRINK.

naar boven

2012-03-11 • PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP ANTWERPEN ACROGYM A/I-NIVEAU NET NIET AFGEMAAKT

Op zaterdag 10 en zondag 11 maart speelde het Provinciale kampioenschap Acrogym A/I-niveau zich af in Niel. Twee zonovergoten dagen om van te genieten.

Over de wedstrijd in het A-niveau bij de Beloften meisjes kunnen we wat betreft onze club kort zijn. Door het genezingsproces dat KIMBERLY MINNE moet ondergaan staat ook haar partner MAJLEN MATHEESSENS letterlijk aan de grond. Het siert beide gymnasten dat ze niet direkt de handdoek werpen, maar al gedreven bouwen aan het volgende turnseizoen en aan de komende demo's in binnen- en buitenland.

Ze zijn beiden steeds op post wanneer de supporters afreizen om hun clubgenoten aan te moedigen.

Sport kan hard zijn en … onrechtvaardig. Zo verliep het ook bij de duo's voor MIRTE STESSEL en MAITE VANHOOF. Reeds geplaatst voor de VK, moesten ze op zondag hun wedstrijd turnen. Foutloos turnden zij hun acrobatische elementen en dansten hun choreografie met de nodige flair.

De punten bevestigden nog maar eens hun selectie, alleen in de uitslag stonden ze net naast het podium. Met een vierde plaats. Sport kan hard zijn want slechts een verschil van 0,3 punten met de medailleplaats.

Op naar de VK van de maand maart!

In de late namiddag mochten ALEXANDRA BALTA, DORIEN VAN CALSTEREN en EMELY EKMALYAN de verende vloer betreden. Zij waren nog steeds op zoek naar een selectie. Dit zeer jonge Merksemse trio turnde knap en deed van zich spreken, vooral om hun technisch correcte uitvoering van alle turnbewegingen. Het ging even té snel waardoor ze aan het eind, figuurlijk, de medaille vergaten om te hangen.

Met een 6de plaats in het eindklassement mogen ze toch fier terugkijken op hun prestatie. Spijtig maar ook dit trio moet zich richten op de demo's in binnen en buitenland.

Er zit muziek in deze lichting, maar we moeten met zijn allen geduld durven hebben.

gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten

Bekijk de uitslag

naar boven

2012-03-04 • PROVINCIALE VOORRONDE 3 ACROGYM VERRASSEND

Binnen de sportieve acrobatische gymnastiek is het B/C-niveau reeds aan zijn derde provinciale voorronde toe. De formaties mogen echter maar aan twee van de drie voorrondes deelnemen, waardoor de kans op een selectie voor de VK wel erg beperkt is. Daarenboven is het aantal deelnemers ongemeen hoog.

Tijdens het Provinciaal kampioenschap van Antwerpen verging het het trio ELIZA TORRES GONZALEZ, JANA VANDERBECK en MARIE GUIRAUD met één foutje niet goed. Super gemotiveerd en uit op revanche stonden zij in Bazel op zaterdag 3 maart op de wedstrijdvloer.

Het mocht niet zijn, want bij het eerste tempo-element liep het al mis. Wel duizendmaal hadden ze het goed, … perfect getraind en nu dit! Met een 23ste plaats eindigden ze in het midden van het klassement. Deze formatie kan nu al haar pijlen richten op de internationale FIAC-cup in de maand april.

Door ziekte en studie namen SHAUNI COENEN, YASMINE TRUYENS en GABRIELA GUJUMAN niet deel aan de vorige selectieronde. 't Zou dus alles of niets worden in Bazel.' t Werd verrassend alles! Met een vijfde plaats stoomden zij wel door naar de VK. De trainingen dienen nu goed gestoffeerd en mogelijk zit er dan een nog beter resultaat in.

NINA VAN SCHEVENSTEEN en PENELOPE HARO waren de Provinciale kampioenen van Antwerpen in de categorie meisjes duo en moesten enkel hun selectie voor de VK veilig stellen. Toch vond Penelope het gehele gebeuren extra spannend, waardoor ze dit maal geen foutloos parcours aflegden. Met een zevende plaats overall, gold voor hen echter opdracht volbracht en op naar de VK in de maand maart.

Bekijk de uitslag

naar boven

2012-03-04 • TUMBLERS ZIJN ONDERHEVIG AAN ZIEKTE MAAR DOEN GOEDE ZAAK OP PV 3

Op zaterdag 3 maart werd de Provinciale voorronde 3 afgewerkt in Wevelgem, kort bij de Franse grens. Een fikse trip en een uitgebreid, lang programma, vooral voor trainer FREDDY BOLSIUS.

's Morgens in de vroegte mocht NATASJA MOULAERT bij de senioren meisje van het B-niveau zich al opwarmen en even later starten voor haar, eerste wedstrijd van het seizoen nota bene. De revalidatie na een kwetsuur had haar geruime tijd parten gespeeld. Alles verliep naar wens en Natasja tumbelde haar drie rotaties goed, waardoor ze op een 9de plaats uitkwam en een selectie voor de nakende VK verdiende. Knap!

Veel later, bijna op de avond, mocht LUCAS DERVEAUX pas op de tumblingbaan bij de junioren jongens. Lucas turnde wat slordig waardoor zijn punten ook in evenredigheid waren. Hij had echter maar één opdracht: zijn selectie voor de VK veilig stellen. Voor Lucas werd dit met een 7de plaats "opdracht volbracht".

Zondag was het de beurt aan het A-niveau waarin bij de miniemen meisjes KATRIEN BRAET een nieuwe wedstrijdreeks neerzette. Toch wel wat spannend, maar zonder veel probleem uitgevoerd door de Merksemse gymnaste. Katrien turnde opnieuw GOUD bij elkaar, waardoor zij nu ALLE voorrondes won. Prachtig.

Haar clubgenote YERA VAN VLEM had een zeer goed krokusturnkamp achter de rug met perspectieven op de toekomst. De "winterblouse" deed Yera echter minder goed in haar vel zitten, waardoor de reeksen werden bijgestuurd en met plaats 8 was zij eveneens zeker van deelname aan de VK. Voor haar eerste jaar op het het A-niveau een bevredigend resultaat.

De overige geselecteerden uit de club voor de VK, ZINO MERCKX en JORN DE LAENDER namen niet deel door ziekte of door een heelkundige ingreep. Hen zien we zeker terug op de VK.

Maar BRUCE MOMMERS verging het door ziekte, op de dag van de wedstrijd zelf, niet goed. Geen deelname bij de junioren en dus geen selectie … spijtig. Hij kan zich concentreren op de demo's en de Memorial Bjorn Serneels in de maand mei, en daar uitpakken met een hoge moeilijkheid.

Katrien Braet en Yera Van Vlem

Bekijk de uitslag

naar boven

2012-02-26 • TWEEDE PROVINCIALE VOORRONDE A/I-NIVEAU ACROGYM

Het weekend van 25 en 26 februari stond aangestipt in de clubkalender als PV 2 voor het A/I-niveau in Acrogym.

Sporthal Bourgoyn in Mariakerke bij Gent lijkt de place to be, wanneer het om organisaties van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen gaat.

Een aantal weken geleden mocht het demoteam daar al schitteren in het democircuit met hun eerste plaats.

De jongste Merksemse gymnasten vonden het spannend, ook al hadden ze reeds een eerste voorronde achter de rug. Iedereen wist immers ondertussen al wel hoe verschroeiend hoog het niveau in deze categorie is. Daarenboven kunnen, ondanks of net door het grote aantal deelnemers, slechts 12 formaties hun selectie behalen voor de VK van de maand maart.

MIRTE STESSEL en MAITE VANHOOF mochten vrij vroeg in het wedstrijdveld de vloer op en ze brachten het er goed vanaf. Alle acrodelen gelukt en de choreografie naar behoren gedanst. Met 21,200 punten bevestigden ze hun selectie in het I2-niveau bij de duo's meisjes, voor de Vlaamse kampioenschappen. Daarenboven hebben ze mooie perspectieven op de Provinciale kampioenschappen van Antwerpen die straks in Niel plaatsvinden. Wij kijken er alvast naar uit.

ALEXANDRA BALTA, DORIEN VAN CALSTER en EMELY EKMALYAN moesten zondag pas laat de wedstrijdvloer op. Was het dit lange wachten dat hen parten speelde? Het trio ging goed van start maar in het onderdeel "trekken naar hoge handenstand" maakten ze een tijdsfout, terwijl de rest van de oefening nagenoeg foutloos verliep. Toch werd dit ene minpunt door de jury bestraft met -0,6 punten. Een 17de plaats en geen selectie voor de VK werd het uiteindelijke resultaat.

Ontgoocheling? Ja en neen … want in deze nieuwe formatie zit heel wat toekomstmuziek en met de positieve evaluatie van deze fouten komen ze even later op het seizoen gesterkt in de arena. Straks is er het Provinciale kampioenschap van Antwerpen waar deze jonge groep van haar krediet kan gebruik maken.

Bekijk de uitslag

naar boven

2012-02-12 • DEMOTEAM AL DIREKT OP 1

Sinds de start van dit seizoen hebben KLIMOP R.T. MERKSEM en VOLHARING BERCHEM een samenwerkingsverband ondertekend dat moet resulteren in meerdere resultaten. Ook IVOLO HOBOKEN is een deel van dit triumviraat. Klimop R.T. Merksem staat voor de wedstrijdsport, terwijl Volharding zich in het Democircuit profileert. Beiden in een mix van verschillende en verscheidene gymnasten. Dus ook op het vlak van het DEMOTEAM.

Afgelopen weekend was er op 12 februari de eerste wedstrijd van dit democircuit met de DEMOHAPPENING in Mariakerke bij Gent. Gymnasten uit Merksem en Berchem hadden zich schitterend voorbereid. Teamwork … teamgeest!

Technisch niveau, een artistiek en choreografisch kleedje dat mocht gezien zijn. Zo oordeelde ook de jury. GOUD!

De ontlading was groot … fier zijn … het mocht.

gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten

naar boven

2012-02-10 • PATSY MARTENS "VERDIENSTELIJK LID" DEELSPORTRAAD MERKSEM

Cindy Van Regenmortel en Patsy Martens

Op donderdag 9 februari was er in het districtshuis van Merksem de AV van de deelsportraad Merksem. Daarop volgde de viering van het "Verdienstelijk lid 2011".

Voor onze club werd dit PATSY MARTENS op de bijhorende foto, rechts, samen met Cindy Van Regenmortel na het behalen van hun trainerslicentie.

naar boven

2012-02-05 • TUMBLERS IN COMPETITIE IN VLAAMS BRABANT

De Acrobaten naar zee, de Tumblers naar Diest in Vlaams Brabant voor hun tweede Provinciale voorronde.

LUCAS DERVEAUX turnde op, zaterdag 04.02 bij de junioren jongens in het B-niveau al met een hogere kwaliteit dan tijdens het Provinciale kampioenschap van Antwerpen. Zijn inspanningen leverden hem een pak meer punten op en een 4de plaats op over-all én een bevestiging van zijn selectie voor de VK.

Op zondag kon KATRIEN BRAET bij de beloften meisjes in het A-niveau comfortabel aan de competitie starten. Met nieuwe wedstrijdoefeningen er boven op. Katrien deed dit opnieuw goed, waardoor zij de GOUDEN medaille nogmaals kon veroveren.Knap!

In dezelfde categorie was er een gelijkaardige startpositie voor YERA VAN VLEM.Eveneens met de mogelijkheid om andere tumblingreeksen uit te voeren. Reeksen met een hogere moeilijkheid. Yera turnde alles naar behoren en ... opdracht volbracht. Met een tiende plaats behoud zij haar selectie en uitzicht op de VK. Goed zo.

Geen ZINO MERCKX aan op de tumblingbaan bij de beloften jongens wegens ziekte.

Wel BRUCE MOMMERS bij de junioren jongens. De opwarming verliep vlotjes &hellip de wedstrijd niet. De Merksemse tumbler landde daar waar het niet mag en de jury penaliseerde hem daarvoor stevig.

Weg selectie voor de VK. Er blijft nu nog enkel de derde PV, waar het resultaat goed zal "moeten" zijn!

Bekijk de uitslag

naar boven

2012-02-05 • WEEKENDJE ACROGYM AAN ZEE

Reeds zondagmorgen vertrokken de acrobaten van KLIMOP R.T. Merksem naar zee, meer bepaald naar De Panne. Daar was er de eerste Provinciale voorronde in acrogym voor het A- en het I-niveau.

KIMBERLY MINNE en MAJLEN MATHEESSENS hadden hard getraind, maar een fysiek ongemak maakte dat deze meisjes niet bij de beloften van het A-niveau konden aantreden. Ondertussen is er een positieve diagnose gesteld, waardoor beiden in de volgende voorrondes hopelijk hun kans kunnen verdedigen.

In het I-niveau kwamen ALEXANDRA BALTA, DORIEN VAN CALSTER en EMELY EKMALYAN, als groep, wel aan de start. Voor het eerst in deze formatie én al vroeg in het wedstrijdprogramma. Dit Merksemse trio vormde dus de norm van het jurypanel. Turntechnisch werd er goed geturnd, artistiek moet het in de komende trainingen beter worden. Door beide componenten kunnen ze dan in de volgende voorrondes aanspraak maken op een selectie voor het VK. Zeker en vast. Een 8ste plaats voor een eerste ervaring op de wedstrijdvloer, lijkt ok.

Bij de duo's van hetzelfde niveau was het later op de dag de beurt aan MIRTE STESSEL en MAITE VANHOOF. Ook hier een goede uitvoering en met een betere score in het artistieke luik, kunnen zij meespelen in de top tien. Dit duo veroverde met hun 15de plaats wel een selectie voor de VK. Een verre verplaatsing met een bevredigend resultaat.

Bekijk de uitslag

naar boven

2012-01-29 • PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP ACROGYM MET HOOGTE EN LAAGTE VOOR KLIMOP R.T.MERKSEM

In navolging van hun clubgenoten uit de turndiscipline tumbling ging ook voor de gymnasten uit de acrobatische gymnastiek het wedstrijdseizoen van start in de maand januari, met het Provinciaal Kampioenschap Acrogym van zaterdag 28/01 in Oud-Turnhout in een organistie van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen.

PENELOPE HARO en NINA VAN SCHEVENSTEEN mochten als eersten de spits afbijten voor KLIMOP R.T. MERKSEM. Voor Penelope was het haar eerste wedstrijd ooit, terwijl Nina reeds de Vlaamse kampioene was in 2011. Beiden hadden een behoorlijke trainingsperiode achter de rug, en de aandacht voor het competitieve gebeuren en alles wat daarbij komt kijken was optimaal.

Toch werd het spannend. Een positieve spanning dan. Resoluut stapten beide meisjes, als duo, bij de junioren van de categorie C de wedstrijdvloer op. Hun choreografie sloeg aan en alle delen met evenwicht en vluchtfase lukten. Het leek allemaal zo simpel. Het oordeel van de jury leverde de KAMPIOENSTITEL op én de selectienorm voor de Vlaamse kampioenschappen. Een tevreden coach, een grote schare zingende supporters en fiere gymnasten … het eerste hoogtepunt was een feit.

In dezelfde categorie, als groep, trad het Merksemse trio ELIZA TORRES GONZALEZ, JANA VANDERBECK en MARIE GUIRAUD aan. Ook hier goede voorbereidingen en een moeilijkheid die het beste doet verhopen. De wet van Murphy is spijtig genoeg ook in de turnsport soms aanwezig. De meisjes stapten wel met de nodige ambitie de arena in. Straalden, hadden er duidelijk zin in … alleen de muziekinstallatie liet het op dat moment afweten. Terug naar af dus. De reserve-CD werd bovengehaald, waardoor er opnieuw gestart kon worden. Het leek alsof de Merksemse gymnasten er geen hinder van hadden ondervonden. De eerste twee geworpen delen (salto van basket naar basket en geworpen gestrekte salto uit) én de choreografie waren gewoon af en verfrissend. Spijtig genoeg liep het mis met een balansdeel, waardoor de moeilijkheid niet meer ging meetellen en er artistiek een aantal zaken niet meer goed zaten … met als resultaat een vijftiende plaats in de rangschikking. De selectie voor de VK was ver weg.

Ontgoocheling alom. Een laagtepunt. Gelukkig was er aan het eind van de dag terug strijdvaardigheid te bekennen naar een volgende Provinciale voorronde.

Deze periode is ook examenperiode in het hoger onderwijs, maar ook een moment waarin sporters onderhevig zijn aan ziekte. Het trio SHAUNI COENEN, YASMINE TRUYENS en GABRIELA GUJUMAN kwam hierdoor niet in wedstrijd.

Zo blij iedereen was om zo'n goede de start in deze competitie, zo ontgoocheld was ook iedereen om zoveel pech. Selectie afdwingen en bevestigen van al het goede is een opdracht die op het volgende wedstrijdmoment zal gelden.

Bekijk de uitslag

gymnasten Nina en Penelope

naar boven

2012-01-23 • JORN DE LAENDER OPNIEUW BESTE BELGISCHE TUMBLER 2011

Jorn De Laender en Eddy Van Schevensteen

JORN was reeds in 2010 opgeklommen tot "Beste Belgische Tumbler", in navolging van zijn clubgenoot Alex Everaert. Afgelopen jaar deed de Merksemse gymnast zijn positie in de ranking van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen op een spectaculaire wijze,nog eens over.

Zijn wedstrijdseizoen werd opgebouwd rond selecties in functie van de wereldkampioenschappen tumbling én vooral de hoge moeilijkheid die de KBT hem oplegde om te mogen deelnemen. In dit kader werd Jorn zowel Provinciaal-, Vlaams- als Belgisch kampioen in de categorie Senioren Heren van het A-niveau. Zeg maar het internationale niveau. Maar vooral turnde Jorn op het Belgische kampioenschap tumblingreeksen die nog niet door een andere Belg geturnd waren. In zijn eerste en tweede rotatie wist hij de gevraagde moeilijkheid te bereiken én was het wachten op de uitvoering om de totaalscore te kennen.

Het Belgisch record van de hoogste moeilijkheid ooit stond van dan af op naam van Jorn De Laender lid van Klimop R.T. Merksem!

Was het een zet van de Gymfed, de KBT of het lot? De jurytafel bestond enkel uit scheidsrechters met vooral een Provinciale invalshoek. Vele van deze mensen hadden nog nooit in het echt dergelijk niveau moeten beoordelen. Pijnlijk was de niet-selectie, vooral omdat "het schaduwpanel" van internationale juryleden Jorn wel selecteerde!

De reacties op Facebook en ander getwitter, in het voordeel van de gymnast uit Gymhal Terlinden in Merksem, kwamen van overal in de wereld. Er was echetr geen mogelijkheid meer om toch op het WK in Birmingham te turnen.

Het weerwerk dat Jorn bood was des te markanter, want op het elan van zijn "flow" turnde hij even later tijdens de tumblingcup "Memorial Bjorn Serneels" in Herentals een schroefreeks van een niveau waarvan slechts één gymnast de sleutel heeft. Jorn springt voor het eerst in Belgie een beweging "Miller" genoemd. Miller is een tweevoudige gestrekte salto, met een schroef in de eerste salto en in de tweede salto een tweevoudige schroef. Hierdoor ontdekte de Topsport Jorn en werd hij opgenomen in de werking van de Topsportschool in Gent!

Tijdens de Provinciale kampioenschappen Tumbling in Dendermonde werd Jorn gehuldigd voor zijn prestaties met de titel/trofee "Beste Belgische Tumbler 2011".

Vandaag revalideert Jorn van een heelkundige ingreep, waardoor hij pas op de Vlaamse kampioenschappen opnieuw in de wedstrijdarena zal verschijnen

naar boven

2012-01-23 • WEDSTRIJDSEIZOEN KLIMOP R.T. MERKSEM OPENT MET PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP, ANTWERPEN, TUMBLING

Katrien Braet, Yera Van Vlem, Zino Merckx en Eddy Van Schevensteen

Dit klopt natuurlijk niet helemaal aangezien ZINO MERCKX al een finale turnde op het WK Tumbling voor de jeugd in de categorie 13-14 jarigen in Birmingham, vorig jaar in de maand november.

In het tweede luik van het turnseizoen 2011-2012 vormen de Provinciale Kampioenschappen Tumbling Antwerpen, natuurlijk wel de start van een nieuwe wedstrijdperiode binnen de Gymnastiekfederatie Vlaanderen.

Op zaterdag 21 januari was in Dendermonde het B-niveau actief. LUCAS DERVEAUX ging er voor het eerst in de categorie junioren aan de slag. Een stevig deelnemersveld zowel kwantitatief als kwalitatief maakte het de Merksemse gymnast niet eenvoudig. Lucas behaalde een 5de plaats maar wist zich toch zeker van een selectie voor de Vlaamse kampioenschappen.

NATASJA MOELAERT kon spijtig genoeg niet van start gaan bij de senioren meisjes aangezien zij nog te veel last had van een eerder opgelopen kwetsuur. Zij bereidt zich voor op PV 2 in Diest.

Zondag werd het A-niveau geturnd en hier vanaf de aanvang spanning vooral bij de Merksemse supporters. Maar toch ook wel wat bij de gymnasten. Positieve spanning dan wel en … dat maakt het de coach er het een beetje gemakkelijker op.

Tijdens de opwarming direct volop concentratie bij iedere gymnast(e).

YERA VAN VLEM ging ook hier voor het eerst in de competitie bij de miniemen meisjes. Yera turnde haar beide tumblingreeksen goed en met vertrouwen.Een 5de plaats én een selectie voor het Vlaamse- én het Belgische kampioenschap. Een mooie start.

In dezelfde rotatie kwam clubgenote KATRIEN BRAET op de tumblingbaan gestapt. Katrien had zoveel ambitie in zich om "het" goed te doen, dat ze haar beide reeksen prachtig afwerkte. De KAMPIOENSTITEL was een feit met eveneens een selectie voor Vlaamse- en Belgische kampioenschappen. De tweede in de rangschikking werd op drie volle punten achterstand gezet. Knap!

Bij de beloften jongens was ZINO MERCKX de gedoodverfde nummer 1. Niet eenvoudig om mee om te gaan. Zino pakte echter vriend en tegenstander in en met twee tumblingreeksen met een hoge moeilijkheid werd KLIMOP R.T. MERKSEM weer een KAMPIOEN rijker. Ook deze Merksemse tumbler wist zich verzekerd van een ticket voor de Vlaamse- en Belgische kampioenschappen. Prachtig! Het verschil met de nummer twee was, met vier volledige punten, zelfs nog groter dan bij Katrien.

De vroege namiddag kon op zijn minst gezegd leuk worden afgesloten.

Bij de junioren jongens ging BRUCE MOMMERS zijn kans, voor het eerst in het A-niveau. Dat kon je al snel merken waardoor Bruce het "maar" met BRONS moest stellen. Natuurlijk een "voldoende" voor zijn eerste confrontatie op dit niveau. Spijtig genoeg was er nog geen selectie voor de Vlaamse kampioenschappen, waardoor in de volgende voorronde vooral de afwerking beter moet.

JORN DE LAENDER kwam niet in de competitie voor, aangezien een heelkudige ingreep hem nog even van de tumblingbaan houdt. Straks tijdens de VK zal Jorn wel paraat zijn. Jorn was fysiek wel aanwezig, enerzijds om zijn clubgenoten aan te moedigen en anderzijds omdat hij de TITEL VAN BESTE TUMBLER 2011 in ontvangst mocht nemen.

De tweede titel op rij voor Jorn, maar al de derde voor de club. Van continuiteit gesproken …

Klimop R.T. Merksem heeft meer dan behoorlijke "bouwstenen" om naar de toekomst een verjongd team klaar te maken op een stapje hoger.

Uitslag

Filmpjes

Klik op de titel een filmpje te kiezen

Compilatievideo

Zeno - Reeks 1

Zeno - Reeks 2

Katrien - Reeks 1

Katrien - Reeks 2

Yera - Reeks 1

Yera - Reeks 2

naar boven

2011-12-22 • STRAKS BREEKT DE WEDSTRIJDPERIODE WEER AAN

Het eerste gedeelte van het turnseizoen 2011-2012 loopt zowat op zijn laatste beentjes. Van september tot december waren er verschillende hoogstandjes en knappe resultaten of zich dat nu binnen het recreatieve of het competitieve afspeelde.

De eindejaarsfeesten staan voor de deur.

In het tweede gedeelte zullen er weer heel wat hoogtepunten bijkomen, zowel sporttechnisch als bestuurlijk. Mijlpalen om naar uit te kijken.

Geen wedstrijd echter zonder scheidsrechter(s). "Onze" juryleden bereiden zich voor op de competitie met een recyclage, examen of een activering.

Maar wie zijn ze? Wat doen ze?

CINDY VANDAMME (acrogym) en NELE DE BACKER (tumbling) slaagden erin om tijdens hun examen van categorie te verhogen respectievelijk naar categorie IV en catategorie I (internationaal).

Overige JURYLEDEN seizoen 2011-2012

ACROGYM

DANNI SEGERS cat. II

JOHAN LIEKENS cat. IV

CINDY VANDAMME cat. IV

CINDY VAN REGENMORTEL cat. IV

TUMBLING

MIKE PEETERS cat. I

NELE DE BACKER cat. I (internationaal)

FREDDY BOLSIUS cat.IV

naar boven

2011-12-08 • BEZOEK VAN KINDERVRIEND EN TURNPIET AAN GYMHAL TERLINDEN

Dat Sinterklaas over de daken kan lopen weet vast iedereen, maar dat hij onder zijn Pieten ook een TURNPIET heeft is een niet zo bekend verhaal.

Ondanks de drukte dezer dagen wisten beide kindervrienden toch nog even de terugreis naar Spanje uit te stellen en bij KLIMOP R.T. MERKSEM op bezoek te komen in Gymhal Terlinden.

Bij ALLE gymnasten …

De Sint had voor iedereen snoepgoed mee ook voor de lesgevers en de medewerkers.

Alleen maar BRAVE KINDEREN dus.

En de kinderen zij genoten ervan.

de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint de sint

naar boven

2011-12-03 • KLIMOP R.T. MERKSEM OPNIEUW TOPSPORTCLUB IN 2011

Zino met ouders en bestuur

Op zaterdagmorgen van 3 december werden de individuele- en teammedailles uitgereikt op het districtshuis van Merksem tijdens de viering van de TOPSPORTLAUREATEN anno 2011. Topsportlaureaat kan je worden als je minimaal aan een World Cup, EK of WK hebt deelgenomen in 2011. Onze club is dankzij de prestaties van haar gymnasten steeds "in beeld" tijdens deze viering. Afgelopen weekend was het de beurt aan ZINO MERCKX om zijn deelname aan het WK tumbling bij de jeugd in Birmingham en zijn prachtige 6de plaats in de finale!

KLIMOP R.T. MERKSEM werd daarenboven uitgeroepen tot TOPSPORTCLUB van 2011. Een resultaat waar de ganse club fier mag op zijn. Op de bijhorende foto zie je alleen maar gluderende leden van de Raad van bestuur én de terecht fiere ouders van Zino.

Zaterdagavond werden de medailles en de diploma's uitgereikt van het eigen KRINGKAMPIOENSCHAP. Ook daar mochten we heel wat fiere ouders en "blikende" gymnasten verwelkomen. De wisselbeker Charel Van Schevensteen, die de gymnast beloond die de best uitgevoerde oefeningen neerzet, werd gewonnen door CINDY VAN REGENMORTEL uit de Middelbare Graad bij de Turnsters

belgische deelnemers in birmingham

naar boven

2011-11-27 • ZINO MERCKX SCOORT VOOR KLIMOP R.T. MERKSEM OP HET WK TUMBLING BIJ DE JEUGD

Van 20/11 t.e.m. 27/11 vertoevde ZINO MERCKX in Birmingham voor het WK Tumbling bij de Jeugd in de categorie jongens 13 tot 14 jaar.

Het werd zijn eerste deelname aan zo'n groot gymnastiektornooi. Tijdens de trainingsdagen voorafgaand aan de wedstrijd vond Zino als snel de goede kadans, waardoor de trainingen goed verliepen.

Voor deze jonge Merksemse tumbler was dit allemaal nieuw, dus ook de trainingen die gebeurden zowel in de trainings-, opwarmings- als in de effectieve wedstrijdhal.

De Fédération Internationale du Gymnastique en de Britse Turnfederatie hadden een meer dan knappe organisatie neergezet. En dat helpt. Het was niet alleen Zino's eerste deelname aan een WK maar hij mocht ook nog eens als eerste Belg de wedstrijdbaan opdraven. Heel wat emotie om te verwerken.

Trainer en Teammanager voor Belgium, had een plan voorbereid waarbij de spannende momenten werden omgeleid naar controle. Zino kon dit best gebruiken bij zijn eerste doorgang waarin hij de eindsalto met een tweevoudige salto gehoekt afronde. Een zesde plaats … duidelijk verdient en niet helemaal onverwacht.

De tweede rotatie kende een knappe uitvoering met weer een tweevoudige salto gehoekt, maar deze maal met schroef erin verwerkt. Zino naar de finale!

De Belgische delegatie genoot van zoveel turntalent.

De Finale werd wat later op de dag afgewerkt, nog een nieuwe ervaring erbij voor de Merksemse atleet. Ervaring die hij tot een goed einde bracht want de zesde plaats bleef zijn deel. Onze clubgenoot Zino Merckx gaf zijn visitekaartje af binnen de internationale turnwereld. Een resultaat met heel wat perspectief, ook vanuit de club die nog maar eens bewees dat ze al jaren continiuteit kan leggen in haar trainingen en telkens opnieuw talent kan omzetten in kwaliteit.

Als teammanager van Belgium mocht Eddy Van Schevensteen zijn steentje bijdragen aan het succes van het hele team.

Zino Merckx Zino Merckx

naar boven

2011-11-07 • KLIMOP R.T. MERKSEM HOFLEVERANCIER GYMANSTIEKFEDERATIE VLAANDEREN

Al geruime tijd is ONZE club KLIMOP R.T. MERKSEM leverancier van TURNTALENT in de dsicipline TUMBLING.

Het begon allemaal bij CRISTIAN CELINI die in 1989 naar het eerste Europeese Kampioenschap voor JUNIOREN mocht in Polen en daar een knappe 10de plaats veroverde. FREDERIQUE CELINI, ROELAND BAEYENS, AN DE WIN, EVY TROUCKENS, JILL JACOBS en meer recent JORN DE LAENDER, ALEX EVERAERT en LORE DERVEAUX zorgden met vele anderen voor de successen. Successen die gaan van PODIUMPLAATSEN, over de WERELDRANKING naar een RECORD aan moeilijkheid en reiken tot bij het CIRQUE DU SOLEIL en zelfs het WITTE PAARD aandoen in BLANKENBERGE.

Clubgenoot ZINO MERCKX zal straks van 20/11 t.e.m 27/11 Belgium vertegenwoordigen op de WORLD AGE GYMGROUP COMPETITION, zeg maar het WK voor de JEUGD IN DE LEEFTIJDSCATEGORIE 13 tot 14 jaar in Birmingham. Zijn coach EDDY VAN SCHEVENSTEEN zal er trouwens fungeren als HEADCOACH van de Belgische delegatie.

JORN DE LAENDER kan spijtig genoeg zijn kansen bij de senioren een week vroeger niet verdedigen, wegens een kwetsuur.

Hij zal pas terug in competitie verschijnen op het Vlaamse kampioenschap van 2012.

gymnasten weegmoment
 

naar boven

2011-11-07 • HERFSTTURNKAMP IN GYMHAL TERLINDEN MET VEEL PASSIE

Traditioneel organiseert Klimop R.T. Merksem in Gymhal Terlinden haar HERFSTTURNKAMP. Een traditie, inderdaad want al wat jaartjes kent deze formule succes. Formule van trainingsdagen met meerdere uren aan training per dag die als compensatie moet dienen voor de afwezigheden wegens ziekte, examens, toetsen e.a. Er gingen aan de laatste edities een tweetal locaties vooraf, namelijk de Vrije universiteit in Brussel of de gemeentelijke sporthal van Laarne.

Editie 2011 stond bol aan inspanningen zowel op de MAXITRAMPOLINES, de FASTTRACK, de AIRTRACK, de TUMBLINGBAAN of de VERENDE TURNVLOER van 14m x 14m. De clubtrainers PATSY MARTENS, CINDY VANDAMME en CINDY VAN REGENMORTEL zorgden voor de nodige begeleiding. NEDKO KOSTADINOV uit Bulgarije bracht een meerwaarde in de technische vorming van de jonge gymnasten in de Sportieve Acrobatische Gymnastiek. Nedko kwam rechtstreeks vanuit het WK Acrogym dat in Varna ( Bulgarije) aan de gang was.Ook vanuit Rusland was er een gastcoach in de figuur van VITALY KURBANOV aanwezig. En ook hij kwam rechtstreeks van een titelstrijd, nl. het Russische kampioenschap in Tumbling en Trampoline, naar de Merksemse gymtempel.

Bewijs van de INTERNATIONALE contacten die de club heeft.

De choreografie van ELKE VAN DE CASTEELE werd als vernieuwend ervaren. Een verfrissing in het Artistieke gedeelte. De voorbereidingen op de wedstrijdperiode en/of de aanzet naar nieuwe elementen gingen erin als "zoete broodjes", alhoewel … de VOEDINGSDESKUNDIGE, Nina Sychold, hierop toezicht hield. Een leerproces dat stilaan groeit.

Op vrijdag werd dit turnkamp afgesloten met een DEMO speciaal opgezet voor de ouders. Ouders en sponsors die hun tevredenheid uiten over zoveel turntechnische kwaliteit. Laat dat nu net de opdracht zijn van de trainers en coaches " TALENT omzetten in KWALITEIT". Zaterdag werd het rustdag.

Zondag werd er echter opnieuw getraind door het DEMOTEAM dat straks naar het FESTIVAL DEL SOLE in Riccione (Italie) wil afreizen. Deze trainingen verlopen in samenwerking met Volharding uit Berchem.

Opzet geslaagd dus.

gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten gymnasten
 

naar boven

2011-10-23 • BEST DRUK WEEKEND IN OKTOBER

Het begon allemaal op vrijdag 21 oktober met de feestelijke opening van de TOPGYMHAL in IZEGEM.

JORN DE LAENDER en ZINO MERCKX sprongen er de tumblingbaan in naast Gaelle Muys, Dona-Dony Truyens e.a. gymnasten.

Zowel de minister voor sport, Muyters, de voorzitter van de Gymfed, Gilbert Vercammen, als de schepen voor sport van de stad Izegem, Frank Duhamel, betoonden hun respect voor zoveel klasse.

Een TOPGYMHAL, waarbij de enige gebruiker GYM IZEGEM is! In de stad Antwerpen kunnen we daar vandaag enkel van dromen. Ook al is Antwerpen straks Europese Sporthoofdsstad en zal er in 2013 het WK gymnastiek plaatsvinden. Stilaan doen trainer, EDDY VAN SCHEVENSTEEN en zijn gymnasten aardig wat ervaring op rond deze materie, want zij zijn veel gevraagde gasten zowel in Vlaanderen als in Wallonie.

In de wandelgangen werden plannen gesmeed door Sylvain Merckx, Erik Smet, Tony Van de Velde e.a. Kijk maar samen met ons uit naar de invulling ervan.

Tijdens de training van zaterdag werd er verder gebouwd aan de veodingsbegeleiding, door NINA SYCHOLD, met het MEET- en WEEGMOMENT.

Ondertussen waren heel wat trainers en bestuursleden in de Topsporthal (!) in Gent aanwezig op het KADERWEEKEND.

Een weekend vol aan bijscholing op allerlei niveau's van de turnsport.

Ook op zondag waren er dan weer anderen uit onze club gedurende het kaderweekend actief of met een luisterend oor tijdens de clinics.

gymnasten weegmoment

naar boven

2011-10-10 • ONDERTEKENING SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GYMCLUBS KLIMOP R.T. MERKSEM EN VOLHARDING BERCHEM

Persbericht

Op maandag 10 oktober ondertekenden de gymclubs Klimop R.T. Merksem en Volharding Berchem, in aanwezigheid van schepen voor sport Ludo Van Campenhout, een samenwerkingsovereenkomst.

Klimop R.T. Merksem is specialist in de disciplines acro en tumbling, terwijl Volharding Berchem dit is op gebied van demonstratiegymnastiek. Op die manier vullen de clubs elkaar perfect aan. Het doel van de samenwerking is dan ook om door een gezamenlijke talentopsporing, talentontwikkeling, uitwisseling en kaderopleiding te komen tot gymnasten en teams die, namens Antwerpen, permanent het hoogste niveau in hun discipline behalen.

Een aantal voorwaarden die hierbij van belang waren worden perfect ingevuld door het convenant.

Beide clubs vertegenwoordigen samen 700 gymnasten, die zowel actief zijn in de breedte- als in de competitiesport

Voor Klimop R.T. Merksem

Voor Volharding Berchem

Demoteam Winnaar B-circuit 2010 van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen, deelnemer aan internationale festivals.

Pierre Van Thillo, voorzitter van de stedelijke sportraad, zegt hierover dat de betekenis van deze ondertekening voor het gymgebeuren in de stad Antwerpen vrij ingrijpend is. Immers in navolging van wat in andere sportdisciplines is gebeurd, bundelen twee actieve gymclubs met elk meer dan 350 leden, de krachten om tot een groter, dynamisch en kwalitatief geheel te komen. Hij hoopt dan ook dat hun initiatief volgend jaar navolging zal krijgen en de éénmaking van de gymnastiek vorm begint te krijgen.

Voor meer informatie, zie websites volhardingberchem.be en klimop-rt-merksem.be.

besturen en schepen Van Campenhout persconferentie t-shirt Volharding t-shirt Klimop
 

naar boven

2011-10-03 • VOEDINGSDESKUNDIGE AAN DE SLAG BINNEN KLIMOP R.T. MERKSEM

De omkadering van de précompetitie en de competitiegym binnen onze club steunt al geruime tijd op de MEDISCHE begeleiding van SPORTARTS Dr. Peter Smolders én op de PARA-MEDISCHE begeleiding van SPORTFYSIOTHERAPEUT Tom Verhoeven.

Vanaf dit turnseizoen is er ook een VOEDINGSDESKUNDIGE Nina Sychold aan deze omkadering toegevoegd. Op vrijdag 30 september hield zij een, ludieke, lezing omtrent voeding binnen de turnsport. En dat je geen frietjes met stoofvlees eet op de wedstrijddag was een insteker die al snel werd weggelachen. Maar toch …

De aanwezige gymnasten en hun ouders kenden natuurlijk o.a.de voedingsdriehoek.

Dat het verschil tussen een gymnast en een niet-gymnast behoorlijk groot was, was voor velen een markant feit. De kleur van de te consumeren banaan tijdens de wedstrijd bleek al even belangrijk als het wegwerken van het vochtverlies.

De commentaren waren achteraf unaniem positief.

Straks zal er een volgende stap gezet worden tijdens een WEEGMOMENT.

Dit zal vast de aanzet worden tot een goed turnjaar.

naar boven

2011-09-26 • HERHALING RENDEERT!

KLIMOP R.T. MERKSEM is er steeds op uit om verder te groeien als vereniging.

Vandaar dat er traditioneel een BRAINSTORMING is ingepland kort na de start van een nieuw turnseizoen.

Vorige jaren werd een SWOT-analyse gevoerd, waarbij de sterke- en zwakke punten afgetoetst werden aan het beleid op korte én op lagere termijn.

Op zaterdag 24 september werd thv van de Scherpenbergmolen in Malle door alle vrijwilligers van RvB tot tapteam een ganse dag gebrainstormd rond het thema "MOET GELD ROLLEN".

Actiepunten waren de RECREATOERNOOIEN van de Gymfed, het LEDENBESTAND, de INTERNE en PRAKTISCHE organisatie binnen de club ,de CONCESSIE van Gymhal Terlinden en het SAMENWERKINGSVERBAND met andere clubs.

Alle medewerkers schoven later op de dag aan aan een gevulde Kaastafel.

Verder weg op de dag werd hier en daar nog nagekaart …

de denkers de denkers

naar boven

2011-08-29 • VOLOP PROMOTIE BIJ DE START OP 1 SEPTEMBER VAN HET NIEUWE TURNSEIZOEN

promotie op de braderij

De promotiefolders van Klimop R.T. Merksem worden rond deze periode in de brievenbus van de Merksemnaar gestopt.

Ook de wijken die aan de periferie van het district Merksem palen worden niet vergeten.

Zaterdag 27 augustus stond het promotiekraam van de club opnieuw op de Braderij van de Bredabaan.

Scholen worden straks weer aangedaan door het promotietteam en straks tijdens "de week van de sportclub" is er extra aandacht voor het sportieve gebeuren in Gymhal Terlinden.

Op 1 SEPTEMBER zullen dus weer heel wat vertrouwde maar ook nieuwe gezichten te zien zijn bij KLIMOP R.T. MERKSEM.

naar boven

2011-08-25 • TURNKAMP SLUIT VOORBEREIDING TURNSEIZOEN AF

Gedurende de maand augustus namen de wedstrijd- en demogymnasten een bevredigende start in hun voorbereiding op het nakende turnseizoen.

Elke turnster en turner had een vakantieprogramma mee naar huis gekregen.

De trainers mochten van bij de aanvang gedurende de bosloop al direkt merken wie dit programma nauwgezet had opgevolgd en wie het programma zijdelings had bekeken of wie gewoon het principe van "dolce far niente" had toegepast.

Na 15 augustus werd er gedurende veertien dagen dagdagelijks getriand in gymhal Terlinden onder leiding van de buitenlandse gastcoaches Vitaly Kurbanov ( Rusland) en Nicolay Ivanov ( Bulgarije) respectievelijk in de disciplines tumbling en acrogym.

Sommigen mochten nieuwe individuele elementen, choreografieen, acrobatische hoogstandjes of tumblingreeksen met een hogere moeilijkheid aansnijden.

Dat geeft perspectieven voor de wedstrijdperiode!

turnkamp turnkamp

naar boven

2011-08-20 • GYMHAL LIGT ER PROPER BIJ VOOR DE START VAN HET TURNSEIZOEN 2011-2012

Op zaterdag 20 augustus werd Gymhal Terlinden, de kleedkamers, de sportieve infrastructuur, de vergaderlokalen, de toiletten, de douchen,de grote en kleine berging en al het andere onder handen genomen door de vrijwilligers uit de club.

Vanaf 10u00 's morgens werd er naarstig gepoetst in hoekjes en kantjes door gymnasten, trainers, lesgevers en ouders.

In de late namiddag werd het aangename aan het nuttige gekoppelt en mocht iedereen genieten van een visbarbeque rechtstreeks aangevoerd vanuit Nieuwpoort aan zee.

Gymhal Terlinden ligt er proper bij!

opkuis opkuis opkuis opkuis

naar boven

 


Deze pagina werd laatst aangepast op • Copyright © Klimop-RT-Merksem, alle rechten voorbehouden • webmaster : webmaster@klimop-rt-merksem.