Nieuws 2009-2010


Dit is een archiefbestand van de website van Klimop RT Merksem - De actuele site vind u op http://www.klimop-rt-merksem.be



2010-06-03 • JORN DE LAENDER GEHULDIGD DOOR STAD ANTWERPEN

Op woensdag 2 juni werd JORN DE LAENDER gehuldigd door de stad Antwerpen voor zijn turnprestaties in 2009. In dat jaar werd hij voor het eerst Belgisch kampioen bij de senioren van het A-niveau in tumbling en behaalde hij een zilveren medaille tijdens de Gymfinales.

't Zou wel eens best kunnen dat Jorn zowat de eerste gymnast is, en niet enkel vanuit onze club, die deze eer te beurt valt.

naar boven

2010-06-01 • LEDENAANTAL KLIMOP R.T. MERKSEM VERGROOT

PEGGY BODSON lid van de Raad van Bestuur én trainer binnen onze club werd op 31.05 de mama van ANOUK.

Proficiat!

naar boven

2010-05-29 • MERKSEMSE GYMNASTEN ZETTEN WAALSE GYMFINALES NAAR HUN HAND

Tijdens de Belgische kampioenschappen Tumbling van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen zetten zowel JORN DE LAENDER (senioren) als ALEX EVERAERT (junioren) van onze club beiden een puike prestatie neer. Naast de kampioenstitel behaalden zij ook de hoogste score in de finale waardoor hun selectie voor de Gymfinales voor de tweede maal op rij een feit was.

De Gymfinales werden op zaterdag 29 mei in een organisatie van de Waalse vleugel van de Koninklijke Belgische Turnbond opgezet in Charleroi. Die Gymfinales vormen aldus een rechtstreeks duel tussen de twee beste gymnasten van het moment.

Alex Everaert moest als eerste de tumblingbaan beroeren en deed dit direkt goed, waardoor Jorn De Laender niet mocht missen. Na de eerste rotatie bleef het dus spannnend. Alex had in 2009 Jorn het nakijken gegeven, ondanks het feit dat deze laatste een drievoudige salto rugwaarts neerzette.

De tweede gecombineerde tumblingreeks werd door Alex met tweemaal een tweevoudige gestrekte salto afgewerkt zonder een bijkomende beweging. Ook niet tijdens de landing. Jorn moest dus beter doen in de volgende acht turnelementen. Hij koos voor meer schroefbewegingen met een tweevoudige salto met schroef in het midden van de tweede reeks en een geschroefde beweging als eindelement, waardoor mogelijk de landing niet super was. Maar gewoon goed.

Alex Everaert dus terug op 1 en Jorn De Laender op 2. Voor beide gymansten werd een schitterend seizoen afgelsoten, want zij voeren ook nog eens beiden "de ranking van beste gymnast" op plaats 1 en 2, aan binnen de Gymfed.

Trainer Eddy van Schevensteen had een aantal weken gelden voor zowel acrobaten als tumblers tot doel gesteld om nog 5 bijkomende medialles te behalen in het kader van het "negentigjarig " bestaan van de vereniging.

Het werden er uiteindelijk 7! Champagne!

Het "vat" is evenwel af nu en de schoolexamens vormen de eerstvolgende opdracht van de gymnasten.

Proficiat !

gymnasten gymnasten

naar boven

2010-05-27 • CLUBRANKING EN INDIVIDUELE RANKING TUMBLING EN ACROGYM MET GYMANSTEN KLIMOP R.T. MERKSEM VOOROP

Al een aantal jaren houdt de Gymnastiekfederatie Vlaanderen er zowel een club- als individuele ranking op na in verschillende turndisciplines.

In 2009 werd ALEX EVERAERT in de discipline tumbling " Gymnast van het jaar " vanwege zijn prestaties in binnen- en buitenlandse wedstrijden.

Voor 2010 werd de clubranking afgesloten en staat onze club op de 6de plaats wat betreft tumbling en op de 15de plaats wat betreft acrogym. Het aantal deelnemende turnclubs die in de competitie aantreden ligt al direkt in de buurt van het getal 100. Met deze som van alle prestaties op wedstrijdvlak is KLIMOP R.T. MERKSEM met voorsprong DE turnclub van de stad Antwerpen !

Wat betreft de individuele ranking, enkel voor tumbling, staan de prestaties van onze gymnasten hoog aangeschreven omdat bij de Mannen ALEX EVERAERT opnieuw op nummer 1 staat, direkt gevolgd door JORN DE LAENDER op plaats 2. Bij de vrouwen, komt LORE DERVEAUX kijken met een 8ste plaats.

KLIMOP R.T. MERKSEM ,EEN TURNCLUB WAAR PIT IN ZIT.

naar boven

2010-05-23 • GYMNASTEN KLIMOP R.T. MERKSEM BEHEERSEN BELGISCH KAMPIOENSCAHP TUMBLING

memorial bjorn serneels

Omdat het Europees kampioenschap in Bulgarije van datum wijzigde moest ook de Gymnastiekfederatie Vlaanderen met het Belgisch kampioenschap Tumbling van het A-niveau schuiven. Op zondag 23 mei was Diest de locatie waar deze eindstrijd zich heeft afgespeelt. Met gymnasten van KLIMOP R.T. MERKSEM meer dan nadrukkelijk in beeld.

Zowel LORE DERVEAUX, ALEX EVERAERT als JORN DE LAENDER stonden voor de moeilijke opdracht om hun titel van 2009 opnieuw in de wacht te slepen. Het ganse turnseizoen hadden de drie tumblers al een goede prestatie neergezet.

Voor Lore was dit voor het eerst bij de junioren meisjes. De voorronde werd met de rem op afgewerkt want de enige opdracht bestond er in om de finale te halen. En die plaats in de finale werd, ondanks een mindere schroefreeks, met gemak gehaald. Voor het eerst bracht Lore een nieuwe moeilijkheid in, nl. een tweevoudige salto rugwaarts gehoekt. Met succes, want ook haar tweede rotatie was van een goed kaliber. Met ZILVER was zowel de gymnaste als het Merksemse kamp tevreden. Ze mocht nog een bonus op zak steken met een selectie voor het WK bij de jeugd van november later op het jaar in Metz (Frankrijk).

Bij de junioren jongens ging Alex, blessurevrij dit maal, met geweld aan de slag. Hij wees hierdoor zijn tegenstander reeds in de voorronde met meer dan tien punten verschil terug! In de finale stond er gewoon geen maat op. Alex turnde nog meer moeilijkheid en genoot zichtbaar van zijn prestaties. De GOUDEN MEDAILLE, een selectie voor de Gymfinales van 29 mei én een vrijgeleide voor het WK bij de jeugd in Frankijk werden zijn deel.

Clubgenoot Jorn had net voor dit kampioenschap een week ziekte achter de rug. Niet zo'n goede voorbereiding dus … Wijselijk werden zijn wedstrijdreeksen aangepast met als enige doel de titel van Belgisch kampioen opnieuw te behalen mits een uitvoering die minimaal "zeer goed" oogde. In de voorronde zette Jorn al direkt de competitie naar zijn hand en ook hij stuurde al zijn tegenstanders terug. Verschil dat Jorn in de finale nog meer allure gaf door het grote puntenverschil met het nummer twee. De Merksemse gymnast werd beloond voor zijn inzet met GOUD én een selectie voor de Gymfinales in Charleroi.

De Gymfinales vormen straks de ultieme tweestrijd tussen de beste Belgische gymnasten van het moment. Laat dat nu ook weer twee gymansten van KLIMOP R.T. MERKSEM zijn!

Een tevreden team van gymnasten, trainers, juryleden en supporters vatte de rit naar Antwerpen aan.

In de kanttekening hopen we nu maar dat de stad Antwerpen zoveel turntalent niet alleen moreel weet te waarderen maar ook voor de nodige financiele waardering via topsportsubsidies zal zorgen.

BELGISCH KAMPIOENSCHAP TUMBLING A-NIVEAU 23 MEI 2010 TE DIEST
VOORRONDE FINALE
Categorie Gymnast Punten Plaats Punten Plaats
Junioren MeisjesLORE DERVEAUX56,5004de plaats58,900ZILVER
Junioren JongensALEX EVERAERT61,1001ste plaats65,400GOUD
Senioren JongensJORN DE LAENDER64,4001ste plaats66,100GOUD

gymnasten gymnasten gymnasten

naar boven

2010-05-16 • TUMBLINGCUP MEMORIAL BJORN SERNEELS

memorial bjorn serneels

Terwijl de competitie voor de acrobaten al geruime tijd achter de rug is en het Turngala van de club nog nazindert was het opnieuw de beurt aan de tumblers van Klimop R.T. Merksem om de wedstrijdsfeer op te pikken.

Op zondag 16 mei werd de Memorial Bjorn Serneels op touw gezet in de sporthal Vossenberg in Herentals. Niet in de sporthal van het Bloso-centrum. Dat alles had te maken met het feit dat het BK (Diest) van het A-niveau en later de Gymfinales (Charleroi) er nog zitten aan te komen.

De Merksemse ploeg werd wel afgezwakt om verschillende redenen want zowel Charlotte De Cock, Bruce Mommers noch Jorn De Laender verschenen op de tumblingbaan. Nieuwe gezichten waren er wel.

Het talent van BRIIT LEMMENS en CAROLINE VAN INGELGHEM kwam alvast tot zijn recht in de omvangrijke groep in hun leeftijdscategorie tot 10 jaar. 38 meisjes verschenen aan de start met voor Britt een negende plaats en voor Caroline een podiumplaats met ZILVER! Knap geturnd dus.

MARGOT KUSTERS en NATASJA MOULAERT stonden in de wedstrijd tegenover elkaar. Vooral omdat junioren en senioren in één categorie turnden. Margot had haar niveau goed verbeterd en de moeilijkheid opgevoerd. De jury oordeelde echter anders en Margot werd weer niet beloond voor haar inzet. Ze eindige op een 10de plaats en gaat het volgend seizoen het hogerop zoeken in het A-niveau.Natasja lukte in haar eerste rotatie een gestrekte eindsalto met schroef wat eveneens een aardige verbetering was van haar mogelijkheden.Gymnast en trainers waren tevreden ... de jury echter gaf weer niet thuis en Natasja werd op een 12de plaats gerangschikt.

KOEN HOLVOET ging het bij de senioren jongens van het B-niveau niet goed af, maakte te veel fouten en hij eindigde op een 4de plaats.

Aangezien het enkel om een salto en schroefreeks ging in het A-niveau grepen de overige Merksemse gymnasten resoluut hun kans. Met succes trouwens want LUCAS DERVEAUX deed het niet onaardig en stond pal toen zijn oppossant in de mist ging. GOUD. Zus LORE DERVEAUX ging de confrontatie aan met de senioren en wist iedereen terug te wijzen om zelf de eerste plaats op het podium op te eisen. Opnieuw GOUD dus.

ALEX EVERAERT was net een week eerder begonnen aan zijn opbouw naar het BK van 23 mei ek toe. Een kwetsuur had hem zijn deelname aan het Europeese kampioenschap bij de junioren gekost.

Deze wedstrijd was dus een ideale gelegenheid om zijn huidig niveau te testen. Met GOUD als eindresultaat geeft dit aan wat de mogelijkheden worden voor de nakende grote Belgische finale.

Het toekomstperspectief voor Klimop R.T. Merksem ziet er goed uit, want er zijn nog jonge gymansten uit de opleiding op komst !!!

MEMORIAL BJORN SERNEELS 16 MEI 2010 te HERENTALS
Categorie Gymnast Punten Plaats
RECR@NIVEAU
PUPILLEN MEISJESVAN INGELGHEM CAROLINE71,60ZILVER
PUPILLEN MEISJESLEMMENS BRITT69,109DE PLAATS
B-NIVEAU
CAT. JUNIOREN/SENIOREN MEISJESKUSTERS MARGOT81,8010DE PLAATS
CAT. JUNIOREN/SENIOREN MEISJESMOULAERT NATASJA79,7012DE PLAATS
CAT. JUNIOREN/SENIOREN JONGENSHOLVOET KOEN75,504DE PLAATS
A-NIVEAU
CAT. BELOFTEN JONGENSDERVEAUX LUCAS51,40GOUD
CAT. JUNIOREN/SENIOREN MEISJESDERVEAUX LORE55,80GOUD
CAT. JUNIOREN/SENIOREN JONGENSEVERAERT ALEX58,50GOUD

naar boven

2010-05-08 • GESCHENK VAN STAD ANTWERPEN VOOR NEGENTIGJARIGE TURNCLUB

Aan het slot van het Turngala editie 2010 mocht voorzitter GILBERT VERSTRAELEN aan Klimop R.T. Merksem een geschenk van de stad Antwerpen overhandigen.

Negentig jaar aan bewegingsscholing "'t is me wat"!

Ets van de Stad Antwerpen

naar boven

2010-05-08 • TURNGALA EDITIE 2010 WEL ERG SPECIAAL

Het Turngala van onze club op zaterdag 8 mei kaderde in de viering van NEGENTIG jaar KLIMOP R.T. MERKSEM. Dit was sowieso al speciaal. Maar aangezien de zittribune in sporthal Rode Loop niet veilig verklaard werd door de beheerder deed de locatie - van de Turnshow - , Gymhal Terlinden, er nog wat extra speciaals bovenop!

De stuurgroep "Turngala" binnen Klimop R.T. Merksem had vooraf verschillende scenario's naast elkaar gelegd. Bij de viering van het vijftigjarig bestaan, in 1970, was al eens het idee ontstaan om dat jaar geen "Verjaringsfeest", in het toenmalige Volkshuis aan de Bredabaan te organiseren. Het enthousiasme haalde het toen van de gelatenheid én dat is wat anno 2010 ook gebeurde. Gymhal Terlinden werd met man en macht omgebouwd tot een passend decor.

In de tuin werd een tent neergepoot om het publiek de nodige bewegingsruimte te geven. Tussen de Matinee en de Soiree voorstellingen - een primeur voor de club - werd een BBQ voorzien. Toch overheerste de voorzichtigheid en werd er enkel intern echt promotie gemaakt. Een keuze die ongedaan werd gemaakt door het plaatje uitverkocht en het enthousiasme van de aanwezigen.Of het nu toeschouwers, supporters, gymnasten, medewerkers,bestuursmensen of trainers waren, iedereen hield aan de show een goed gevoel over.

In namiddagvoorstelling kwamen vooral de jongeren aan bod, zowel uit het recreatieve als het competitieve luik van de club met het demoteam er boven op. De avondvoorstelling had een gelijkaardig karakter, maar hier kwamen de volwassenen meer op de voorgrond.

CHANTAL PAUWELS, presenteerde alle deelnemers vlot en betrok ook het publiek in haar presentatie. De opening refereerde naar 1920 en de "reizigers in de tijd" deden op een ludieke manier verschillende tijdszones aan waarin de club zich door de jaren heen bewoog richting 2010 met en zonder salto's uit stand.

Kleutergym was er met Flower Power, Gymkids met Disco, Juffers en Knapen met Superkalifragilexpialidosius, Turners met Charly Chaplin, Turnsters met de Seventies. Daartussen laveerden de acrobaten en tumblers met een hoog turntechnisch niveau waardoor de oh's en ah's duidelijk hoorbaar waren in de zaal.

Het gastoptreden was al jaren een hoogtepunt in de vorige edities. Of het nu een buitenlandse- of een delegatie uit eigen land betrof. Vanuit Puurs kwam een trio acrobaten met klasse het Merksemse publiek vergasten met een enorm kijkstuk.

Gymnasten met klasse dus in het district!

De voorzitter, overhandigde aan het eind van de dag een glasraam, als geschenk van de stad Antwerpen aan de gevierde vereniging.

De bijgesloten foto's verwijzen naar de op- en afbouw van het Turngala en het doeteam dat in de coulissen aan de gang was.

Aan iedereen BEDANKT en PROFICIAT want het was een geslaagd TURNGALA 2010!

turngala 2010 turngala 2010 turngala 2010 turngala 2010 turngala 2010 turngala 2010 turngala 2010 turngala 2010 turngala 2010

naar boven

2010-05-02 • VLAAMS KAMPIOENSCHAP ACROGYM WERPT VRUCHTEN AF

De laatste wedstrijddag van het seizoen binnen de dicipline acrogym speelde zich af in Bazel op zondag 2 mei.

In de categorie jonger dan 16 jaar traden MANON EVERAERT en DORIEN VAN CALSTEREN aan voor onze club op de vloer. Beide jeugdige gymnasten hadden zich met verve uit het inmense deelnemersveld van de voorronden geplaatst voor dit VK. Met veel overtuiging gingen ze de concurrentie aan met de anderen.Een knappe choreografie én dito turnelementen brachten hen hoog in de eindstand … het werd ZILVER.

Even later was het de beurt aan AMBER MADANI, MAGALIE SELS en VANDERBECK JANA die als trio in dezelfde leeftijdscategorie waren gestart, bij de aanvang van het seizoen. Ook zij hadden heel wat tegenstanders teruggewezen om hier in de finale van het VK te staan. In deze formatie rispte er echter van alles op. Niet in het minst de vulkaanuitbarsting in IJsland want Magali bleef langer op vakantie in Amerika dan gewenst. "Samen trainen" was er dus op dat moment even niet bij. De meisjes turnden hun balansoefening toch goed. Goed genoeg om op een 7de plaats te eindigen.

Al met al puike resultaten.

UITSLAG VLAAMS KAMPIOENSCHAP RECRE@ACRO 02 MEI 2010 TE BAZEL
Categorie Gymnast Punten Plaats
BALANS DUO'SMANON EVERAERT EN DORIEN VAN CALSTEREN8,633ZILVER
BALANS GROEPENMADANI AMBER, SELS MAGALI EN VANDERBECK JANA8,3007DE PLAATS

naar boven

2010-05-02 • BELGISCH KAMPIOENSCHAP TUMBLING B-NIVEAU WEDSTRIJD MET DE NODIGE PROBLEMEN

Terwijl de acrobaten in Bazel met het VK hun laatste wedstrijdmoment van het lopende seizoen turnden begonnen de tumblers van het B-niveau aan hun Belgisch kampioenschap op zaterdag 2 mei in Herentals. Ook hier had de uiteindelijke voorbereiding heel wat voeten in de aarde door ziekte en lichamelijke ongemakken.

Zowel KOEN HOLVOET (senioren) als BRUCE MOMMERS (junioren) hadden wegens uiteenlopende omstandigheden geen goede trainingstijd achter de rug. Tijdens de wedstrijddag zelf viel dat natuurlijk enorm op.

Bruce "vergat" zijn tumblingreeksen te controleren, ondanks het ultieme bijsturen van trainer Freddy Bolsius. In deze finale eindigde hij toch nog op een 5de plaats.

Koen turnde zijn rotaties dan wel volledig, maar mocht vaststellen dat de concurrentie van een hoog kaliber is! Een 7de plaats werd het uiteindelijk voor hem.

MARGOT KUSTERS turnde voor het eerst bij de junioren meisjes en kwam in de voorronden goed uit de verf. Tijdens de trainingen verliep wel alles vlot en werd er een behoorlijk peil bereikt. De moeilijkheid werd hierdoor verhoogd want de uitvoering was goed. Alleen oordeelde de jury daar anders over … en plaatste Margot op een 8ste plaats. Gans het Merksemse kamp was hierover ontgoocheld en stelde zich vragen bij de waarderin én de beoordeling!

Maar goed, 3 finalisten is de positieve noot om te onthouden. Binnen enkele weken is er nog de tumblingcup " Memorial Bjorn Serneels " en dan kunnen ook deze gymnasten hun wedstrijdseizoen afsluiten.

BELGISCH KAMPIOENSCHAP TUMBLING B-NIVEAU 02 MEI 2010 te HERENTALS
Categorie Gymnast Punten Plaats
JUNIOREN HERENBRUCE MOMMERS73,5005de PLAATS
JUNIOREN DAMESMARGOT KUSTERS79,8008ste PLAATS
SENIOREN HERENKOEN HOLVOET82,5007de PLAATS

naar boven

2010-04-25 • FINALE BELGISCH KAMPIOENSCHAP B-NIVEAU MET GYMNASTEN KLIMOP R.T. MERKSEM

Het Belgische kampioenschap van het B-niveau werd een aangelegenheid waarbij het trio LANA WOUTERS, SHAUNI COENEN en ALEXANDRA BALTA uit onze club zich konden meten met de overige finalisten.

In de categorie groepen hadden de meisjes al een mooi parcours afgelegd zowel in de verschillende voorronden als op het Vlaamse kampioenschap. Op zondag 25 april bleven in de eindstrijd te Puurs nog enkel de beteren onder de besten over.

De sporthal was koud, waardoor de opwarming niet direkt voor een goede concentratie zorgde. Met wat extra kledij verliep het al wat vlotter en werd de combinatie-oefening degelijk voorbereid.

Alexandra oogde niet enkel zenuwachtig, maar was het ook. Op de wedstrijdvloer werd elk element of samen of individueel tot een goed einde gebracht. Enkel in de eerste pyramide leek het even niet goed af te lopen en dat detail ontsnapte niet aan de juryleden. Op dit tijdsstip in het kampioenschap is iedereen namelijk aan iedereen gewaagd zodat het net op details aankomt.

Als enige vertegenwoordiger uit de provincie Antwerpen werd het alsnog optornen tegen het geweld uit de 'Vloanders'. Met een achtste plaats zijn we, als club, fier op dit resultaat. Niemand uit het Antwerpse doet Klimop R.T. Merksem dit na.

BELGISCH KAMPIOENSCHAP ACROGYM B-NIVEAU GROEPEN OP ZONDAG 25 APRIL 2010 TE PUURS
Categorie Gymnast Punten Plaats
GROEPENLANA WOUTERS,SHAUNI COENEN en ALEXANDRA BALTA23,8508 STE PLAATS

naar boven

2010-04-19 • KWETSUUR HOUDT ALEX EVERAERT VAN EUROPEES KAMPIOENSCHAP

Terwijl zijn teamgenoten van "Belgium" zich zorgen maakten over hun mogelijkheden om af te reizen naar het EK Tumbling en Trampoline zit ALEX EVERAERT in "zak en as" omdat hij gewoonweg niet in staat is om zijn kansen optimaal te verdedigen in Varna (Bulgarije) deze week.

Alex overstrekte op de tumblingbaan zijn hamstringspieren bij de verbinding vanuit een tweevoudige salto met schroef.

Noch de dokter, noch de fysiotherapeut gaven 100% zekerheid omtrent het genezingsproces in de korte tijd die restte voor de afreis. Vandaar dat de coach en de gymnast in samenspraak beslisten om niet deel te nemen aan dit tornooi.

Deze beslissing werd ook genomen in functie van de competities die er nog aankomen in de maand mei én waarbij een selectie voor het WK in Metz (Frankrijk) van de maand november later op het jaar moet veilig gesteld worden. Ook dit is een situatie binnen de wedstrijdsfeer.

Alex zal dus binnen korte tijd moeten bewijzen dat hij inderdaad uit het goede hout gesneden is en aan de buitenwereld laten zien dat hij met deze tegenslag kan omgaan.

naar boven

2010-04-10 • MERKSEMS TALENT KOMT AAN HET VENSTER KIJKEN IN FLANDERS INTERNATIONAL ACROCUP

In het zog van de "groten" binnen de FIAC was er ook een competitie voor de "kleinen" voorzien in de Internationale Acro cup in Puurs. Op zaterdag 10 april moesten de acrobaten, vanuit onze club, eens niet vroeg uit de veren om zich naar de competitiehal te begeven. Dus ook de juryleden, de trainers en de supporters mochten wat langer in hun bed blijven.

Deze wedstrijd telt als een WC in acrogym en is dan ook een internationaal vermaarde wedstrijd met heel wat buitenlandse belangstelling. De opstap die de Merksemse gymnasten MAJLEN MATHEESSENS, ELIZA TORRES GONZALES en MAITE VANHOOF maakten in het huidige turnseizoen is bijzonder sterk.

Zij werden zowat een week geleden Vlaams kampioen in het I1-niveau en moesten dus bevestiging brengen van hun mogelijkheden. Op zich al niet eenvoudig. Maar met de titel op zak kan er altijd een beetje meer.

In deze nationale jeugdcup was het deelnemersveld niet zo overweldigend als in de Belgische competitie. De besten onder de beteren stonden echter wel aan de startlijn. De opwarming verliep probleemloos. De meisjes stonden er!

De oefening van "de mama-mia's" behaalde zelfs een nog beter score dan op het VK. Met 22,050 ptn. behaalde het trio GOUD.

In één dag dus heel wat resultaat, binnen de Vlaamse landsgrenzen, voor KLIMOP R.T. MERKSEM

JEUGDCUP FIAC I1-NIVEAU 10 APRIL TE PUURS
Categorie Gymnast Punten Plaats
GROEPENMAJLEN MATHEESSENS, ELIZA TORRES GONZALES, MAITE VANHOOF22,050GOUD

naar boven

2010-04-10 • JORN DE LAENDER DOET SPRONG VOORWAARTS OP WORLD CUP

Een partieel examen voor de schoolpaasvakantie, een educatieve excursie van één week naar de wereldstad Londen én de bijkomende vermoeidheid … waren niet de beste ingredienten op een goede voorbereiding van de World Cup Tumbling die op zaterdag 10 april in de Topsporthal van Gent plaats vond.

De Merksemse gymnast JORN DE LAENDER trad dus niet helemaal fris aan in de arena. De voorbereidende trainingen in de loop van de week waren echter goed. Het devies "een verliezer zoekt naar excuses, een winnaar zoekt naar oplossingen" werd de kapstok waar deze jonge gymnast (nog altijd maar twintig jaar) uit onze club, zich aan optrok.

Het deelnemersveld zag er behoorlijk sterk uit en op de dag van de competitie werd dat wel erg duidelijk. Jorn turnde niet al te best maar wist zich toch met een 8ste plaats voor de FINALE te rangschikken. Een achtste plaats bleek uiteindelijk al een een stap voorwaarts, want een tiende plek in het seizoen 2008 -2009 was tot nu toe het beste resultaat in een internationale wedstrijd.

In de finale was het alles of niets. Zeker met in een van beide reeksen een nieuwe combinatie, die Jorn hoe dan ook wou turnen.

Die moeilijkheid haalde hij, de uitvoering moet echter nog de hoogte in. De "nieuwe" wedstrijdreeks van Jorn : Barani, tempo salto, flik flak, tweevoudige salto gehurkt met een schroef in de tweede salto ( back in, full out ) tempo salto, tempo salto, tempo salto, drievoudige salto rugwaarts gehurkt.

In de uiteindelijke uitslag rangschikte de Merksemse tumbler zich op een 6de plaats met 56,70 punten. Dat de gymnast helemaal niet tevreden was over zijn prestatie siert hem … gelukkig kon er achteraf, na een evaluatie met de trainer Eddy Van Schevensteen, al een glimlach af.

Het respect uit de internationale tumblingwereld, voor Jorn, groeit! De sprong voorwaarts, letterlijk en figuurlijk, was deze maal dan ook bijzonder groot. Het ganse team van Klimop R.T. Merksem kijkt daarom met vertrouwen uit naar de Belgische kampioenschappen van 23 mei ek in Diest.

WORLD CUP TUMBLING 10 APRIL 2010 TOPSPORTHAL GENT
Categorie Gymnast Voorronde Finale Plaats
SENIOREN HERENJORNE DE LAENDER58,4056,706de PLAATS

naar boven

2010-04-04 • KLIMOP R.T. MERKSEM ROND VLAAMSE KAMPIOENSCHAPPEN IN ACROGYM GESLAAGD AF

De sporthallen in en rond Puurs zijn bekend en gekend door het organisatietalent van de plaatselijke club. Ook nu weer was sporthal De Vrijhals het prachtige toneel van de Vlaamse kampioenschappen in acrobatische gymnastiek van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen.

Zo'n voorwaarden scheppen natuurlijk verwachtingen en aangezien Klimop R.T. Merksem zich met al haar formaties die aan de start kwamen in de Provinciale voorronden selecteerde voor deze kampioenschappen was de spanning best aanwezig. Vooral een positieve spanning, zoals bleek in de kleine details van belang.

Zo ook op zaterdag 3 april in het B-niveau waarin LANA WOUTERS, SHAUNI COENEN en ALEXANDRA BALTA een zeer goede combinatie turnden van evenwichtselementen en salto's. Zij slaagden erin om als enigste formatie vanuit de provincie Antwerpen door te drigen tot de Belgische kampioenschappen aan het eind van de maand april. Met 45 verschillende trio's uit verscheidene clubs gingen ze in de maand januari de confrontatie aan en met een zesde plaats op het VK overheerste de tevredenheid en aangezien alle punten dicht bij elkaar liggen is alles mogelijk op het BK.

Op zondag 4 april was er weer competitie maar dan in het I-niveau. De opstap naar het hoogste A-niveau. Opstap die duidelijk door de trainers naar het seizoen 2010-2011 geprofileerd werd.

In het I2-niveau hadden YASMINE TRUYENS, AISHA TYTGAT en GABRIELA GUJUMAN er al een leuk seizoen opzitten mét resultaten. Technisch was het opnieuw een goede uitvoering, enkel het artistieke gedeelte was niet helemaal vol van uitstraling en met een 8ste plaats werd het, vooral voor de supporters, warm en koud. De coaches waren daarentegen best tevreden voor deze "eerstejaars" formatie.

In hetzelfde niveau waren even later MARIE GUIRAUD en KIMBERLY MINNE aan de slag. Eén enkel foutje in een tempodeel werd hen zwaar, misschien wel te zwaar aangekaart door de scheidsrechters. Hierdoor stranden zij op een negende plaats in de finale.

Naar het einde van de competitie moest er nog een Merksemse formatie aan de bak in het I1-niveau. TORRES GONZALES ELIZA, VANHOOF MAITE en MATHEESSENS MAJLEN waren in de voorronden al meer dan behoorlijk uit de verf gekomen en mochten nu het beste verhopen dankzij hun inspanning op de trainingen. Turntechnisch zat alles goed en ook artistiek staat de formatie bekend in het milieu als de "Mamma-Mia's" of de "Abba's", vanwege hun aanstekkelijke muziekkeuze, kleurrijke turnmaillots en de choreografie. Hier is over nagedacht kon je meermaals in de wandelgangen opvangen. De drie gymnasten uit Gymhal Terlinden deden het dan ook prachtig en zonder ook maar enig foutje de ganse duur van hun oefening. Uitvoering die door de jury werd gewaardeerd met de VLAAMSE KAMPIOENSTITEL!!! Supporters, gymnasten,trainers en begeleiders waren dan ook uitgelaten om het resultaat. En dat mocht best want in het I-niveau zijn de VK het hoogste niveau dat kan bereikt worden.

Proficiat aan de gymnasten, maar ook aan de trainers, PATSY MARTENS, CINDY VAN REGENMORTEL en CINDY VANDAMME, aan "onze" choreograaf MIGUEL ESPIN en aan "onze" juryleden, JOHAN LIEKENS en DANNI SEGERS. Bedankt ook aan de vele Merksemse SUPPORTERS die de wedstrijden bijwonen.

VLAAMSE KAMPIOENSCHAPPEN ACROBATISCHE GYMNASTIEK 03 EN 04.04.2010 TE BREENDONK (PUURS)
Categorie Gymnast Punten Plaats
B-NIVEAU
GROEPENLANA WOUTERS, SHAUNI COENEN, ALEXANDRA BALTA23,8006DE PLAATS * SELECTIE BK
I2-NIVEAU
GROEPENGUJUMAN GABRIELA,TRYUENS YASMINE,TYTGAT AISHA21,3008STE PLAATS
DUO'SMINNE KIMBERLY, MARIA GUIRAUD 21,200 9DE PLAATS
I1-NIVEAU
GROEPENTORRES GONZALEZ ELIZA,VANHOOF MAITE, MATHEESSENS MAJLEN21,650 GOUD

podium gymnasten

naar boven

2010-03-20 • ANALOOG OF DIGITAAL, OOK DAT HOORT BIJ RECRE@ACRO

Voor de Provinciale voorronde in Recr@acro in Bree was het weer eesn vroeg opstaan en uitermate vroeg vertrekken voor de Merksemse delegatie. Problemen met het mailen van de wedstrijdoefeningen, van de club naar de Gymnastiekfederatie, hadden niet echt voor onrust gezorgd.

In de categorie Balans Duo's gingen MANON EVERAERT en DORIEN VAN CALSTEREN dus resoluut hun kans. Had de jury een slechte dag, de beide gymnasten van Klimop R.T. Merksem werden zeker niet beloond voor hun goed uitvoering.Ze moesten zich tevreden stellen met een 10de plaats. Gelukkig is de selectie voor de VK een feit en kunnen zij trainen om daar een schitterende oefening neer te zetten.

Bij de categorie van de Groepen waren AMBER MADANI, SELS MAGALI en VANDERBECK YANA eveneens tuk op een goede prestatie. Amber had, in de voorbereiding, dan wel een lichte kwetsuur opgelopen, op school maar veel ongemak kon je ervan niet merken op de wedstrijddag. De meisjes straalden vooral de wil uit om het opnieuw goed te doen om zo met een puik resultaat hun voorronde af te sluiten. Ook voor dit trio was een selectie voor de VK al behaald.Uiteindelijk scoorden ze met een 5de plaats.

Het Vlaamse kampioenschap dat kortelings op het programma staat doet dus het beste verhopen.

PROVINCIALE VOORRONDE RECR@ACRO 20 MAART 2010 TE BREE
Categorie Gymnast Punten Plaats
BALANS DUO'SEVERAERT MANON EN DORIEN VAN CALSTEREN8,06610DE PLAATS
BALANS GROEPENMADANI AMBER,SELS MAGALI EN VANDERBECK YANA8,1665DE PLAATS

naar boven

2010-03-16 • WINNAARS ZOEKEN NAAR OPLOSSINGEN, VERLIEZERS ZOEKEN NAAR UITVLUCHTEN

De voorronden in verschillende turndisciplines zijn achter de rug. Toch wat onze club betreft. Veelal zijn de resultaten ervan ook meer dan bevredigend en mogen wij fier zijn op zoveel turntalent.

TURNTALENT of het nu ACROGYM of TUMBLING betreft. Turntalent dat we als club ook KOESTEREN en waarvoor de vereniging steeds naar nog betere trainingsvoorwaarden op zoek is.

Proficiat aan alle gymnasten, trainers, juryleden én de supporters die op de wedstrijden aanwezig zijn.

Tijdens het KROKUSTURNKAMP mochten we al een staaltje van de voortgang en de evolutie van de jongste gymnasten noteren. NEDKO KOSTADINOV was er onze gasttrainer voor één week en samen met de trainers uit onze club heeft ook hij weer bijgedragen tot al deze resultaten.

gymnast gymnast gymnast

naar boven

2010-03-14 • VLAAMSE KAMPIOENSCHAPPEN TUMBLING SUSSCESVOL VOOR KLIMOP R.T. MERKSEM

Afgelopen weekend stonden de Vlaamse Kampioenschappen in Tumbling op het programma van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen. Zoals in 2009 was nu ook de sporthal Wolfsput in Oostakker bij Gent, de locatie waar het wedstrijdverloop zich voordeed.

Op zaterdag 13 maart was het de beurt aan het B-niveau, waar BRUCE MOMMERS bij de junioren jongens, als eerste de tumblingbaan beroerde.De Merksemse gymnast had een slechte winterperiode achter de rug door ziekte. Waardevolle trainingsmomenten waren dan ook schaars geweest. Bruce turnde in verhouding een goede wedstrijd, maar had in één van de drie reeksen een herhaling. Voor deze herhaling bekwam hij een nulscore en viel terug naar de vijde plaats.Positief was dan weer dat hij zich wist te plaatsen voor de BK van de maand mei. MARGOT KUSTERS trad aan in dezelfde leeftijdscategorie maar dan bij de meisjes. Margot had wel een goede periode achter de rug en kon nieuwe moeilijke elementen toevoegen in haar wedstrijdsprongen.

De week voorafgaand aan de competitie, sneed de Merksemse turnster echter het topje van haar vinger! Dat was dus al even spannend. Margot bleek echter uit het goede hout gesneden want zij turnde alle oefeningen naar behoren en deed met een zesde plaats letterlijk een sprong voorwaarts in de uitslag. Ook wist zij zich te kwalificeren voor de BK.

Later op de dag was het de beurt aan KOEN HOLVOET bij de senioren mannen. Koen turnde reeksen die hem de meest onaangename plaats in de uitslag bezorgden. Net naast het podium met een vierde plek. Positief is natuurlijk dat ook deze gymnast zijn kansen kan verdedigen op de BK.

Commotie alom toen bij het afsluiten van deze eerste wedstrijddag wel 30 trainers hun ongenoegen ventileerden omtrent de individuele intrainingstijd. Opwarming die na de voorronden, door de Gymfed werd teruggebracht naar een twintigtal minuten, en waarin de senioren reeds om 12u00 starten om dan te constateren dat in het wedstrijdprogramma hun competitie om 15u00 geprogrammeerd staat!

Er was geen consencus mogelijk. De bureaucratie haalde het van de logica. Op zondag werd er nog stevig voor- en nagepraat over deze "ingreep". Wordt vervolgd …

Zes, vijf en vier … de fantasie van de supporters liet niets aan het toeval over op 14 maart. Bij de junioren meisjes, in het A-niveau, mocht LORE DERVEAUX zich meten met de anderen en stond er voor haar voor het eerst een finale op het programma.Finale die ze enkel kon behalen indien ze bij de vijf eersten uit haar categorie eindigde in de voorronde. Geen probleem zo bleek want Lore kwam met haar totaalscore op de eerste plaats uit. ALEX EVERAERT ging bij de junioren jongens van start en dulde geen tegenstand.Ook hij rangschikte zich na de voorronde op de eerste plaats. Voor JORN DE LAENDER, bij de senioren heren, lag de doelstelling enigszins anders. De voorronde primeerde voor hem op finale. Jorn moest immers bewijzen, met driemaal een tweevoudige salto plus een drievoudige salto over de twee reeksen, dat hij het niveau van de WORLD CUP in Gent van de maand april aankan.

Jorn had een goede en positieve wedstrijdmentaliteit opgebouwd in de voorbereiding en slaagde in zijn opzet. Ook hij kon de finale in.

In de finale vielen de geprojecteerde resultaten weg, zodat het enigszins gissen werd naar de tussenstand en de einduitslag.

De 3 gymnasten van Klimop R.T. Merksem turnden een prachtige wedstrijd. Enkel Lore werd compleet ondergewaardeerd door de jury voor haar eerste rotatie. Een rotatie op niveau van het WK nota bene!

Zowel de nummer drie in de rangschikking als het Merksemse blok waren stomverbaast over de 4de plaats van Lore.

Alex Everaert ging het dan weer beter af want met bijna volle drie punten verschil trok hij de titel naar zich toe. GOUD dus.

Jorn kon wat meer "relaxt" de finale aanvatten en ook hij dulde niemand in zijn buurt en met een gelijkaardig verschil trok de Merksemse atleet de titel van Vlaams kampioen naar zich.

De drie tumblers van Klimop R.T. Merksem zijn zeker van deelname aan het BK van het A-niveau in de maand mei. Met Jorn De Laender als geselecteerde deelnemer aan de WC bij de Senioren en Alex Everaert die deelneemt aan het EK bij de junioren én een Lore Derveaux die op koers zit voor haar selectie bij het WK voor de jeugd werd het VK mooi afgesloten.

PROVINCIALE VOORRONDE 3 ACROBATISCHE GYMNASTIEK I1 EN I2-NIVEAU 06 EN 07 FEBRUARI 2010 TE HAACHT
Categorie Gymnast Punten Plaats
B-NIVEAU
JUNIOREN MEISJESMARGOT KUSTERS78,9006DE PLAATS
JUNIOREN JONGENSBRUCE MOMMERS52,0005DE PLAATS
SENIOREN HERENKOEN HOLVOET83,5004DE PLAATS
A-NIVEAU
JUNIOREN MEISJESLORE DERVEAUX56,0004DE PLAATS
JUNIOREN JONGENSALEX EVERAERT58,800GOUD
SENIOREN HERENJORN DE LAENDER63,600GOUD

Jorn De Laender Alex Everaert

naar boven

2010-03-14 • KLIMOP R.T. MERKSEM BLAAST WARM EN KOUD OP PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP ANTWERPEN IN ACROGYM

Het Provinciaal Kampioenschap voor Antwerpen in Acrogym van het B-niveau in Oud-Turnhout was tegelijkertijd de laatste wedstrijd in de voorronde en dus de laatste kans op een selectie voor de Vlaamse kampioenschappen.

De gymnasten van Klimop R.T. Merksem stonden er goed voor, want hadden in de voorronde een constante in hun prestatie neergezet. Dit gegeven ging alleszins op voor het trio LANA WOUTERS, SHAUNI COENEN en ALEXANDRA BALTA. Was het dit of speelde gemakzucht een rol in de wedstrijdvoorbereiding. De Antwerps getinte competitie werd voor deze groep niet wat ervan mocht verwacht worden. Zelfs … tot verbazing van de juryleden.

Geen podiumplaats dus, want een val, waardoor een penalitatie én een daaropvolgende mindere uitvoering. Het werd uiteindelijk een 7de plaats. Positief is dan weer dat deze formatie haar verworven selectie voor de VK behoud en dus het een en ander kan rechtzetten in de maand april.

Bij de duo's hadden NOOR VERSTREPEN en TOBIAS LORY zich wel goed voorbereid tijdens de trainingen. Zij, hadden echter nog geen ticket voor de VK kunnen behalen. De moeilijkheid in hun oefening stond nu evenwel op punt en was gekend en gekund door beide acrobaten. Dat zij tijdens de lengtemeting telkens opgezadelt worden met een aftrok van - 0,5 punten is een obstakel dat telkens opspeelt in de einduitslag.

Zoals bij de tumblers was er ook weer zo'n minst leuke plek, vooral door het voorgaande, voor hen.

Een 4de plaats in de eindrangschikking bleek uiteindelijk, door de puike prestatie, voor iedereen aanvaardbaar.Maar de overallranking dan weer niet omdat slechts 12 formaties doorstoten naar de VK en Noor en Tobias op dertien uitkwamen.

Een Wild Card zou voor hen soelaas brengen maar dat is dan afwachten wat de Gymnastiekfederatie beslist.

Alle voorronden zijn achter de rug en binnen de acrobatische gymnastiek manifesteert de "jonge bende" aan Merksemse gymnasten zich nadrukkelijk met selecties over de verschillende en verscheidene niveau's.

PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP ANTWERPEN IN ACROGYM B-NIVEAU OP 13 EN 14 MAART 2010 TE OUD-TURNHOUT
Categorie Gymnast Punten Plaats
B-NIVEAU
DUO'SLORY TOBIAS EN NOOR VERSTREPEN21,7504DE PLAATS
GROEPENWOUTERS LANA, COENEN SHAUNI EN BALTA ALEXANDRA22,5507DE PLAATS

naar boven

2010-03-07 • PROVINCIALE VOORRONDE 3 BRACHT WAT ERVAN WERD VERWACHT

Op zaterdag 6 en zondag 7 maart werd de Provinciale Vooronde nummer 3 op touw gezet in Haacht voor het niveau A/I1 en A/I2 in de discipline acrogym. Reeds de derde voorronde waarin de gymnasten trachten om hun selectie voor de Vlaamse kampioenschappen veilig te stellen. Ze moeten in twee van de drie wedstrijden een bevestiging brengen. Een stevige opdracht dus!

Klimop R.T. Merksem had het schitterende gedaan tijdens de Provinciale kampioenschappen van Antwerpen en hier en daar werden de trainingen al een "gemakzuchtig" opgepakt. Nooit negatief, maar toch. Dus de behoorlijk verre, vooral vroege, verplaatsing naar Haacht dan maar. Ondanks het feit dat Haacht beschikt over een prachtige sporthal, annex turnhal, was de organisatie niet ok.

De Merksemse gymnasten kwamen de arena in met de nodige ambitie van de dag, turnden best goede oefeningen maar hadden toch hier en daar een foutje te verdoezelen.

De jury had dit natuuurlijk gemerkt en zo werden MARIE GUIRAUD en KIMBERLY MINNEN bestraft met een penalitatie van -0,6 punten. Met een twaalfde plaats tussen de 23 deelnemende formaties net er middenin.

Het trio met MAJLEN MATTHEESSENS, ELIZA TORRES GONZALES en MAITHE VANHOOF deed haar best in het I1-niveau maar ook hier een paar schoonheidsfoutjes en een bestrafing van -0,3 punten en een 8ste plaats op de 24 deelnemende formaties.

Een zieke YASMINE TRUYENS stond toch op de wedstrijdvloer, samen met haar partners GABRIELA GUJUMAN en AISHA TYTGAT. Een zelfde verhaal met een zelfde bestrafing, als de voorgaande Merkseme deelnemers en een 11de plaats op 30 deelnemende formaties.

Dit is nu eenmaal de wereld van de competitie en alle goede resultaten maken het er voor trainers én gymnasten niet eenvoudiger op. Het kaf is nu van het koren gescheiden op dit niveau. De VK waarvoor bovengenoemde gymnasten van Klimop R.T. Merksem allemaal geselecteerd zijn zullen uitdagend en spannend worden. 't Ziet er goed uit, want de resultaten kunnen alleen maar beter worden, mits de nodige inspanningen op de training.

Wij kijken er alvast naar uit.

PROVINCIALE VOORRONDE 3 ACROBATISCHE GYMNASTIEK I1 EN I2-NIVEAU 06 EN 07FEBRUARI 2010 TE HAACHT
Categorie Gymnast Punten Plaats
I2 Duo'sKIMBERLY MINNE en MARIE GUIRAUD20,60012de plaats
I2 GroepenGUJUMAN GABRIELA, TRUYENS YASMINE en AISHA TYTGAT20,65011de plaats
I1 GroepenTORRES GONZALES ELIZA,MATTHEESSENS MAJLEN en VANHOOF MAITE20,2008ste plaats

naar boven

2010-03-05 • 2010 HET JAAR VAN HET JURYLID EN TRAINERSLICENTIE

Heel wat voorrondes en Provinciale kampioenschappen in de disciplines acrogym en tumbling zijn al bijna achter de rug.

De schitterende resultaten die Klimop R.T. Merksem behaalde en de vele selecties naar de Vlaamse- en zelfs al naar de Belgische kampioenschappen toe kon je al nalezen op deze site.

Zonder juryleden/scheidsrechters geen competitie. Vandaar dat naar de aanloop en na de Olympische zomerspelen alle brevetten opnieuw moeten gewaardeerd worden door middel van een examen. Onze club is houder van het IK-Gym + label waardoor we in alle niveau's de competitie mogen aanvatten. Gelukkig mogen we bogen op een aantal "vaste" en vanaf dit turnseizoen een aantal nieuwkomers in ons jurykorps.

Het "verhoogd inschrijvingsgeld", lees maar de boete, opgelegd door de Gymnastiekfederatie Vlaanderen voor het niet leveren van juryleden is niet min.

Vanaf het kalenderjaar 2010 komen volgende juryleden in wedstrijd voor Klimop R.T. Merksem:

ACROGYM

DANNI SEGERS cat. II (nationaal)
CINDY VAN REGENMORTEL cat. III (nationaal)
JOHAN LIEKENS cat. IV (nationaal)
CINDY VANDAMME cat. V (nationaal)

TUMBLING

EDDY HELLEMANS Internationaal brevet cat. IV
FREDDY BOLSIUS cat. III (nationaal)
PHILIP JANSSENS cat. IV (nationaal)

AGH

KOEN HOLVOET cat. IV (nationaal)

Ook bij de trainersstaf werd een nieuwigheid ingevoerd nl. een trainerslicentie.

Enkel met deze licentie is het een trainer toegelaten om op de wedstrijdvloer te verschijnen.

Volgende trainers slaagden in hun examen:

PATSY MARTENS
CINDY VAN REGENMORTEL CINDY VANDAMME
PEGGY BODSON
EDDY HELLEMANS
FREDDY BOLSIUS
EDDY VAN SCHEVENSTEEN

Cindy en Patsy Freddy en Philip

naar boven

2010-02-27 • JOSIANE CLAES GEHULDIGD ALS VERDIENSTELIJK 2009

De deelsportraad Merksem vraagt al een aantal jaren aandacht voor clubleden die zich verdienstelijk maken als vrijwilliger in hun vereniging.

Voor het jaar 2009 diende Klimop R.T. Merksem vzw de kandidatuur in van JOSIANE CLAES.

Josiane werd als kind lid van onze club. Onze club was toen nog actief in de stedelijke basisschool van de Borrewaterstraat, vandaag ook als de "luchtballon" bekend. Zij doorliep alle afdelingen van de jeugd tot de adolescenten. Later werd zij hulplesgever in de afdeling Kleutergym. Vandaag is zij de drijvende kracht van deze leeftijdscategorie geworden.

Kledij is een belangrijk item binnen de turnsport en daar heeft Josiane het nodige engagement voor vrijgemaakt. Logisch dat ze werd opgenomen in het koepelbestuur. In dit bestuur is ze eveneens actief in allerhande organisaties en de ledenbeweging.

Josiane werd als de passende kandidate, voor het jaar 2009, gehuldigd tijdens de viering van de verdienstelijke leden op het districtshuis van Merksem tijdens de maand februari.

Proficiat!

Josiane

naar boven

2010-02-27 • RECR@ACRO DOET HET GOED ALS BASIS IN DE COMPETITIE

Bij de aanvang van dit seizoen wijzigde de Gymnastiekfederatie Vlaanderen haar wedstrijdniveaus en werd het D-niveau omgetoverd in het Recre@acro-niveau. Deze aanpassing gaf nogal wat verschuivingen en veranderingen in de club. Zaterdag 27 februari werd het een eerste confrontatie voor de gymansten van dit kaliber en al meteen de Provinciale kampioenschappen van Antwerpen georganiseerd in Niel.

MADANI AMBER, MAGALI SELS en JANA VANDERBECK mochten zo hun allereerste competitie ooit, bij de groepen, aanvatten. De voorbereiding was al goed verlopen. Enkel de voorafgaande training op vrijdagavond was niet geheel op peil. De wedstrijddag zelf werd het dus enigszins een onbekende en compleet nieuwe ervaring. Ervaring die door de trainers goed werd gestuurd en waarbij de meisjes een knappe oefening op de vloer turnden. Concentratie en vormspanning ten voeten uit. Van de meer dan 20 formaties kaapten ze het BRONS weg en brachten het mee naar Merksem.

Ook voor het duo MANON EVERAERT en DORIEN VAN CALSTEREN werd het een eersteling.Hun thema "ghostbuster" én hun uitstraling sloeg meer dan aan bij de jury en met een ZILVEREN medaille waren zij tevreden over hun prestatie.

Er zit dus heel wat toekomst in de acrobatische gymnastiek van onze club!

Zondag 28 februari was het de tweede Provinciale voorronde voor het B-niveau. Iedere deelnemende club had zich ingesteld op de Procinciale kampioenschappen … de normen van de federatie zijn echter niet altijd te doorgronden waardoor het enkel om een voorronde ging voor dit niveau.

LORY TOBIAS en NOOR VERSTREPEN hadden best wat goed te maken na hun niet zo beste eerste voorronde. De moeilijkheid lag duidelijk hoger en werd door beide gymnasten beheerst. Spijtig genoeg blijft natuurlijk de handicap van "de lengtemeting" waardoor deze formatie met een penalisatie van -0,5 aan de start verschijnt. Ze turnden echter sterk én behaalden hun selectie voor de Vlaamse kampioenschappen met een tiende plaats. Knap!

LANA WOUTERS, SHAUNI COENEN en ALEXNDRA BALTA gingen aan de slag in een nog groter deelnemersveld dan bij de eerste voorronde. Het ongemak dat Lana meedraagt werd even vergeten tussen de 46 andere formaties. Ook hier een iets hoger niveau dan in de vorige wedstrijd en een meer dan behoorlijk resultaat. Een zesde plaats in de rangschikking plus een bevestiging van hun selectie voor de VK.

Wij kijken uit naar de Provinciale kampioenschappen van Antwerpen in Oud-Turnhout.

PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP ANTWERPEN RECRE@ACRO 27 FEBRUARI 2010 TE NIEL
Categorie Gymnast Punten Plaats
BALANS DUO'SEVERAERT MANON en DORIEN VAN CALSTEREN8,466ZILVER
BALANS GROEPENMADANI AMBER, SELS MAGALI, VANDERBECK JANA8,066BRONS
PROVINCIALE VOORRONDE B-NIVEAU 28 FEBRUARI 2010 TE NIEL
Categorie Gymnast Punten Plaats
DUO'SLORY TOBIAS en NOOR VERSTREPEN22,05010de plaats
GROEPENLANA WOUTERS, SHAUNI COENEN en ALEXANDRA BALTA24,1506de plaats

aan de zijlijn groepsfoto

naar boven

2009-02-21 • ACROBATEN KLIMOP R.T. MERKSEM STEKEN TUMBLERS NAAR DE KROON

In het weekend van 20 en 21 februari werden de Provinciale kampioenschappen van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen in de discipline acrobatische gymnastiek in het centrum van Puurs georganiseerd.

De prachtige sporthal was deze maal wel erg moeilijk te bereiken omdat er bijzonder veel wegenwerken én de nodige omleiding voor obstakels zorgden.

De Merksemse gymnasten gingen hun kans in het Instapniveau dat straks (volgend seizoen) de opstap vormt naar de hoogste categorie. Na een week trainingskamp tijdens de schoolkrokusvakantie leek alles, techniek, choreografie op punt te staan. Trainers, choreograaf en gymnasten hadden zich best voorbereid.

Als groep kwamen ELIZA TORRES GONZALES, MAITE VAN HOOF en MAJLEN MATTHEESSENS het eerst aan de beurt in het I1-niveau. Ze turnden een nagenoeg foutloos parcours en zijn ondertussen, om hun muziekkeuze, in het wedstrijdmilieu bekend geworden als de "mama-mia's". Het verschil tussen een salto met gebogen of gestrekte benen werd hen echter aangerekent.Ze werden bestraft met een volledig punt, waardoor ze met BRONS mochten tevreden zijn.

Tevreden waren ze want de meisjes weten dat er op de VK meer in zit.

De beurt aan een duo MARIE GUIRAUD en KIMBERLY MINNE met ook een goed resultaat. De techniek van een aantal elementen kan echter correcter uitgevoerd worden.De uitdaging en de spanning van het competitieve bezorgden hen met BRONS eveneens een podiumplaats.

De derde Merksemse formatie GABRIELA GUJUMAN, YASMINE TRUYENS en AISHA TYTGAT verdedigden zich meer dan behoorlijk in dit, nog steeds, enorme deelnemersveld. De wil om te winnen straalde van dit trio af … en zonder noemenswaardige fouten scoorden zij met een GOUDEN plak.

Tevredenheid alom in het Merksemse KLIMOPkamp en het respect van en voor de inspanningen groeit. De acrobaten dingen nadrukkleijk naar de kroon van de tumblers van Klimop R.T. Merksem. Wij kijken alvast uit naar de Vlaamse kampioenschappen op dit niveau.

PROVINCIALE KAMPIOENSCHAPPEN ANTWERPEN ACROGYM/INSTAPNIVEAU 20 EN 21 FEBRUARI TE PUURS
Categorie Gymnast Punten Plaats
INSTAPNIVEAU 1
GROEPENTORRES GONZALES ELIZA, VAN HOOF MAITE EN MAJLEN MATTHEESSENS20,450BRONS
INSTAPNIVEAU 2
DUO'SMINNE KIMBERLY EN GUIRAUD MARIE20,800BRONS
GROEPENGUJUMAN GABRIELA, TRUYENS YASMINE EN TYTGAT AISHA21,350GOUD

groepsfoto acro groepsfoto acro

naar boven

2010-02-07 • PROVINCIALE VOORRONDE 1 ACROGYM IN HET I-NIVEAU OP 6 EN 7 FEBRUARI TE MARIAKERKE

Terwijl in de discipline Tumbling met het Provinciale kampioenschap van Antwerpen alle voorronden al achter de rug zijn begon de competitie in acrogym pas op 06 en 07 februari. De sporthal Bourgoyen in Mariakerke bij Gent was een vetrouwd terrein voor de acrobaten van Klimop R.T. Merksem.

De formaties waren anders samengesteld dan het vorige seizoen én ook het reglement kende een aantal aanpassingen naar het niveau toe. Drie verschillende Merksemse acroformaties bonden de strijd aan in het Instapniveau I1 en I2.

MARIE GUIRAUD en KIMBERLY MINNE waren de eersten die in het enorme (ook hier) grote deelnemersveld hun combinatie tot een goed einde brachten.De opdracht een selectie voor de VK was al onmiddelijk ingevuld.

Ook TORRES GONZALES ELIZA, MATHEESSENS MAJLEN en VANHOOF MAITE dansten en turnden zich naar een prachtige plaats in het klassement met een selectie voor de VK er boven op.

De dag was lang voor trainers en juryleden want veel later was het de beurt aan GUJUMAN GABRIELA,TRUYENS YASMINE en TYTGAT AICHA om met een wervelende oefening hun greep op het wedstrijdgebeuren te behouden. Een stralend trio deed het goed en ze verdedigden de kleuren van Klimop R.T. Merksem met verve. Ook dit trio bracht het er knap vanaf én een selectie voor de VK werd ook hun deel.

Wij kijken al reikhalzend uit naar de volgende confrontaties, want met zoveel enthousiasme zit het goed met het negentig jarige club!

PROVINCIALE VOORRONDE 1 ACROGYM I-NIVEAU 06 EN 07 FEBRUARI 2010 IN MARIAKERKE
Categorie Gymnast Punten Plaats
I-NIVEAU
I1-NIVEAU GROEPENTORRES GONZALES EMLIZA, MATHEESSENS MAJLEN en VANHOOF MAITE21,0504de plaats * selectie VK
I2-NIVEAU DUO'SMINNE KIMBERLY en MARIE GUIRAUD21,3505de plaats * selectie VK
I2-NIVEAU GROEPENGUJUMAN GABRIELA, TRUYENS YASMINE en TYTGAT AICHA21,4008ste plaats * selectie VK

naar boven

2010-02-07 • PROVINCIALE KAMPIOENSCHAPPEN TUMBLING LEVEREN MEERDERE PODIUMPLAATSEN OP VOOR KLIMOP R.T. MERKSEM

De Provinciale kampioenschappen van Antwerpen, van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen, werden op 6 en 7 februari op touw gezet in Veerle, bij Laakdal. De knappe organisatie van de plaatselijke club gaf al direkt een goed gevoel.

Zaterdag kwamen de gymnasten van het B-niveau in wedstrijd. CHARLOTTE DE COCK moest spijtig genoeg afzeggen wegens ziekte. Gelukkig had ze in de voorronde haar selectie voor het VK reeds bij elkaar geturnd. Niets is echter zeker in zo'n enorm deelnemersveld en de Merksemse gymnaste werd, aan het einde van de dag, zonder pardon uit de 16 geselecteerden geweerd. Spijtig ..., mogelijk kan een Wild Card nog soelaas brengen. KOEN HOLVOET mocht de competitie letterlijk en figuurlijk openen bij de senioren Heren. Koen turnde de afgesproken volgorde enigszins anders. Niemand die er achteraf wat om gaf want hij behaalde zowel DE TITEL als de selectie voor de VK. Bij de junioren jongens ging BRUCE MOMMERS na zijn ziekte opnieuw de confrontatie aan. Het was nog wat zoeken naar het juiste wedstrijdritme, maar met BRONS ook hier tevredenheid. De selectie voor het VK had Bruce al langer op zak. Bij de meisjes junioren trad MARGOT KUSTERS naar voor met drie wedstrijdreeksen die ze goed beheerst. Het ging uiteindelijk om een medaille. Margot zette een zeer goede eerste rotatie neer, maar vergat in de tweede om het af te maken en ondanks een mooie derde reeks was een bijna zekere podiumplaats weg. Gelukkig was voor haar de selectie voor de VK al inorde. Nog veel later waren de senioren meisjes aan de beurt met NATASJA MOULAERT. Natasja turnde schitterend in de opwarming ... menig trainer en tegenstander was zichtbaar onder de indruk. Een sanitaire stop net voor de aanvang van de competitie veranderde alles. De Merksemse gymnaste kon nog enkel haar derde saltoreeks afmaken en verdween helemaal uit beeld ... geen selectie voor de VK dus.

Op zondag mocht het A-niveau de arena in en opnieuw zag de organisatie er knap uit. Blijkbaar stimuleerde dat alle gymnasten van Klimop R.T. Merksem dermate positief, dat ze regelmatig het podium opeisten.

Het begon met LUCAS DERVEAUX bij de beloften jongens die het eerste GOUD van de dag bij elkaar turnde.Lucas is echter fysiek nog niet sterk genoeg om een hoge moeilijkheid te turnen waardoor hij de selectienorm voor de VK niet behaalde.Maar de trainers en de entourage hebben er een goed oog op naar de toekomst toe. Mogelijk springt deze jonge gymnast uit onze club op het Turngala al wel een tweevoudige salto. LORE DERVEAUX ging van start bij de junioren meisjes en wist twee goede tumblingreeksen te turnen. Een ZILVEREN MEDAILLE werd haar deel. Voor ALEX EVERAERT, die een nieuwe combinatie, in de saltoroutine zou brengen liep het niet helemaal op wieltjes. Zijn hoge moeilijkheid maakte dat het verschil met de tegenstanders wel groot genoeg bleef, waardoor hij toch GOUD behaalde. JORN DE LAENDER ging voor de titel met twee reeksen die de bouwstenen zijn van zijn verdere competities. Hij bracht het er knap vanaf en bewees nog maar eens dat er op dit moment geen tweede senior op dit hoge niveau met hem meekan. GOUD dus.

Een prachtig weekend in tumbling voor onze club, zeker wanneer het bericht kwam dat elders in Vlaanderen ( Mariakerke bij Gent) de gymnasten uit de sportieve acrobatie van Klimop R.T. Merksem zich allemaal wisten te plaatsen voor hun Vlaamse kampioenschappen!

Het is best leuk toeven in Gymhal Terlinden.

PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP ANTWERPEN TUMBLING 06 EN 07 FEBRUARI 2010 TE VEERLE/LAAKDAL
Categorie Gymnast Punten Plaats
NIVEAU B
JUNIORS JONGENSBRUCE MOMMERS77,400BRONS
JUNIORS MEISJESMARGOT KUSTERS71,50024ste PLAATS
SENIOREN JONGENSKOEN HOLVOET80,800GOUD * SELECTIE VK
SENIOREN MEISJESMOULAERTS NATASJA64,90035ste PLAATS
NIVEAU A
Beloften JongensLUCAS DERVEAUX41,700GOUD
Junioren MeisjesLORE DERVEAUX54,700ZILVER
Junioren JongensALEX EVERAERT55,800GOUD
Senioren JongensJORN DE LAENDER63,100GOUD

naar boven

2010-01-31 • ACROGYMCOMPETITIE SCHIET UIT DE STARTBLOKKEN

De Gymnastiekfederatie Vlaanderen organiseerde op 30 en 31 januari de eerste Provinciale voorronde voor het

B-niveau in Eeklo. Om 5u30 liep de wekker af in Merksem want om 8u00 ging de "lengtemeting" van start bij de categorie duo's.

LORY TOBIAS en NOOR VERSTREPEN namen de handschoen op als gemengd paar. Heel wat clubs waren dit jaar afgezakt uit het A-niveau of kozen net voor dit niveau om hun aantal uren dat ze kunnen trainen. De onregelmatige trainingsintensiteit die Tobias aan de dag legde werd door de Merksemse trainers verdoezeld met een aangepaste moeilijkheid.

Tijdens de opwarming verliep alles probleemloos. De wedstrijd werd echter ontsiert door "een technische val" waardoor de penalisatie van de jury stevig ging doorwegen. Toch bleven de punten voor de technische uitvoering van een goede orde. Met een 17de plaats in de in de rangschikking zal het beter moeten in een volgende confrontatie om een plaats in het Vlaamse kampioenschap af te dwingen. Wij kijken er alvast naar uit, want deelname aan de VK zit binnen de mogelijkheden van beide gymasten. Een tandje bijsteken!

In de namiddag was het de beurt aan LANA WOUTERS, SHAINI COENEN en ALEXANDRA BALTA. Een nieuw gevormde formatie bij de categorie groepen of trio's. Liefst 45 combinaties traden in de arena! Het Merksemse trio was ervaren genoeg om met deze uitdaging om te gaan, zo bleek. De choreografie sloeg aan, maar artistiek kan hier nog winst geboekt worden. De technische beoordeling leverde dan weer uitmuntend op én de hoogste score van de dag. Zij wisten zich met hun achtste plaats al zeker van een selectie op de VK.

Straks zijn de Proviciale kampioenschappen van Antwerpen waar een podiumplaats tot de mogelijkheden behoort.

Zo'n groot deelnemersveld … 't is op zijn minst gezegd spannend voor gymnasten én trainers.

Tevredenheid overheerste.

PROVINCIALE VOORRONDE ACROGYM 30 EN 31/01/2010 TE EEKLO
Categorie Gymnast Punten Plaats
NIVEAU B
DUO'SLORY TOBIAS en NOOR VERSTREPEN19,60017de plaats
GROEPENLANA WOUTERS, SHAUNI COENEN en ALEXANDRA BALTA24,3008ste plaats * selectie VK

naar boven

2010-01-24 • DEMOWEEKEND IN GYMHAL TERLINDEN

Afgelopen weekend organiseerde Klimop R.T. Merksem in samenwerking met de Gymnastiekfederatie Vlaanderen het DEMOWEEKEND in Gymhal Terlinden. Heel wat demoteams uit Vlaanderen kwamen naar Merksem afgezakt om hun choreografie te laten evalueren door de Griekse choreograaf KONSTANTIN TSAKALIDIS Zowel zaterdag als zondag dus volle bak daar in de Merksemse gymhal.Ook juryleden kwamen gretig de aan- en opmerkingen volgen om ze dan binnen enkele weken in het democircuit toe te passen.

De nieuwe oefening van onze club die door MIGUEL ESPIN en PATSY MARTENS werd klaargestoomd kwam als eerste in de rij op de wedstrijdvloer. Acrogym en tumbling vlogen ons om de oren, terwijl de muziekkeuze, de kledij het geheel op een hoger niveau tillen. Ondanks het feit dat een aantal gymnasten of ziek of elders aan de slag waren.

Verder op het seizoen zullen we vast meer van dit gaan zien!

naar boven

2010-01-24 • KLIMOP R.T. MERKSEM TWEEMAAL AAN HET FEEST

In het weekend van 23 en 24 januari organiseerde de Gymnastiekfederatie Vlaanderen de tweede Provinciale voorronde in de discipline Tumbling in de sporthal Paleastra te Deinze. Naast deze sporthal staat een volledig uitgeruste Turnhal, met 3 tumblingbanen, een verende vloer van 14 x 14 meter, 4 maxitrampolines en ga zo maar verder … De clubs van de stad Antwerpen keken er watertandend naar!

Aan de wedstrijd op zaterdag van het B-niveau namen slechts twee Merksemse gymnasten deel. Buikgriep (Bruce), examens (Natasje) en een kwetsuur (Koen) waren hiervan de oorzaak. Bij de juniors meisjes had MARGOT KUSTERS reeds haar selectie voor de Vlaamse kampioenschappen beet. Het moment om een nieuw element toe te voegen aan de competitieoefeningen. In de voorbereiding bleek dat geen probleem. Tijdens de wedstrijd echter wel waardoor de Merksemse gymnaste wegzakte in het eindklassement. Verder bouwen tijdens de trainingen aan een hogere moeilijkheid is en blijft dus de opdracht. CHARLOTTE DE COCK moest bij de senioren meisjes haar kwalificatie voor de VK nog afdwingen. Charlotte turnde drie gecontroleerde reeksen waardoor ze de norm behaalde. Straks zijn er de Provinciale kampioenschappen van Antwerpen waar beide gymnasten zeker goed uit de verf zullen komen.

Zondag geen kwetsuren of zieke sporters in het A-niveau. LORE DERVEAUX had daardoor in de vorige voorronde moeten afhaken en JORN DE LAENDER was zelfs ziek toegekomen op die wedstrijd in Ingelmunster.

LORE trad tevens voor het eerst aan in de leeftijdscategorie van de junioren meisjes. Ze deed het voortreffelijk want behaalde zowel een selectie voor het VK als voor het BK en een ZILVEREN medaille op het podium. Haar jongere broer LUCAS was actief in de categorie beloften. Hij turnde naar ieders tevredenheid, maar zal toch meer moeilijkheid moeten inbouwen om op een selectie te kunnen rekenen.

ALEX EVERAERT was bij de junioren jongens weer eens outstandig en heeft veeleer zichzelf als tegenstander dan een concurrent vanuit een andere club.Met een totaalscore die bij de senioren hoog zou eindigen bevestigde onze clubgenoot zijn kwaliteiten. Opnieuw GOUD dus!!

JORN DE LAENDER had in de vorige ronde zijn deelname aan het EK in Bulgarije niet kunnen veilig stellen wegens buik- en darmklachten maar had zich al wel van een plaats op het VK én het BK verzekerd. Nieuwe combinaties mochten dus uitgetest.In de saltoroutine verliep dat vrij vlot.De schroefreeks was echt wel improviseren en met een vierde plaats in het klassement toch nog voldoende waardevol om hierop verder te trainen.

Aan het eind van de dag werd ALEX EVERAERT door de voorzitter van de Gymfed extra in de bloemetjes gezet om zijn prestaties in het voorbije jaar. Hij werd immers de BESTE BELGISCHE TUMBLER editie 2009. Deze eerste plaats in de tumblingranking behaalde hij door zijn deelnames mét resultaat zowel nationaal als internationaal. Het bracht hem van Belgie tot in Rusland en Alex … hij straalde!

Dat deze jonge gymnast ook een geliefd en gerespecteerd figuur is bleek nog maar eens toen heel wat turners, turnsters, trainers en juryleden hem kwamen feliciteren. Ook de delegatie van Klimop R.T. Merksem was fier op zoveel sportief talent.

In de maand februari is er het Provinciaal kampioenschap van Antwerpen dat zich afspeelt in Veerle, Limburg.

Wij hopen dat we weer eens fier kunnen zijn op onze tumblers en dat elke medaille een blinkende ster op de kroon van NEGENTIG JAAR Klimop R.T. Merksem.

PROVINCIALE VOORRONDE 2 TUMBLING 23 EN 24.01.10 TE DEINZE
Categorie Gymnast Punten Plaats
NIVEAU B
JUNIOREN MEISJESKUSTERS MARGOT73.9008de plaats
SENIOREN MEISJESDE COCK CHARLOTTE81,207de plaats * selectie VK
NIVEAU A
BELOFTEN JONGENSDERVEAUX LUCAS49.8006de plaats
JUNIOREN MEISJESDERVEAUX LORE54.100ZILVER * selectie VK en BK
JUNIOREN JONGENSEVERAERT ALEX59.400GOUD
SENIOREN JONGENSDE LAENDER JORN55.8004de plaats

Op de foto hieronder: Gilbert Vercammen, voorzitter Gymfed, Alex Everaert en Ward Dossche lid van de RvB van de Gymfed

Dhr Gilbert Vercammen, Alex Everaert en Ward Dossche

naar boven

2010-01-11 • DANSSTUDIO OPEN VANAF VRIJDAG 15 JANUARI 2010

Vanaf vrijdag 15 januari 2010 kan de DANSSTUDIO, van onze club, opnieuw geopend worden.

KYRA ADRIAENSEN zal, als gediplomeerd lesgever, HIP HOP en JAZZ introduceren.

De danslessen kennen hun verloop in de danszaal op de tweede verdieping, boven Gymhal Terlinden in de Terlindenhofstraat 150 2170 Merksem.

De lessen beginnen om 18u30 ( inschrijving, uitleg e.d.) met deel 1 ( tot 19u30) en deel 2 is er om 19u30 en eindigt om 20u30.

Sportieve kledij gewenst.

Er is plaats om je om te kleden en er zijn toiletten voorzien op de hoogste verdieping. Wie al in de club turnt, kan nu ook terecht bij de dansstudio.

Wie nog geen lid is van Klimop R.T. Merksem kan dit nu worden.

Voor beiden is er een financiële bijdrage die in verhouding is tot het tijdsstip van aansluiting bij de club.Je betaalt dus slechts voor twee kwartalen van januari tot juni 2010.

Hopelijk zien we jou of één van je vrienden(innen) vrijdag al op de lessen van de DANSSTUDIO!!!

naar boven

2010-01-11 • KLIMOP R.T. MERKSEM VERDER DIGITAAL BEREIKBAAR

De exploten van gisteren,vandaag en morgen van Klimop R.T. Merksem en zeker van de clubleden kan je ook terugvinden op YOUTUBE, FACEBOOK, NETLOG en WIKIPEDIA.

Zoek het maar eens op …

naar boven

2010-01-11 • NATIONALE COMPETITIE TUMBLING 2010 GESTART IN INGELMUNSTER

Op zaterdag 9 en zondag 10 januari werd het competitiejaar 2010 ingezet met de Provinciale voorronde 1 in Ingelmunster. De weersomstandigheden waren al een tijdje bar koud en met veel sneeuw en ijs. Het stedelijk sportcentrum in de Bollewerpstraat was echter behoorlijk warm én tegelijkertijd een mooi voorbeeld aan accommodatie en infrastructuur in functie van de turnsport ( 2 grote hallen en 1 kleine ). De deelnemende clubs uit de stad Antwerpen keken watertandend toe op zoveel mogelijkheden, voor één turnvereniging!

De wedstrijden van niveau B kenden hun verloop op zaterdag en het was BRUCE MOMMERS die voor onze club in zijn eerste jaar als junior, als eerste gymnast, de competitie mocht starten. Deze jonge gymnast turnde drie reeksen vrij sereen en nam al direkt beslag op de gouden medaille met een selectie voor de Vlaamse kampioenschappen van de maand maart.

Bij de junioren meisjes was het ook als eerste jaars dat MARGOT KUSTERS de wedstrijd aanvatte.In een stevig deelnemersveld, ondanks de vele afmeldingen wegens ziekte, hield ze stand. De drie reeksen bezorgde haar een achtste plaats én eveneens een selectie voor de Vlaamse kampioenschappen.

Bij de senioren jongens begon het een beetje minder goed met de kwetsuur, niet al te ernstig, van KOEN HOLVOET. Bij de senioren meisjes trad CHARLOTTE DE COCK in een hogere leeftijdscategorie de arena in en na twee rotaties zag alles er goed uit. Charlotte verloor echter de concentratie in reeks drie, waardoor ze tevreden moest zijn met een tweentwintigste plaats.Een selectie voor de VK zal in een volgende wedstrijd moeten afgedwongen worden.NATASJA MOULAERT ging eveneens in de wedtsrijd bij de senioren meisjes van start en turnde haar drie reeksen goed maar weliswaar in een andere volgorde dan voorzien. Feit dat blijkbaar ook de jury niet was ontgaan.Zij eindigde op een veertiende plaats, maar wel met een selectie voor de VK.

Ondertussen had PHILIP JANSSENS ook zijn eerste strepen als jurylid verdient voor de club.

De wedstrijddag werd met een vrij positief gevoel afgesloten en op de terugweg was het een en al sneeuw en sneeuwbui.

Op zondag was het A-niveau aan de slag.

LORE DERVEAUX moest wegens buikgriep al 's morgens de competitie aan zich laten voorbijgaan. Spijtig, want wie de wedstrijd bijwoonde kon zien dat deze Merksemse gymnaste een goed resultaat had kunnen neerzetten.

LUCAS DERVEAUX, broer van, was wel aanwezig en turnde in de opwarming alles naar wens. Toen het "echte werk" echter moest gebeuren startte hij te ontspannen in de eerste reeks. De tweede rotatie was dan weer goed, maar toch niet goed genoeg om al een selectie voor de VK binnen te halen.

ALEX EVERAERT turnde bij de junioren jongens, na zijn selectie voor de Europeese kampioenschappen, voor het eerst weer eens in een reguliere Belgische competitie. Met veel verve zette deze Merksemse gymnast zijn saltoreeks neer, maar ging hij in de fout aan het eind van de tweede schroefreeks. De moeilijkheid was dermate verschillend van de andere deelnemers dat hij toch het beoogde doel, een selectie voor zowel VK als BK, al direkt behaalde met de GOUDEN medaille er bovenop.

JORN DE LAENDER liet, bij aankomst, aan zijn trainer weten dat hij zich grieperig voelde en last had van buikloop en maag- en darmpijn! Voor hem was deze voorronde echter de ultieme mogelijkheid om alsnog een selectie op deelname aan het EK van de maand april in Bulgarije te verwerven. Veelvuldig toiletbezoek én wilskracht hielden hem in koers.De opwarming verliep naar wens en de ongemakken werden teruggedrongen. Als laatste deelnemer bij de senioren jongens turnde Jorn een schitterende saltoreeks mét de noodzakelijke moeilijkheid én de nodige punten van de jury. In de schroefreeks viel zijn opposant ,op een plaats voor het EK, ongelukkig bij zijn eindsalto en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Voor Jorn werd het geen eenvoudige opgave om zich ook nog eens mentaal op te laden na alle fysieke leed. En zo bleek … even een minder vlotte verbinding en ook bij de gymnast uit Gymhal Terlinden was de eindsalto niet genoeg onder controle en weg alle selectiemogelijkheden.

De fut bleek er volledig uit, het was opgebruikt. Jorn hoeft zich niets te verwijten, want hij deed er alles aan om op het EK een rol van betekennis te kunnen spelen. Hij bewees zowel op de World Cup's, als op de selectiewedstrijden als in deze voorronde nog maar eens dat hij en hij alleen dé Belgische tumbler is die een drievoudige salto beheerst en deze hoge moeilijkheid constant op competitieniveau kan turnen.

Daarenboven selecteerde hij zich al wel voor het VK en het BK van dit jaar met zijn ZILVEREN medaille.

Zondagavond kon het weekend met een bevredigend gevoel worden afgesloten.Er zit echter meer aan te komen en … daar kijken we alvast reikhalzend naar uit.

PROVINCIALE VOORRONDE TUMBLING 9 EN 10 JANUARI TE INGELMUNSTER
Categorie Gymnast Punten Plaats
NIVEAU B
JUNIOREN JONGENSBRUCE MOMMERS80.100GOUD * selectie VK
JUNIOREN MEISJESMARGOT KUSTERS80.5008ste * selectie VK
SENIOREN MEISJESNATASJA MOULAERT79.00014de * selectie VK
SENIOREN MEISJESCHARLOTTE DE COCK76.10022ste
NIVEAU A
BELOFTEN JONGENSLUCAS DERVEAUX49.1006de
JUNIOREN JONGENSALEX EVERAERT57.400GOUD * selectie VK + BK
SENIOREN JONGENSJORN DE LAENDER60.600ZILVER * selectie VK + BK

naar boven

2010-01-11 • KLIMOP R.T. MERKSEM NEGENTIG JAAR (1920-2010) IN BEWEGING

Op 16 januari zal de Algemene vergadering van de vereniging zonder winstoogmerk KLIMOP R.T. MERKSEM haar negentigjarig bestaan inzetten.

"Als je kijkt naar het verleden sta je met je rug naar de toekomst". Van dergelijke benadering is de club zich maar al te goed bewust. Toch zijn er, naast de verschillende en verscheidene, historische gebeurtenissen in het verenigingsleven een aantal feiten waarvoor niet eens zo ver terug in de tijd moet gekeken worden.

Sinds de fusie van de Vlaamse Turnliga (VTL) en de Federatie voor Algemene en Sportieve gymnastiek (ASG) tot de GYMNASTIEKFEDERATIE VLAANDEREN zijn er zowat 10 jaren verlopen. In die tien jaren werd er in de discipline TUMBLING tussen 2000 en 2009 telkens een Belgisch Kampioenschap georganiseerd.

KLIMOP R.T. MERKSEM leverde binnen deze periode maar liefst 7 titels bij de SENIOREN. Gymnasten die hiervoor verantwoordelijk waren : FREDERIQUE CELINI ( 01, 03 en 04), AN DE WIN ( 01 en 02), ROELAND BAEYENS (02) en JORN DE LAENDER (09).

Schitterend toch!!

naar boven

2009-12-15 • WEER JURYLID GESLAAGD

PHILIP JANSSENS is onlangs geslaagd als jurylid in de discipline tumbling. De groep aan scheidsrechters binnen onze club is opnieuw vergroot.

Proficiat!

naar boven

2009-12-05 • KLIMOP R.T. MERKSEM TOPSPORTCLUB 2009

Tijdens de jaarlijkse TOPSPORTLAUREATENVIERING van het district Merksem op zaterdag 5 december werd

KLIMOP R.T. MERKSEM uitgeroepen tot TOPSPORTCLUB 2009! Deze titel is de verdienste van heel wat vrijwillige medewerkers, trainers, gymnasten en bestuursleden. Een titel waarop de club fier kan zijn , want het is tevens een bewijs van de continuiteit die de club hanteert. Ook in een aantal vorige edities was onze club een vaste klant om dit kleinood in ontvangst te nemen.

Dankzij de individiuele TOPSPORTPRESTATIES van LORE DERVEAUX, ALEX EVERAERT en JORN DE LAENDER kwam de vereniging een tweede maal nadrukkelijk in beeld. De 3 gymnasten waren in het nagenoeg afgelopen jaar zowel TOP in Belgie als op wereldniveau.

Een fiere voorzitter en ondervoorzitter woonden de plechtigheid bij.

Vaders kunnen best trots zijn op hun dochter. Piet en Lore leverden het levendige bewijs aan.

Lore, Alex en Jorn Gymnasten, voorzitter en ondervoorzitter Piet en Lore

naar boven

2009-12-05 • DE SINT IN GYMHAL TERLINDEN op 3 EN 4 DECEMBER

Zo'n drukte in Gymhal Terlinden. Na het kringkampioenschap nog maar eens hoog bezoek …

Een kindervriend en een zak vol! Zwarte Piet is vast een gymnast … of een jurylid … een tumbler … neen, een acrobaat …

Dank u feestbestuur!

de sint zwarte piet een zak vol lekkers

naar boven

2009-12-03 • JURYKORPS BREIDT WEER VERDER UIT

Nu ook JOHAN LIEKENS geslaagd als jurylid in de discipline acrogym.

naar boven

2009-11-29 • ALEX EVERAERT TURNT SELECTIE VOOR EK TUMBLING VAN 2010

Welgeteld één week na het WK voor de jeugd in Tumbling mocht onze clubgenoot ALEX EVERAERT al opnieuw opdraven voor een selectiewedstrijd op zondag 29/11/2009 in de Topsporthal van Gent.

Deze selectiewedstrijd is bepalend voor de deelname aan het EUROPEES Kampioenschap Tumbling voor Junioren, in april 2010 te Varna, Bulgarije.

Het WK in Rusland was, voor de delegatie van Klimop R.T. Merksem, nog maar net achter de rug en in één week tijd moest dus een goed gevoel opgebouwd worden tot het een positief resultaat opleverde. Niet simpel. "Elk nadeel heb zijn voordeel" dixit Johan Cruyff.

Turntechnisch en moreel werd het een ferme klus voor zowel de gymnast als de trainer, omdat er slechts enkele dagen training mogelijk waren. Tussendoor stond er ook nog eens op 27 en 28 november het KRINGKAMIOENSCHAPvan de club op het programma.

In Gent liet Alex er echter geen twijfel rond bestaan. Hij en hij alleen trok de selectie naar zich toe. Daarenboven turnde hij nog maar eens een hogere moeilijkheid om dit resultaat in de verf te zetten. Met een zalig gevoel kan deze 15 jarige jongeling aan zijn examenperiode beginnen en later in 2010 zowel de Provinciale-, Vlaamse- als Belgische kampioenschappen toevoegen als doelstelling.

Ook Jorn De Laender ging om zijn kans op een selectie bij de senioren waar te maken. Spijtig genoeg werd het "net niet". De moeilijkheid was voldoende enkel de uitvoering speelde hem parten zodat hij het opnieuw zal proberen op zondag 27 december e.k.

Veel succes!

Alex Everaert

Wedstrijdreeksen Alex:

1) rondat flik flak, tweevoudig gestrekte salto, tempo salto, flik flak, tweevoudig gehurkte salto, tempo salto, tweevoudig gehurkte salto.

2) rondat, tempo salto, schroef salto, tempo salto, tempo salto, tempo salto, flik flak tweevoudig gestrekte salto met volledige schroef in de tweede salto.

Resultaat:

Everaert Alex, 32.50, 29.33, totaal 61.83 ( = selectie EK )

Jorn De Laender

Wedstrijdreeksen Jorn:

1) barani, tempo salto, flik flak, tweevoudig gestrekte salto, tempo salto, tempo salto, flik flak, drievoudige salto gehurkt.

2) rondat, tempo slato, flik flak, tweevoudige salto met een schroef in de tweede salto ( back in full), tempo salto, tempo salto, flik flak, tweevoudige salto gestrekt met zowel in de eerste als in de tweede salto een schroefv ( full full)

Resultaat:

Jorn De Laender, 32.20, 33.00, totaal 65.20 ( selectie = 65.70)

naar boven

2009-11-29 • KRINGKAMPIOENSCHAP 2009 - NEGENENDERTIGSTE EDITIE

Het kringkampioenschap is een traditie binnen de club. De sportieve sfeer die de ganse tijd waar te nemen viel liet duidelijk bij iedereen: supporters, ouders, juryleden … een aangename en positieve indruk na.

Turnsters en Turners op vrijdagavond. Gymkids, Juffers en Knapen de ganse zaterdag zorgden in de hoogste reeks van hun leeftijdscategorie voor een stevig niveau. Dit laat ons nogmaals toe de onderlegdheid van de verschillende lesgevers te accentueren, want in alle niveaus werd er zorg gedragen en gewaakt over het aangepaste schema naar beginnelingen, middenmotors en ervaringrijke gymnasten toe. Niemand moest boven zijn petje turnen.

De juryleden kweten zich van hun taak, naar behoren en correct, als je straks de uitslagen zal overlopen.

Het rekenbureel beschikte ook nu weer over competente menskracht en zorgde voor de computerverwerking van de resultaten.

De wisselbeker "Charel Van Schevensteen" werd opnieuw de begeerde trofee. Deze trofee kan door iedere gymnast die de beste uitvoering van zijn of haar oefening turnde, gewonnen worden. Niet noodzakelijk de moeilijkste oefening dus!

De juryleden waren:

Peggy Bodson, Freddy Bolsius, Jasper Boyens, Martine Weets, Eddy Hellemans, Johan Liekens,Eddy Van Schevensteen, Lenny van Schevensteen,Philip Janssens,Ines Janssens, Patsy Martens,Alex Everaert, Els Van Haeverbeke, Cindy Vandamme,Koen Holvoet, Jill Jacobs

Het rekenbureel bestond uit:

Josiane Claes,Tom Keersmaeckers, Wendy Bodson en Nadjia Bouhgroumani

naar boven

2009-11-24 • JURYLEDENKORPS WEER STERKER

DANNI SEGERS behaalde onlangs het jurybrevet niveau III binnen Acrogym.

naar boven

2009-11-24 • KRINGKAMPIOENSCHAP EDITIE 2009

De club voert een tweesporenbeleid waarin recreatief en competitief turnen naast en evenwaardig met elkaar functioneren.

Het KRINGKAMPIOENSCHAP, editie 2009, past perfect in dit geheel. Op vrijdag 27 november zullen vanaf 19u30 de turnsters en turners hun wedstrijden turnen en op zaterdag 28 november is het de beurt aan de Gymkids om 10u00, terwijl Juffers en Knapen om dzelfde dag om 14u00 straten. Voor iedereen zijn er opgelegde oefeningen, voorbereid door de trainers. Niemand hoeft dus boven zijn pet te turnen.

Er is ook de wisselbeker Charel Van Schevensteen, die kan gewonnen worden door die gymnast die de beste uitvoering van zijn/haar oefening brengt. Dus moeilijkheid is hier ondergeschikt.

Gymnasten uit de selectie vertekken met een handicap van - 0,5 punten en de jury besteed eveneens aandacht aan correcte kledij en lichaamsuitstraling.

Wie zal er kampioen worden en wie zal de wisselbeker winnen?

Spannend? Kom dan een kijkje nemen op één van de wedstrijdmomenten.

Prijsuitreiking is er een week later op 5 december in de recreatiehal van het Fort van Merksem, tijdens het Kampioenenbal vanaf 19u00.

kringkampioenschap kringkampioenschap

naar boven

2009-11-24 • WERELDKAMPIOENSCHAP TUMBLING VOOR DE JEUGD MET MOOIE PRESTATIE AFGESLOTEN

Van 15 november tot en met 22 november vertoevden de gymnasten, LORE DERVEAUX, ALEX EVERAERT en hun trainer EDDY VAN SCHEVENSTEEN, van Klimop R.T. Merksem in St. Petersburg (Rusland) om er deel te nemen aan de 19de Wereldkampioenschappen in Tumbling voor de Jeugd. Zowat 1500 jongeren in de leeftijd van 11 jaar tot 18 jaar uit 45 verschillende landen en contignenten zetten er zichzelf in "de picture".

De reis verliep vrij vlot en de Russische ontvangst, gastvrijheid en professionaliteit bracht iedereen tot rust. Wij zagen ook vele bekenden terug en langs deze weg een groet van WASILY SKAKUUN aan ALLE Merksemse bekenden!

Zeker de eerste trainingsdagen verliepen uitstekend, met de nodige ambitie en een attitude die het beste deed verhopen. Toch bleef het spannend en uitdagend zowel voor Lore als voor Alex. Lore moest als eerste de wedstrijd aangaan bij de meisjes in de leeftijdscategorie 13 tot 14 jaar . De Merksemse gymnaste bracht zowel de eerste als de tweede tumblingreeks tot een goed einde en bracht wat van haar verwacht werd.Een foutloos parcours.

De reeksen:

  1. Barani, tempo salto, tempo salto,tempo salto,tempo salto, tempo salto, tempo salto, tempo slato, tweevoudige salto gehurkt.
  2. rondat, tempo salto, tempo salto, schroef, tempo salto, tempo salto, flik flak, tweevoudige salto gehurkt

Uiteindelijk werd ze 16de in een behoorlijk groot deelnemersveld. Een bevestiging van haar plaats op de wereldranglijst uit de vorige competitie in Canada anno 2007. Tevredenheid alom dus.

Alex trad met best hoge verwachtingen aan, want een finaleplaats behoorde tot de mogelijkheden.

Deze jonge Merksemse tumbler imponeerde tijdens de trainingen vriend en tegenstander van zijn kwaliteiten.

Belgie beschikt over "een goudhaantje"!

Tijdens de wedstrijddag, bij de jongens in de leeftijdscategorie 15 tot 16 jaar, mocht Alex als op één na laatste de tumblingbaan beroeren.

De warm up was schitterend verlopen …

De twee tumblingreeksen brachten echter niet wat ervan verwacht werd, want telkens in het midden na een tweevoudige salto moest de gymnast bijsturen en zijn moeilijkheid aanpassen.Positief was dat, een sterke competitiedrang ... alleen deed dit hem wel op een 21ste plaats uitkomen. Weg finale!

Die finale werd geturnd door Russen, Amerikanen, Ukrainers, … landen die over een maximum (4) aan deelnemers per categorie beschikken.

De reeksen:

  1. rondat, flik flak, tweevoudige salto gestrekt,tempo salto,tempo salto,flik flak,flik flak, tweevoudige salto gehurkt.
  2. Barani, tempo slato, tempo salto, tweevoudige salto gestrekt, tempo salto, flik flak, flik flak, tweevoudige salto gehoekt.

Belgie doet het met 1 gymnast in die categorie!

"Elk nadeel heb zijn voordeel" sprak Johan Cruyf ons voor en na een korte bezinning stonden de neuzen opnieuw in de goede richting, met ambitie, want volgend weekend staat de eerste selectie voor het EK, in Bulgarije, van 2010 op het programma voor de junioren en de senioren.

WERELDKAMPIOENSCHAP VOOR DE JEUGD IN TUMBLING 15 T/M 22.11.09 ST. PETERSBURG (RUSLAND)
Categorie Gymnast Punten Plaats
MEISJES 13 - 14 JAAR LORE DERVEAUX 57.100 16
JONGENS 15 - 16 JAAR JORN DE LAENDER 58.200 21

Proficiat aan de twee gymnasten uit onze club!

wk tumbling wk tumbling wk tumbling

naar boven

2009-11-09 • DATAWIJZIGINGEN GEVEN TUMBLINGCOMPETITIE EEN ANDERE DIMENSIE

Aangezien het Europeese kampioenschap 2010, in Tumbling, in Bulgarije zowel van datum (nu 24 en 25 april 2010) als van locatie (Varna ipv Sofia) veranderde én op de datum van het Belgisch kampioenschap terecht kwam werd het even puzzelen om alsnog een goed moment te vinden voor afhandeling van de Belgische competitie!

Oorspronkelijk stond het BK eind april gepland en verhuist het nu naar 22 en 23 mei 2010 in Diest.

In de marge is er daarenboven ook een wijziging in de internationale kalender want de World Cup Tumbling en de Flanders Tumbling Cup zullen een weekje vroeger plaatsgrijpen, nl. op 8, 9 en 10 april 2010 in Gent.

naar boven

2009-11-09 • HERFSTTURNKAMP 2009 MET ENTHOUSIASTE DEELNEMERS

Tijdens de schoolherfstvakantie is er in Gymhal Terlinden traditioneel het turnkamp in een organisatie van Klimop R.T. Merksem. Bij de inschrijvingen is het drummen geblazen want er is (maar) plaats voor zowat 50 deelnemers. De mond tot mond reclame doet al jaren de rest.

Zes uur training per dag, mét de nodige rustpauzen, vergt toch heel wat energie. Energiebesparing waarmee de meer ervaren gymnasten al best weten om te gaan. "Platte rust" moet hen niet meer worden voorgeschreven. Terwijl dat voor de "beginners" op zijn minst gezegd een leerproces inhoud. De uitdagingen van de verschillende en verscheidene turntoestellen is daaraan niet vreemd.

Speciaal binnen de editie 2010 werd de ultieme voorbereiding die Alex Everaert en Lore Derveaux genoten op het wereldkampioenschap voor de jeugd. WK dat vanaf 15.11.09 loopt in St.Petersburg (Rusland). Beide gymnasten konden zich optrekken aan de inzet en de prestaties van hun trainingspartners.

De sfeer was dus zeer goed en bevorderde het niveau van deze stage. Drievoudige salto's met en zonder schroeven, gehurkt, gehoekt of gestrekt het kwam allemaal aan bod. In de trampoline, op de tumblingbaan of met de hulp van partners binnen acrogym.

De trainers Yuri Barinov (Rusland) voor tumbling en Nedko Kostadinov (Bulgarije) voor acrogym werden aangevuld met de Merksemse trainers Cindy Van Regenmortel, Patsy Martens, Cindy vandamme, Danni Segers en Eddy Van Schevensteen.

Voor de verschillende choreografieen zorgden Miguel Espin en Patricia Powers. De ene gymnast kon zo voor het eerst een serie flikflakken onder de knie krijgen, terwijl andere acrobaten net een gestrekte salto met de bijhorende choreografie, voor het eerst op de wedstrijdvloer, tot een goed einde brachten. Een trapje hoger ging het al direkt over meervoudige salto's en/of schroeven.

Aan de reacties van de ouders te horen op vrijdagavond, bij de slotdemo, was er vooral tevredenheid over zoveel verworven nieuwe technische turnelementen of efficiente- en effectieve trainingsresultaten. De wedstrijdperiode zit er straks aan te komen en hopelijk bracht dit turnkamp de nodige extra's. Alhoewel een competitiejaar voor de ene gymnast en zijn trainer nog maar weinig lijkt op het turnseizoen van de andere gymnast en zijn trainer!

groepsfoto herfstturnkamp

naar boven

2009-11-05 • ANTWERPSE TELEVISIE IN GYMHAL TERLINDEN

De exploten van ALEX EVERAERT en LORE DERVEAUX zetten ATV er toe aan om in het programma HANGAR SPORT van donderdag 5 november een reportage te besteden aan deze jonge Merksemse gymnasten.

De reporter en "de cameraploeg" kwamen ook onder indruk van de kwaliteiten van Jorn De Laender die zich dan weer voorbereid op de Europeese kampioenschappen van 2010.

Het werd o.i. een prachtige en promotioneel sterke uitzending met uitstraling voor de Turnsport.

Bedankt ATV voor de aandacht.

Alex Everaert Lore Derveaux Jorn De Laender

naar boven

2009-10-22 • GYMNASTIEKLAND OVERSPOELT DOOR LEERLINGEN EERSTE LEERJAAR MERKSEMSE LAGERE SCHOLEN

Op woensdag 21 oktober organiseerde KLIMOP R.T. MERKSEM in samenwerking met de STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT en de MERKSEMSE LAGERE SCHOLEN "GYMNASTIEKLAND" in GYMHAL TERLINDEN.

Liefst 147 kinderen, uitsluitend van het eerste leerjaar, bewogen constant zonder onderbreking over en op de verschillende en verscheidene specifieke turntoestellen. Of de leerlingen nu afkomstig waren uit Virgo Maria, Joma, Groenendaal of St. Lutgardis, ieder kind glunderde om zoveel uitdaging en spanning! Het plaatje VOLZET hing al vroeg uit.

De Maxi-trampoline, de Fasttrack ( een lange trampoline van 16 meter), de ongelijke brug, de ringen, de balk, de flik flak rol, de tumblingbaan, … het werd allemaal aangedaan. Elk toestel stond onder begeleiding van verschillende trainers die binnen Klimop R.T.Merksem actief zijn. De leerkrachten LO zorgden voor het goede verloop van de rotaties.

Aan het eind van de namiddag mochten we heel wat vermoeide kinderen noteren. Vermoeid maar tevreden.

Afspraken naar de editie 2010 werden dan ook gretig gemaakt!

naar boven

2009-10-09 • CLUBBLAD VAN KLIMOP-RT-MERKSEM NU OOK DIGITAAL VERKRIJGBAAR

Vanaf nu kun je de digitale uitgave van het clubblad van Klimop RT Merksem online bekijken of downloaden.

Lees het clubblad van augustus 2009

naar boven

2009-10-03 • BRAINSTORMING "TURNEN IS LEREN, NIET PROBEREN"

Ondanks het unieke van de "bevrijdingsfeesten" in het district Merksem op zaterdag 3 oktober was er toch de geplande BRAINSTORMING met alle lesgevers, trainers, bestuursleden en vrijwillige medewerkers in Westmalle.

Op het programma stonden een aantal items die betrekking hebben op de werking van de club. In eerste instantie werd het praktische item rond LEDENBEHEER aangesneden door Peggy Bodson, Josiane Claes had het dan weer over het MAILVERKEER en Koen Holvoet kon het project JEUGDSPORTCOORDINATOR voorstellen.

Hierna werd er in twee groepen gepraat over "VAN NU EN STRAKS" en even later geswitcht zodat iedereen zijn visie kon aankaarten.

Thema's als PARKEREN rondom Gymhal Terlinden, OUDERCONTACT, POSITIEF IMAGO, DATABASE voor turntechnieken, TOPSPORTFONDS, enz. werden aangesneden. Constructieve discussie alom en een SWOT-analyse die verder dient uitgediept!

De ondervoorzitter mocht het geheel afsluiten.

Om zoveel vergadergeweld te kanaliseren werden alle aanwezigen rond het middaguur verwacht aan de KAASTAFEL, aangeboden door de club. Bij het apperitief werd een heildronk gehouden op Paul Lenaerts voor zijn inzet als ondervoorzitter, die wegens zijn beroep veelal in het buitenland vertoeft. Tegelijkertijd vernamen we dat Chris Gys (secretaris) en Jacques Van Lancker (steunend lid) trotse grootouders werden.

Aan tafel en zelfs veel later op de dag op andere locaties werd er verder gepraat door verschillende en verscheidene deelnemers.

brainstorming

naar boven

2009-09-24 • KLIMOP R.T. MERKSEM BEKOMT NIEUW LOGO IKGym en IKGym+

IKGYM is de afkorting voor INTEGRALE KWALITEITSZORG in de GYMNASTIEK.

Vandaag bestaat IKGym uit een draaiboek dat verschillende kwaliteitsaspecten van de clubwerking en het gymnastiekaanbod gaat controleren en beoordelen.

Een belangrijke wijziging in de nieuwe reglementering is de invoering van de DEFENITIEVE LIJST. Op deze lijst staan alle clubs die voldoen aan de nieuwe KWALITEITSNORMEN. Deze Turnclubs bezitten een blijvend geldig label.

Van het totaal aantal doorgelichte clubs behaalden er SLECHTS 37 CLUBS het IKGym + label.

Label dat recht geeft op competitie op ALLE NIVEAU's! KLIMOP R.T. MERKSEM vzw is één van die clubs die aan deze strenge normen voldoet.

Proficiat en bedankt aan iedereen die heiraan heeft meegewerkt.

Bekijk hieronder het nieuwe logo.

IK-Gym kwaliteitslabel

naar boven

2009-09-21 • DENKTANK,BRAINSTORMING,JURYCURSUSSEN,TRAINERSLICENTIE…

Het turnseizoen 2009-2010 is volop aan de gang!

De JURYCURSUSSEN in de verschillende disciplines worden door meerdere clubleden aangevat, opdat in het nakende competitieseizoen, onze club over voldoende bekwame juryleden beschikt.

Nieuw is de TRAINERSLICENTIE. Nodig om op de wedstrijdvloer actief gymnasten te begeleiden in de nakende wedstrijdperiode. Ook hier gaan verschillende en verscheidene trainers uit onze club naar de opleiding.

Straks is er ook de jaarlijkse BRAINSTORMING waarop traditioneel een SWOT-analyse van toepassing is. Thema van dit jaar is "VAN NU EN STRAKS". Alle lesgevers, trainers, bestuur, leden van de RvB en het tapteam zitten hieromtrent een ganse dag samen.

Later in de maand oktober is er ook nog het KADERWEEKEND van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen in Gent. Alle bestuurslui, lesgevers en trainers kunnen zich dan weer twee volledige dagen bijscholen in verschillende onderdelen van de gymnastieksport.

naar boven

2009-09-21 • POETSPLOEG AAN DE SLAG IN TURNHAL TERLINDEN

Nadat tijdens de zomervakantie de olympische turnvloer in de turnhal werd gedemonteerd, volledig nagekeken en gepoetst, was er op zaterdag 19 september het tweede luik van het jaarlijkse hygienische onderhoud. Tegelijkertijd worden technische mankementen aan de turntoestellen verholpen. Nu werd de "grote berging" helemaal herschikt en werd de ruimte nuttiger ingedeeld.

Ook de "kleine berging", het EHBO-lokaal, het vergaderlokaal én de cafetaria kregen een beurt.

De trainingen van het demoteam, de acrobaten en de tumblers verliepen ondertussen gewoon verder.

De "poetsploeg" die bestond uit lesgevers, bestuursmensen en leden van het tapteam was erg klein maar op zijn minst gezegd strijdvaardig om er het beste van te maken.

Bedankt aan de aanwezigen!

poetsploeg in actie poetsploeg in actie poetsploeg in actie

naar boven

2009-09-13 • JORN DE LAENDER KLIMT GESTAAG OP WERELDRANGLIJST TUMBLING

De laatste uit een reeks van vijf World cup's in Tumbling werd afgelopen week-end gehouden in Salzgitter (Duitsland). JORN DE LAENDER uit onze club - Klimop R.T. Merksem - trachtte er zijn vorige prestatie te verbeteren.

Op de WC in Oostende turnde Jorn, als jongste deelnemer bij de seniors, voor het eerst in dergelijke hoogstaande wedstrijd. In de Belgische badstad deed de Merksemse gymnast het niet onaardig, want met een 10de plaats behaalde hij een bevredigend resultaat én het respect van zijn tegenstanders uit binnen- en buitenland. Op Duits grondgebied moest de bevestiging volgen.

Het deelnemersveld bij de mannen was echter veel groter, waardoor Jorn als "het groentje" goed uit de verf moest komen. Dat deed hij ook in zijn saltoreeks, waar hij nog maar eens een drievoudige eindssalto op de tumblingbaan bracht. En daarmee een plaats bij de grote jongens ging opeisen.

Bij de schroefrotatie ging het in het midden van de reeks minder goed, waardoor de beoordeling van de jury een flinke hap uit het puntentotaal nam. Puntentotaal dat uiteindelijk op 65.70 uitkwam! Letterlijk een sprong voorwaarts en een twaalfde plaats in het eindklassement.

Jorn betoonde heel wat toekomstperspectief. Vooral training van concentratie en "mentale rust" op het juiste moment zijn te bewerken onderdelen om in de zeven seconden die een tumblingreeks van 8 elementen duurt een optie op een finaleplaats te nemen.

Ondertussen krijgt Jorn De Laender nu de tijd om zich, in Turnhal Terlinden, voor te bereiden op het wereldkampioenschap in St. Peterburg.

Proficiat!

WORLD CUP TUMBLING SALZGITTER (DUITSLAND)
Categorie Gymnast Salto Schroef Totaal Plaats
TUMBLING MEN JORN DE LAENDER 34.40 31.30 65.70 12

naar boven

2009-08-31 • SPORTMARKT OP DE BREDABAAN OPNIEUW MET KLIMOP R.T. MERKSEM

Tijdens de braderij en de bijhorende sportmarkt op de Bredebaan van zaterdag 29 augustus was onze club weer nadrukkelijk aanwezig. Zowel met een promotiestand als met de nodige turndemo's in acrogym en tumbling. De felle windstoten maakten het er niemand eenvoudig op.

We scoorden blijkbaar goed bij het aanwezige publiek … alleen de locatie leek ONS dan weer niet zo interessant. Om over na te denken bij een volgende editie!

Hopelijk voelen weer heel wat kinderen, jongelingen en volwassenen zich aangesproken door de turnmicrobe en mogen we hen in september in onze club begroeten.

naar boven

2009-08-31 • GYMNASTEN KLIMOP R.T. MERKSEM MAKEN INDRUK

In Oostende werd het afgelopen weekend de WORLD CUP TUMBLING 2009 georganiseerd. De derde, manche, uit een reeks van vijf. Later deze maand is er nog meer tumbling, in dit kader, in Polen en in Duitsland.

JORN DE LAENDER nam met Belgium deel in de categorie "Men"s Tumbling". Het werd voor de Merksemse gymnast, als jongste deelnemer uit het pak, ook zijn eerste wedstrijd op dit niveau nota bene.

In de voorbereiding had Jorn naar best vermogen getraind en leek hij klaar om defenitief zijn selectie voor het WK van de maand november in St.Petersburg (Rusland) naar zich toe te trekken.

Op het wedstrijdmoment zelf gierden de zenuwen echter door zijn lichaam. Hierdoor kwam de drievoudige eindsalto in de eerste reeks niet volledig tot zijn recht. In de tweede reeks (schroefreeks) turnde Jorn wel alles goed. Tevredenheid en ontgoocheling lagen kort bij elkaar.

Uiteindelijk kon de gymnast uit Turnhal Terlinden zich op plaats 10 rangschikken in de wereldtop.

Knap!

Straks vertrekt Jorn naar Salzgitter in Duitsland om daar, met het opgebouwde vertrouwen, zeker zijn WK-ticket te behalen. Heel de club staat daar zeker achter en wenst Jorn een nog betere uitslag toe.

In het zog van de World cup is er in Oostende ook de FLANDERS FLIFFISCUP in TUMBLING maar dan voor de jeugd.

ALEX EVERAERT, de regerende Belgische kampioen, uit onze club kon er zijn titel alle eer aandoen. In de voorronde turnde Alex zich naar een derde plaats en mocht hij dus aantreden in de finale. In die finale stonden twee vrije reeksen op het programma.

Na de eerste rotatie vonden we de vijftienjarige Alex helemaal bovenaan! Hij liet op dat moment zelfs de hoogste score noteren van het ganse deelnemersveld over de twee dagen bekeken.

Zijn schitterende tumblingreeks bestond uit: rondat, flik flak, tweevoudig gestrekte salto, tempo salto, tempo salto, tempo salto, tempo salto, tweevoudige gestrekte salto.

In de tweede doorgang moest de Merksemnaar aan snelheid inboeten na zijn verbinding vanuit een tweevoudige gehurkte salto. Deze kleine fout maakte dat hij uiteindelijk op een ZILVEREN Medaille uitkwam.

Schitterend resultaat!

De gymnasten van Klimop R.T. Merksem hebben met een knap resultaat indruk gemaakt … en niet alleen in de Belgische turnwereld.

WORLD CUP TUMBLING 2009
MEN'S TUMBLING
JORN DE LAENDER61.9010
FLANDERS FLIFFIS CUP 2009
JUNIOR BOYS
ALEX EVERAERT62.70ZILVER

Alex Everaet, zilver

naar boven

 


Deze pagina werd laatst aangepast op • Copyright © Klimop-RT-Merksem, alle rechten voorbehouden • webmaster : webmaster@klimop-rt-merksem.