Nieuws 2008-2009


Dit is een archiefbestand van de website van Klimop RT Merksem - De actuele site vind u op http://www.klimop-rt-merksem.be



2009-06-08 • KLIMGYM SUCCESFORMULE EN ETALAGE VOOR KLIMOP R.T. MERKSEM

Op zaterdag 6 juni was Turnhal Terlinden de arena voor de tweejaarlijkse KLIMGYM van onze club. ALLE clubleden namen eraan deel van de kleuters tot de medioren- en seniorengym. Het weer was gunstig genoeg om ook nog eens in de prachtige tuin te turnen en achteraf te BBQ'en. Het publiek genoot van het turnspektakel en achteraf mochten we heel wat felicitaties noteren.

In het programma kwamen zowel de acrobaten sterk naar voren, de tumblers toonden hun kwaliteiten op de fast-track én in de openlucht. Meervoudige salto's en schroeven vlogen de toeschouwers om de oren.

Als tussendoortje speelde "Room for a pony" acoustische muziek.

Kleuters, Juffers, Knapen, Senioren,Turners en Turnsters deden hun duit in het zakje wat betreft gymnastiek als breedtesport. Resultaat door plezierbeleving dus.

De groep precompetitie en het demoteam plaatsen ook hun accent in het unieke kader.

Heel wat gymnasten en bestuursleden werden gehuldigd voor hun jarenlang lidmaatschap. Een traditie die de club wil blijven bewaren.

Zaterdag was het achteraf al opruimdag en zondag werd een verlengstuk.

Tevredenheid alom dus!

Proficiat aan alle deelnemers en aan alle medewerkers.

naar boven

2009-06-08 • JORN DE LAENDER IN WORLD CUP TUMBLING NAAST ANDERE KLIMOPGYMNASTEN

Onze clubgenoot JORN DE LAENDER wist zicht te selecteren voor de World Cup Tumbling in Oostende (op 28 en 29 augustus 2009) én voor de World Cup in Salzgiter (Duistland) op 17 en 18 oktober 2009.

Naast Jorn treden in Oostende ook ALEX EVERAERT (juniors), LORE DERVEAUX (jongeren) en LUCAS DERVEAUX (jongeren) in wedstrijd bij de FLANDERS FLIFFIS CUP.

Veel succes!

naar boven

2009-06-02 • GYMFINALES EN MEMORIAL VOOR TUMBLERS KLIMOP R.T. MERKSEM

Afgelopen week mocht JORN DE LAENDER samen met zijn trainer, nog maar eens naar Gent afreizen voor een selectietraining die hem in staat moest stellen om voor Belgium te kunnen deelnemen aan de World Cup in Tumbling van augustus in Oostende, en die van Salzgiter (Duitsland) in september.

Jorn turnde in zijn sprongenreeksen zowel de ene als de andere norm. Voor de insiders ( moeilijkheid 16.10 ptn !). De Gymfed wist echter nog niet te bevestigen … spijtig … want dit gaat echt over een treinticket en de hotelkosten!

In de Gymfinales van zaterdag 30.05.09 ging het dan opnieuw tussen Jorn en onze andere clubgenoot ALEX EVERAERT.

Beide gymnasten bevestigden hierdoor dat ze alle twee én bij de juniors én bij de seniors de besten waren in het seizoen 2008-2009.

Jorn opende met triple salto en Alex met tweemaal een tweevoudige salto … uiteindelijk haalde Alex het van Jorn en mocht die eerste dus op het hoogste schavotje plaatsnemen.

Zondag, 31.05.09, tijdens de Memorial Bjorn Serneels in de sporthal van het Netepark in Herentals waren de rollen omgekeerd. Best leuk voor beide gymnasten, want ook daar turnden ze in een evenwaardige competitie voor junioren en senioren.

In het A-niveau trad ook de Belgische kampioene, bij de beloften, LORE DEVEAUX uit onze club aan en zij bewees , nog maar eens, dat er geen discussie bestaat over de titel! Lore behaalde GOUD.

Haar broer LUCAS DERVEAUX kwam in deze wedstrijd voor het eerst uit bij de beloften en moet nog sterker worden om op een gelijkaardige moeilijkheid van de concurrentie te turnen.Niet te min werd het voor hem BRONS.

Het B-niveau was bij de beloften jongens de wedstrijd van BRUCE MOMMERS. Hij turnde een hogere moeilijkheid en met een betere inzet dan tijdens alle vorige wedstrijden.Bruce belandde dan ook op nummer één met GOUD om zijn hals.In dezelfde leeftijdscategorie bij de meisjes deed MARGOT KUSTERS dat rustig over, van die inzet enz … en ook zij stond op het podium met BRONS.

NATASJA MOELAERT had de opdracht om drie reeksen foutloos te turnen.Opdracht die ze netjes volbracht en ook hier een plaats op het podium met BRONS.

Postief was in dit wedstrijdweekend eveneens de vele blijken van sympathie die al die clubgenoten mochten ontvangen van heel wat opponenten en van de eigen supporters.

Het WIJ-GEVOEL stond hoog in het vaandel!

naar boven

2009-05-25 • OPNIEUW TWEE MERKSEMSE GYMNASTEN IN DE GYMFINALES 2009

Op zaterdag 30 mei ek, om 19u00, organiseert de Gymnastiekfederatie Vlaanderen haar GYMFINALES editie 2009 in de Topsorthal te Gent. Tijdens deze Gymfinales nemen de beste Belgische gymnasten per toestel, tuig of onderdeel het in een rechtstreeks duel het tegen elkaar op. Op het programma staat dus ook tumbling en daarin zijn zowel JORN DE LAENDER als ALEX EVERAERT, beiden lid van KLIMOP R.T. MERKSEM present.

Zowel Jorn als Alex wisten hun selectie te behalen in de finale van het onlangs gehouden BK in Beveren. Jorn is al aan zijn derde "deelname" toe, want in beide vorige uitgaven stond hij telkens op de reserveplaats. Alex komt, als beste junior, voor het eerst in wedstrijd omdat de tweede geselcteerde, uit de seniorencategorie, forfait geeft. Nietemin zijn beide gymnasten van KLIMOP R.T. MERKSEM de toppers van het seizoen 2009-2009.

Voor de club zelf zijn deze twee tumblers na FREDERIC CELINI, ROELAND BAEYENS, AN DE WIN en KELLY VAN SCHEVENSTEEN het beste bewijs van de kwalitatieve continuiteit.

Supporters zie dat je onze gymnasten komt aanmoedigen!

naar boven

2009-05-17 • JORN én ALEX TURNEN DE GYMFINALES

Nu al weten we dat JORN DE LAENDER én ALEX EVERAERT uit onze club op 30.05 ek de GYMFINALES in Tumbling zullen turnen in de Topsporthal van Gent.

In de Gymfinales turnen slechts de twee beste gymnasten van het BK een ultieme wedstrijd, om uit te maken wie van beiden nu uiteindelijk de "beste" turner is in zijn discipline.

Knap van deze Merksemse gymnasten.

Wij hopen alvast op heel wat supporters in Gent!

naar boven

2009-05-17 • MARGOT DOET WAT ZE MOET DOEN

De gemeentelijke sporthal in Schelle was, op zondag 17 mei, het toneel voor de Belgische kampioenschappen in tumbling van het B-niveau van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen. Slechts één gymnaste van onze club wist zich, na de VK, te plaatsen voor deze finale.

MARGOT KUSTERS deed wat van haar verwacht werd, namelijk de drie sprongenreeksen afmaken. Zonder al te veel uiterlijk vertoon begon Margot aan de opwarming én later op de dag aan haar wedstrijd bij de beloften meisjes. De drie reeksen werd behoorlijk goed geturnd en de eindschroef werd afgewerkt voor het eerst in competitie.

Sterk.

De tegenstanders en die waren met 10 tumbelden natuurlijk ook, waardoor door de gymnaste uit onze club, een 6de plaats in de uitslag werd bereikt. Het hoogste wat ze dit seizoen al behaalde.

Proficiat!

Margot

Uitslag

naar boven

2009-05-14 • EINDELIJK BELGISCH KAMPIOEN!!!

In de pers verschenen verschillende artikels omtrent de exploten, op de Vlaamse en Belgische kampioenschappen, van de tumblers én de acrobaten uit onze club.

Meest markant artikel was wel datgene waarin EDDY VAN SCHEVENSTEEN op het hoogste schavotje geplaatst werd. BELGISCH KAMPIOEN dus! In zijn eerste jaar als junior nota bene … Gelukkig mocht trainer, ALEX EVERAERT, mee op het podium.

JORN DE LAENDER bleef de kampioen bij de seniors. Voor Eddy werd het zijn eerste titel in zijn lage carriere als gymnast.

Zo zie ja maar "de aanhouder wint".

naar boven

2009-05-03 • UITSLAG VLAAMS KAMPIOENSCHAP ACROGYM ONDERSTREEPT KWALITEIT OPLEIDING

Het Vlaamse kampioenschap in Acrogym, van 03.05.09, voor het niveau C en D was eens een keer niet in Puurs maar wel in Bazel. Door een kwetsuur had CINDY VAN REGENMORTEL relatief weinig kunnen trainen. Haar partner ELLEN BURMS was meermaals ziek geweest en dus ook minder aan trainen toegekomen. De selectie, samen met de kampioenstitel op de PK van Antwerpen lieten toch de nodige verwachtingen groeien.

Bij de "meting" bleek Ellen gekrompen in de maanden die lagen tussen de nakende en de voorgaande wedstrijden. Of zagen we dat niet juist? Het jurylid met dienst gaf het Merksemse trio echter de nodige uitleg én een aftrek van 0,3 punten.

De opwarming en de wedstrijd zelf verliepen zonder noemenswaardige problemen. Trainster en gymnasten hadden er een goed oog in. Uiteindelijk deed de bestraffing voor het lengteverschil hen de das om. Een vierde plaats …

Voor Cindy was het tegelijkertijd haar laatste wedstrijd als gymnast. Straks vinden we haar terug in de club als trainer en jurylid.

's Namiddags traden ELIZA TORRES GONZALES, AISHA TYTGAT en GABRIELA GUJUMAN aan in de categorie minder dan 17 jaar. Dit trio had al een sterk parcours afgelegd in het lopende turnseizoen. Met liefst 58 combinaties waren ze gestart in de maand januari. Vandaag bleven de tien beste trio's over. De meisjes straalden energie uit en turnden foutloos. Plezier in hun sport en succesbeleving gingen hand in hand.

De VLAAMSE KAMPIOENSTITEL kwam mee naar Merksem.

Proficiat!

Uitslag

Cindy Van Regenmortel en Ellen Burms Eliza Torres Gonzales, Aisha Tytgat en Gabriela Gujuman

naar boven

2009-04-26 • KLIMOP R.T. MERKSEM KLEURT BELGISCH KAMPIOENSCHAP TUMBLING

Op zondag 26 april was er dat andere Belgische kampioenschap nl. dat in de turndiscipline Tumbling. Bij de opwarming in de sporthal van Beveren-Waas was iedere Merksemse gymnast ruimschoots op tijd ondanks of net door het autoluwe Antwerpen en de organisatie van de "10 miles".

Dus in de voorbereiding geen problemen of toch …

LORE DERVEAUX was super emotioneel. Deze gymnaste liet echter zien dat ze over een pak bagage beschikt om die spanning positief te gebruiken. Zij turnde de hoogste moeilijkheid bij de Beloften Meisjes en zorgde voor de eerste titel, KAMPIOEN van BELGIE, van de dag.Daarnaast selecteerde zij zich eveneens voor het wereldkampioenschap voor de jeugd, later op het jaar, in St. Peterburgh (Rusland).

LUCAS DERVEAUX trad aan bij de Miniemen Jongens. Hij turnde zijn beide reeksen kommerloos maar volledig en zoals het was afgesproken. Met het ZILVER veroverde hij een podiumplaats.

ALEX EVERAERT en JORN DE LAENDER hadden er zowel bij de juniors als de seniors jongens, een gecontroleerde selectieronde met een salto- en een schroefreeks opzitten. Beiden gingen zo de finale in.

In zijn eerste jaar als junior turnde Alex op het niveau van de seniors en greep de titel van BELGISCH KAMPIOEN met verve. Ook hij wist zich te selecteren voor het WK voor de jeugd, in Rusland, in de maand november van dit jaar.

Jorn ging de finale in met als doel de titel… een doelstelling die kon tellen. In de eerste rotatie verliep het niet zoals gewenst en Jorn moest "in de lucht" bijsturen. Sterk van deze Merksemse gymnast want alles bleef mogelijk. De tweede vrije reeks turnde hij overtuigend en beheerst. vb. van één van beide finalereeksen van Jorn: barani + temposalto + flikflak + tweevoudige salto gehoekt + temposalto + temposalto + flikflak + tweevoudige salto gehurkt met zowel in de eerste als in de tweede salto een schroef ( =full full).

Ook de titel bij de seniors kwam in zicht. Inderdaad werd Jorn BELGISCH KAMPIOEN anno 2009. Hij selecteerde zich eveneens voor de Gymfinales van 30 mei ek in Gent. Gymfinales waarin enkel de twee beste Belgische gymnasten het tegen elkaar opnemen.

Klimop R.T. Merksem overtuigt over heel de lijn, van miniemen tot en met seniors.

Een grote groep Merksemse supporters in de tribunes was eveneens een niet te miskennen pluspunt én ze lieten zich horen!

Schitterend resultaat en proficiat!

Uitslag

Lore en Lucas Derveaux Alex Everaert en Jorn De Laender met Eddy

naar boven

2009-04-25 • BELGISCH KAMPIOENSCHAP ACROGYM KENT GOED VERLOOP

Op zaterdag 25 april was sporthal de Vrijhals in Puurs nog maar eens de place to be. Het Belgisch Kampioenschap acrogym kende er zijn verloop en Het Merksemse trio LANA WOUTERS, KARA DALLE en ALEXANDRA BALTA ging er de competitie met de overige finalisten aan.

Met 40 combinaties waren ze gestart in de Provinciale voorronden. Welgeteld 10, trio's, selecteerden zich en twee "wild cards" werden toegevoegd. Iedereen wist dat een aantal gymnasten uit het A-niveau gezakt waren om meer kans te maken op een medaille. Dit was voor het trio van Klimop R.T. Merksem niet aan de orde. Ze turnden een sterke choreografie, zeer goede geworpen meervoudige salto's en beheersten hun pyramides in het evenwicht.

Uiteindelijk rangschikten ze zich op een gedeelde 6de plaats met slechts een verschil van 0,4 punten met de winnaars. Toen dat duidelijk werd was er pas echt tevredenheid. Tevredenheid ook bij trainers en de grote groep supporters.

Het parcours dat deze meisjes gedurende dit competitiejaar afgelegd hebben was knap.

Proficiat aan trainers en gymnasten!

team in actie na de wedstrijd

naar boven

2009-04-21 • BELGISCHE KAMPIOENSCHAPPEN ACROGYM EN TUMBLING ANNO 2009

Aan de vooravond van het BK in Acrogym en Tumbling zijn een aantal gymnasten vanuit Klimop R.T. Merksem volop in de week van de laatste rechte lijn aangekomen.

SUPPORTERS ZIE DAT JE ERBIJ BENT!!!!

naar boven

2009-04-14 • DEELNAME FLANDERS INTERNATIONAL ACRO CUP GEEFT POSITIEF GEVOEL

Sporthal de Vrijhals in Puurs was in het paasweekend het toneel van de internationale wedstrijd, de eerste internationale wedstrijd, uberhaupt, voor een gedeelte van onze acrobaten. Tussen deelnemers uit Groot-Brittanie, Portugal, Nederland, Wit-Rusland, Italie e.a. landen voelden de twee trio's zich best op hun plaats.

Het trio met NOOR VERSTREPEN, SHAUNI COENEN en KIMBERLY MINNE ging aan de bak in de SAWAGG ( Sports Acrobatics World Age Group) zeg maar de beloften van het internationale niveau. Ze turnden zowel donderdag (balans) als vrijdag (tempo) meer dan bevredigend en behaalden zelfs hun hoogste score over het ganse turnseizoen. Tevreden gymnasten en een tevreden coach.

Zaterdag was het de beurt in de jeugdreeks D-niveau aan, AISHA TYTGAT, ELIZA TORRES GONZALES en GABRIELA GUJUMAN.

Waar in de nationale competitie het deelnemersveld enorm groot was, bleven nu enkel de beteren onder de besten over.

Het Merksemse trio deed het artistiek zeer goed maar … in één van de balanselementen maakten ze een tijdsfout. De jury had dit natuurlijk opgemerkt én een vierde plaats werd hun rangschikking. Spijtig … of spaart deze jonge groep zijn beste pijlen voor het VK van 03.05.09!?

Wij kijken alvast uit naar die wedstrijd.

Deelnemen aan dergelijke competitie en "meedoen" geeft achteraf een goed gevoel.

Uitslag

naar boven

2009-04-06 • OPNIEUW INTERNATIONAAL JURYLID BIJ KLIMOP R.T. MERKSEM

Reeds aan de vooravond van het VK Acrogym was EDDY HELLEMANS afgereisd naar Brussel waar hij ging deelnemen aan het examen van internationaal jurylid tumbling. Eddy had dit brevet al een aantal jaren geleden behaald en mocht nu terug zijn kennis van de tumblingsport etaleren. Het examen bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Het Merksemse jurylid plaatste zich netjes in de rangorde en behaalde het internationale jurybrevet van de FEDERATION INTERNATIONALE DE GYMNASTIQUE.

Proficiat!

naar boven

2009-04-05 • VLAAMS KAMPIOENSCHAP ACROGYM TILT MERKSEMS TRIO NAAR BELGISCHE SELECTIE

De voetblessure van KARA DALLE en de uitermate zenuwachtigheid van ALEXANDRA BALTA maakten de voorbereiding op dit kampioenschap er niet eenvoudig op. In de Provinciale voorronden had het Merksems trio echter turnbewegingen en een choreografie met een knap acrobatisch niveau laten zien. Ze behaalden zowel de selectie voor het Vlaamse- als voor het Belgische kampioenschap meermaals, met een score die niets aan duidelijkheid overliet.

Klimop R.T. Merksem had een trio met de mogelijkheid op een podiumplaats op het VK klaar gestoomt. En toch … rees er onrust in de hoofden van de gymnasten. Onrust die vooral terug te brengen bleek naar een voorval uit een vorig wedstrijdjaar. De trainers mochten dus heel wat werk op het emotionele vlak leveren. De "druk" wegnemen. Het werd gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zo bleek ook tijdens de opwarming in de sporthal van de gemeente Puurs op zaterdag 4 april om 8 uur in de morgen. Tot het moment van de wedstrijd en de uitstraling die Kara Dalle, Alexandra Balta en LANA WOUTERS al het hele competitiegebeuren deed blinken, opnieuw aanwezig was.

Toch ging het mis met de "krachtplank" , die met een tijdsfout werd bestraft door het jurypannel.

Uiteindelijk werd het nog bang afwachten want slechts 10 formaties mogen door naar het BK én de score van 23,50 dient behaald te worden. De punten die op het bord verschenen waren 24,10. Met de penalitatie van 0,6 werd dit 23,50 én een tiende plaats in de rangschikking.

In de cafetaria was er verwarring want een coach van een andere club wist dat er "slechts" 8 formaties naar de finale van het BK doorgaan. Anderen hielden het dan weer op 10. Uiteindelijk werd met klamme handen het reglement geraadpleegd. Een selectie voor het Belgisch kampioenschap van 25 en 26 aprik ek is een feit!

Proficiat en nu op naar een uitslag die bij jullie past!!!

Uitslag

naar boven

2009-03-30 • DEMOTEAM MET JAMES@THEGYM IN GENT

Het demoteam ging zijn kans in het circuit van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen in sporthal Tolhuis in Gent.

Nadat vanaf januari moest bijgestuurd worden én het rollenpatroon van een aantal gymnasten drastisch veranderde kozen de trainers en choreograaf er toch voor om in te spelen op de DEMOHAPPENING.

Een van de organisaties rond "THE BEST OF SHOWTEAMS".

Deelnemen werd prioriteit nummer één, ervaring opdoen nummer twee.

De "rode" bus bracht de gymnasten die in de categorie A gingen aantreden op zondag 29 maart probleemloos van Merksem naar Gent. Het intrainen verliep vrij vlot en deed de verschillende andere teams halsreikend uitkijken naar de inhoud van James@thegym. De mix van jonge, getalenteerde en al meer ervaren gymnasten bleek goed te werken.

In de vooravond ging het programma van start en de Merksemse supporters waren opnieuw vrij talrijk op post. De oefening werd vlekkeloos geturnd en kende aan het einde een reeks sterke hoogtepunten met verscheidene meervoudige salto's en schroeven.

De concurrentie is echter moordend en een aantal ploegen waren al geruime tijd ingeturnd in deze competitie. Net dat werd "onze" handicap waardoor de club op een 10de plaats uitkwam.

Uiteindelijk scoort dit team in aanbouw goed want ze plaatsen zich bij de tien beteren onder de beste demoteams in Vlaanderen.

Terug in Merksem bleef een positief gevoel de overhand halen en 's avonds werden al plannen gesmeed om beter te doen … dat kunnen we alvast bekijken op KLIMGYM van 6 juni ek in Turnhal Terlinden!

voorbereiding optreden

naar boven

2009-03-21 • JONG TRIO PAKT BRONZEN MEDAILLE OP PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP ACROGYM

Het Provinciale Kampioenschap in Acrogym van het D-niveau werd op 21/03 georganiseerd in Koersel bij Beringen. De Gymnastiekfederatie Vlaanderen mixt nu eenmaal een aantal provincies. Reeds heel vroeg moesten "onze meisjes" afreizen vanuit Merksem , want om 8 uur 's morgens stond de opwarming op het programma.

De vorige wedstrijd lag in de maand januari en daar had het Merksemse talent het al goed gedaan. Alleen zat er nu wel een zee van tijd tussen deze en de vorige wedstrijd. Aan het deelnemersveld was echter weinig veranderd. Dus een enorm groot pakket turners en turnsters die in deze categorie aan de competitie begonnen. AISHA TYTGAT, ELIZA TORRES GONZALES en GABRIELA GUJUMAN traden , in de categorie -17 jaar, aan met de nodige overtuiging én een goede wedstrijdspirit. De stijl waarmee ze hun choreografie en hun turnelementen aan de jury verkochten werd dan ook beloond met een BRONZEN MEDAILLE én een selectie voor de Vlaamse kampioenschappen van 2 en 3 mei e.k.

Tijdens de training in turnhal Terlinden sijpelden de eerste berichten binnen en werd er stevig gejuicht een blijk van de teamgeest op clubniveau.

Uitslag

naar boven

2009-03-15 • VLAAMS KAMPIOENSCHAP TUMBLING VERLOOPT BIZAR VOOR KLIMOP R.T. MERKSEM

Sporthal Wolfput in Oostakker, was de arena waar het Vlaams Kampioenschap van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen plaatsgreep. Op zaterdag 14 maart was er het kampioenschap van het B-niveau.

Bij de beloften meisjes, turnde MARGOT KUSTERS, vrij rustig in de opwarming en zo ook tijdens de wedstrijd zelf. "Ik ben goed uitgeslapen" was haar boodschap aan de coach. Dat bleek want de Merksemse gymnaste wist zich te plaatsen voor de Belgische kampioenschappen.

In hetzelfde niveau maar bij de juniors meisjes turnde ook CHARLOTTE DE COCK alles foutloos en met voldoende uitstraling.Spijtig genoeg kon zij met een twaalfde plaats haar selectie op het BK niet verzilveren.

NATASJA MOULAERT verging het bij de seniors niet zoals gewenst. Voortdurend moest ze bijsturen in de drie verschillende reeksen waardoor ze met een vijftiende plaats ook niet in aanmerking komt voor het BK. Ondanks haar eerste competitiejaar vertoond deze gymnaste een potentieel dat te volgen is.

Zondag 15 maart was het dan de beurt aan het A-niveau.

Bij de miniemen jongens tumbelde LUCAS DERVEAUX zich naar een ZILVEREN MEDAILLE én naar een selectie voor het BK van april in Beveren. Knap resultaat!

Zijn zus, LORE DERVEAUX, moest terugvechten na een kwetsuur. Lore deed dat met verve en behaalde een BRONZEN MEDAILLE bij de beloften meisjes. Haar selectiekaart voor het BK was al veel vroeger binnen, een mogelijkheid tot deelname aan het WK voor jeugd in St. Petersburg (Rusland) later op het jaar is nog een doel op zich. Proficiat!

Bij de juniors en de seniors jongens was er gelukkig een beter systeem qwa opwarmings- en wedstrijdperiode dan in de verschillende provinciale voorronden. Dat bleek ook voor ALEX EVERAERT en JORN DE LAENDER. Beide Merksemse gymnasten plaatsen zich met gemak in hun categorie op de eerste plaats met een salto- én schroefreeks.

Finale dan.

Voor Alex was het een primeur, als eerstejaars junior. Deze gymnast moet nog 15 jaar worden. Alex turnde twee prachtige reeksen met de hoogste moeilijkheid van het ganse deelnemersveld. Alleen vergat hij het af te maken in de eerste rotatie. Alex turnde namelijk geen eindsalto ondanks het feit dat de verbinding vanuit tweevoudig gestrekte salto goed was. Uiteindelijk kon hij de meubelen redden en scoorde alsnog met een BRONZEN MEDAILLE. We zien deze junior terug op het BK dat staat vast.

Jorn De Laender turnde zijn eerst finalereeks gewoon goed en stond toen virtueel op het podium. In de tweede reeks eindigde Jorn met een drievoudige salto … op een klein foutje na … hand aan de grond én weg podium. De tribunes daverden uit belangstelling en respect voor zo'n hoog turntechnisch niveau. Ook Jorn is klaar om zich te verdedigen op het BK. Deze stemming overheerste bij de Merksemse delegatie.

Op het BK zal er Merksems vuurwerk te zien zijn én nog betere resultaten! Mogelijk speelt dan ook de selectie voor het WK in Rusland.

gymnasten gymnasten gymnasten

Uitslag

naar boven

2009-03-15 • PV 3 ACROGYM ULTIEME KANS

Terwijl de tumblers al aan het Vlaamse kampioenschap toewaren op 14 en 15 maart moesten de Beloften van het A-niveau nog aan hun derde voorronde beginnen. Plaats van het gebeuren was Steenokkerzeel. Het deelnemersveld was opnieuw enorm groot. Liefst 27 trio's traden aan, dwz 81 gymnasten.

Het trio SHAUNI COENEN, KIMBERLY MINNE en NOOR VERSTREPEN was, na de eerste wedstrijd, telkens een stapje dichterbij geklommen in de rangschikking. Mogelijkheden op een selectie voor de Vlaamse kampioenschappen waren er wel, maar of ze tot hun recht kwamen moest de competitiedag zelf getoond worden.

Het trio dat in deze formatie aan zijn eerste wedstrijdjaar toe is turnde alles goed van zich af. Was het een tekort aan ervaring, de moeilijkheid die nog niet hoog genoeg was, de uitstraling in de choreografie die niet voldoende charisma bracht, … maar feit is dat zij ook nu weer een plaats stegen in de rangschikking. Knap!

Een selectie op het VK werd evenwel niet gehaald. Deelname aan de Flanders International Acro Cup te Puurs in de schoolpaasvakantie zit er nog aan te komen, waardoor we deze combinatie alsnog op de turnvloer gaan zien.

Uitslag

naar boven

2009-03-08 • PROVINCIALE VOORRONDE 3 IN ACROGYM TOONT BEVESTIGING NIVEAU

Deze Provinciale voorronde was de derde en de laatste in de reeks om een selectie te behalen voor het Vlaamse kampioenschap.

In categorie C moesten CINDY VAN REGENMORTEL en ELLEN BURMS forfait geven. Na de vorige wedstrijden hadden zij de eerste plaats in de rangschikking veroverd. Nu moet er afgewacht worden of de kwetsuur van Cindy genoeg genezen zal zijn om op de VK de competitie op te pikken.

Zaterdag 7 maart in de namiddag moesten LANA WOUTERS, KARA DALLE en ALEXANDRA BALTA bevestiging brengen van hun kunnen. De drie meisjes hadden er een uitstekend turnkamp opzitten tijdens de schoolkrokusvakantie en dat werd maar al te duidelijk. Ze straalden kwaliteit uit. De wedstrijd zelf werd met de nodige ambitie geturnd met een ZILVEREN MEDAILLE én een zekere plaats op de VK er boven op. Proficiat!

Op zondagmorgen 8 maart was het echt vroeg dag voor TOBIAS LORY en CHARYS SMOLDERS. Zij beoogden in deze voorronde alsnog een plaats in de nakende kampioenschappen. Tobias als Charys deden uitermate hun best, zowel op artistiek als op turntechnisch vlak. De norm van 22 punten lag in hun bereik … alleen op het eind van de choreografie was er een licht, ongewild, contact en dat werd door de jury bestraft. De score werd 21,950 … 0,050 … wat scheelt het?! De sprong voorwaarts die beide gymnasten genomen hebben in deze competitie bleek net niet genoeg.

Tijdens de Flanders International Acro Cup, in de paasvakantie, in een organisatie van Puurs kunnen ze nog eens bewijzen dat ze wel degelijk over het nodige potentieel beschikken.

Uitslag

naar boven

2009-03-01 • PV 2 ACROGYM IN HASSELT OP 1 MAART, VOOR BELOFTEN CATEGORIE A

Gedurende het turnkamp werd er naarstig gewerkt aan het bijsturen van de oefeningen in balans en tempo van het beloftentrio NOOR VERSTREPEN, SHAUNI COENEN en KIMBERLY MINNE.

Zowel choreografisch als naar de acro-elementen werd er gezocht en gevonden, door trainers, juryleden en choreograaf.

Aanpassingen waren nu eenmaal nodig, gezien het resultaat in de eerste selectiewedstrijd. De meisjes trainden een week lang sterk geconcentreerd en maakten een sprong voorwaarts.

De wedstrijddag zelf was er vertrouwen en de nodige bagage om in het klassement te verbeteren. Zij stegen van de 27ste plaats naar de 19de plaats in het grote deelnemersveld. De norm werd nog niet bereikt om naar de VK door te stoten. Er is daar immers slechts plaats voor 12 formaties!

Gelukkig is er nog een PV3 waarin dit trio hopelijk een gelijkaardige vooruitgang boekt waardoor alles nog mogelijk blijft. Zondagavond bereikten ons al tevreden berichten, ze hadden er voor gewerkt en foutloos geturnd… en de rest is nu eenmaal competitie.

Uitslag

naar boven

2009-03-01 • TURNKAMP IN MERKSEM VOORBEREIDING OP SELECTIE

Tijdens de krokusvakantie was er in turnhal Terlinden een turnkamp aan de gang waar de gymansten van Klimop R.T. Merksem stevig trainden om een aantal redenen. Voor sommigen is het behalen van een selectie voor de VK van maart/april nog een doel op zich, terwijl anderen hun deelname aan deze kampioenschappen al verzekerden en hun niveau nog willen opkrikken.

De aanwezigheid van NEDKO KOSTADINOV uit Bulgarije en YURI BARINOV uit Rusland is niet alleen een traditie maar tevens een meerwaarde. De Merksemse trainers en juryleden vullen deze week daarop aan, zodat alle gymnasten de nodige aandacht, correcties, peptalk … meekrijgen.

Voor de tumblers, JORN DE LAENDER, ALEX EVERAERT, LORE en LUCAS DERVEAUX ligt het behalen van de norm die rechtgeeft op deelname aan het WK in St. Petersburgh (Rusland) in de bovenste lade. De acrobaten LANA WOUTERS,KARA DALLE en ALEXANDRA BALTA beogen een podiumplaats op de VK. Voor de overige acrobaten is de doelstelling hun eindscore naar boven halen én nieuwe turnelementen inbouwen in hun, bestaande choreografie of dit nu balans, tempo of de gecombineerde wedstrijdoefening is. Zij weten allemaal dat de concurrentie zowel in de breedte als naar de kwaliteit zeer sterk is. Vandaar dit turnkamp, naast de "normale" trainingsuren.

De twee- en drievoudige salto's vlogen je om de oren in de Merksemse turntempel. Spijtig genoeg mocht er ook een kwetsuur genoteerd, waardoor de wedstrijdperiode voor CINDY VAN REGENMORTEL en ELLEN BURMS in het gedrang komt. Dit meisjespaar voert de rangschikking aan in hun categorie en daarom is het des te spijtiger. Ondanks deze handicap was Cindy zondag in Hasselt al wel op de wedstrijd bij Noor, Shauni en Kimberly.

naar boven

2009-02-23 • KLIMOP R.T. MERKSEM BEHAALT IKGYM-LABEL, VERNIEUWDE VERSIE, VOOR ALLE DISCIPLINES!

De Gymnastiekfederatie Vlaanderen heeft aan het IKGYM-label een nieuw elan gegeven. Clubs die in het seizoen 2010-2011 in de categorie A in competitie willen uitkomen zijn VERPLICHT om het kwaliteitslabel binnen het VERENIGINGSMANAGMENT met tenminste 70% te behalen. Verder moeten ze in elk onderdeel eveneens die 70% scoren.

Op zaterdag 13 december in 2008 werd uw club door de auditeur aan de PC gelegd. Vandaag mogen we met fierheid stellen dat KLIMOP R.T. MERKSEM het IKGYM-label behaalt met licentie of de kwaliteitsnorm, voor alle in de club aangeboden disciplines die het onderzoek IKGYM+ vooropstelt!

2009 · ALGEMEEN CLUBMANAGEMENT: 86%
ONDERDEELSCORE
Strategische Planning82%
Procedures en Interne Communicatie92%
Externe Communicatie en Image Building83%
Clubsfeer en Cultuur94%
Bestuur en Organisatiestructuur89%
Human Resources Managment93%
Effectiviteit70%

naar boven

2009-02-17 • ERIC MOMMERS VERKOZEN TOT VERDIENSTELIJK LID

De AV van de deelsportraad Merksem werd, in het districtshuis van Merksem, op 12.02 afgesloten met de ondertekening van het Panathlon-akkoord door meer dan 35 Merksemse sportclubs. Klimop R.T. Merksem had al in 2004 deze overeenkomst rond "sport op jongerenmaat" ondertekend en heeft dit dus anno 2009 nog eens overgedaan. Tijdens de daaropvolgende huldiging werd ERIC MOMMERS verkozen tot "VERDIENSTELIJK LID" van het jaar.

Eric is de toneelmeester van het tweejaarlijkse Turngala, de verantwoordelijke voor het technische onderhoud in Turnhal Terlinden, lid van het tapteam en lid van de commissie nevenactiviteiten.

Proficiat!

Erik Mommers

naar boven

2009-02-15 • PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP ACROGYM A-NIVEAU EN OPEN B-NIVEAU

Zaterdag 14 en zondag 15 februari was er het Provinciaal Kampioenschap Acrogym A-niveau en de Provinciale voorronde 2 in het B-niveau.

Het "kleine trio" met SHAUNI COENEN,KIMBERLY MINNE en NOOR VERSTREPEN stond het eerst, op zondagmorgen, in de turnhal van de gemeente Niel. Zenuwen! Ze gierden zichtbaar door de verschillende lichamen.

In de voorbereiding wisselden goede en minder goede trainingen elkaar af. Tijdens de balansoefening werd dit euvel nog netjes onder controle gehouden, maar in de temporoutine liep het aan het eind, bij de landing uit een salto niet zoals gepland. De jury gaf hiervoor, vooral in de uitvoering, een technische bestraffing met een 27ste plaats als eindresultaat. De volgende twee selectiewedstrijden zal dus uit een ander vaatje getapt moeten worden om uitzicht te krijgen op een selectie voor de Vlaamse kampioenschappen.

Ondertussen was een grote schare Merksemnaren de tribune komen bevolken.

De beurt aan TOBIAS LORY en CHARYS SMOLDERS in de tweede voorronde van het B-niveau. De moeilijkheid van de oefening was opgevoerd, zodat ze kunnen meedingen naar een ticket tot selectie op het VK. De techniek zat goed. In de "kopjes" leek alles ook goed waardoor de samenwerking van deze twee jongeren, vooral zondag, op zich scoorde. Alle afspraken werden nagekomen waardoor ze nu volop aandacht kunnen besteden aan de choreografie, zodat het artistieke niveau opgetild wordt.

De selctienorm van 22 punten blijft mogelijk! Uiteindelijk behaalden ze een 10de plaats overall.

In de vooravond was het de beurt aan het "grote" trio met LANA WOUTERS,KARA DALLE en ALEXANDRA BALTA. Zij hadden al eenmaal hun selectie behaald tijdens de PK in Puurs. De wedstrijd in Niel kon de bevestiging brengen van hun kunnen. Ze turnden zeer sterk en verzekerden zich naast een sprong voorwaarts in de rangschikking van een zekere deelname aan de VK van april. Dit trio zal zich inderdaad mengen in de strijd op een podiumplaats in Breendonk. Maar om met de woorden van de trainster af te sluiten, "Eerst plezier beleven aan je sport, dan komen de resultaten van zelf"!

Het grootste deel van de meegereisde supporters trok dus tevreden terug Merksem.

Proficiat.

Uitslag

naar boven

2009-02-08 • PROVINCIALE VOORRONDE 3 TUMBLING MET PERSPECTIEF

Op zaterdag 7 en zondag 8 februari werd de derde vooronde in tumbling georganiseerd in Vlaams Brabant te Diest. De organisatie was in handen van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen. Het moet gezegd, stilaan klinken de verzuchtingen, bemerkingen en het ongenoegen geuit door trainers, gymnasten, begeleiders en juryleden harder omtrent de setting van deze Provinciale voorrondes, de tijdsindeling van het opwarmingsschema, de staat van de materialen of net het ontbreken van sommige specifieke materialen versus de selectienormen. Zij het om naar de Vlaamse- of Belgische kampioenschappen door te stromen zij het om op internationaal niveau te kunnen participeren!

De wedstrijd zelf dan.

BRUCE MOMMERS was in de maand augustus, van vorig jaar, voor een langere tijd ziek geworden.Vandaag speelt dit gebeuren nog altijd op. Bruce wist zich, bij de beloften jongens, ondanks een vijfde plaats niet te plaatsen voor de Vlaamse kampioenschappen.

In dezelfde leeftijdscategorie maar bij de beloften meisjes behield MARGOT KUSTERS haar plaats en haar selectie voor de nakende VK, ondanks het feit dat ook zij de nacht voor de competitie met koorts te maken kreeg. Bij de juniors meisjes verliep het CHARLOTTE DE COCK niet zoals zij gewenst had. Was er te weinig concentratie of te veel? Charlotte turnde een bevredigende eerste reeks, maar ging compleet de mist in met haar tweede rotatie.

NATASJA MOULAERT greep de laatste kans met beide handen, bij de seniors meisjes, om haar selectie naar de VK af te dwingen. Zij deed dit uitstekend en met wat meer regelmaat over de drie reeksen maakt ze ook kans om op de VK door te stoten naar het BK!

De opdracht van LUCAS DERVEAUX bij de miniemen jongens was duidelijk.Goed uitgevoerde reeksen turnen. Lucas kreeg een voldoende met een ZILVEREN medaille.Hij kan nog sterker uit de hoek komen op de VK mits de nodige trainingsarbeid.Een gelijkaardige opdracht kreeg ALEX EVERAERT mee bij de juniors jongens.Bevestigen. Alex deed dat voortreffelijk en kaapte opnieuw het GOUD weg. JORN DE LAENDER zat nog steeds achter zijn selectienorm aan. Op de trainingen had hij goed gewerkt en dat werd dan ook beloond op deze voorronde met een selectie voor het VK én het BK .

Door een kwetsuur nam LORE DERVEAUX niet deel aan de competitie. In de turnhal werkt zij echter naarstig aan haar revalidatie.

Straks zien we het merendeel van deze Merksemse gymnasten terug op de Vlaamse kampioenschappen.

Uitslag

naar boven

2009-02-05 • KLIMOP R.T. MERKSEM ONDERTEKEND HISTORISCH PACT

Op donderdag 5 februari zette voorzitter GILBERT VERSTRAELEN zijn handtekening onder het document "INTENTIE TOT SAMENWERKING" dat de krachten van de turnclubs van de Stad Antwerpen bundelt.

Waar in het verleden 4 tot 5 verschillende ideologische getinte turnbonden op het grondgebied van de stad actief waren, is er nu eensgezindheid. Of het nu om recreatieve- of competitieve gymnastiek gaat. De stad Antwerpen wil in 2012 de titel van EUROPEESE SPORTSTAD binnenhalen. Een kader waarin dit initiatief best past.

Vijfentwintig turnclubs die samen een ledenaantal van 8.500 gymnasten vertegenwoordigen hebben dit goed begrepen.

IT'S TIME TO MAKE IT HAPPEN.

naar boven

2009-02-01 • PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP ANTWERPEN ACROGYM AAN HET FEEST IN MERKSEM

Eind januari (31.01 en 01.02.09) werd het kampioenschap acrogym van de Provincie Antwerpen tegelijkertijd de eerste selectiewedstrijd tot deelname aan de Vlaamse kampioenschappen.

De gymnasten van Klimop R.T. Merksem hadden er een zowel goede als vreemde voorbereiding opzitten. Goede, omdat de lijm tussen de verschillende en verscheidene combinaties functioneerde en dit zowel op het moreel als het turntechnisch vlak. Vreemde omdat ziekte, schoolverplichtingen én studie dit alles abrupt afremde. Dat mochten TOBIAS LORY en CHARYS SMOLDERS in de categorie B bij de duo's al direkt ervaren. Tobias was na een lange afwezigheid terug beginnen trainen. De individuele mogelijkheden waren al snel op peil, het samenwerken stond evenwel niet onmiddellijk op punt. Hoe gedreven Charys ook trainde. Toch verliep de wedstrijd vrij goed, ook al omdat de trainster een aantal aanpassingen had doorgevoerd.Het laatste acrobatisch deel was er echter te veel aan!Met een vierde plaats was er nog geen selectie.

Conclussie: de mogelijkheden zijn er, maar er zal met een constante gewerkt moeten worden.

CINDY VAN REGENMORTEL en ELLEN BURMS verging het beter, veel beter. Met overtuiging turnden zij als duo hun oefening in de categorie C. De GOUDEN MEDAILLE werd hun deel en een selectie voor de VK gristen ze snel mee. Proficiat!

Zondag was het de beurt aan LANA WOUTERS, KARA DALLE en ALEXANDRA BALTA binnen de categorie B van de groepen. Alexandra was al ziek geweest bij het begin van de week. Op de laatste training zaterdagmorgen werd Lana onwel. Competitie is een vreemd gebeuren en zondag stonden beide gymnasten hun "mannetje". Zelfs met een onvolkomenheid in een balanselement wisten ze het ZILVER naar zich toe te trekken. Ook hier werd de selectienorm behaald. Indien er volgende wedstrijd een foutloos parcours geturnd kan worden zit er nog veel meer aan te komen.

Tijdens dit kampioenschap werd ook duidelijk dat heel wat formaties uit het niveau A gezakt zijn en hun kans gaan wagen op een lager niveau. Maar vooral onthouden we de tevredenheid van de gymnasten en hun trainers en de uitstraling die ze binnen het wedstrijdcircuit etaleren.

Vergeten we ook de SUPPORTERS niet. Een grote schare Merksemnaren was op het appel en liet zich ook nadrukkelijk horen.

Uitslag

Cindy en Ellen Lana, Kara en Alexandra

naar boven

2009-01-25 • DRUKST : PROVINCIALE VOORRONDE ACROGYM D-NIVEAU KNAP RESULTAAT

Zaterdag 24 januari werd na het optreden van het demoteam in Turnhal Terlinden,door het trio GABRIELLA GUJUMAN,ELIZA TORRES GONZALES en AICHA TYTGAT afgereisd naar de eerste Provinciale voorronde in acrogym.

Hun trainers hadden een plannetje klaar, want er zou een enorme zee van vrije tijd, "lege tijd" voorkomen op de wedstrijddag.

Liefst 424 deelnemers waren ingeschreven in de categorie minder dan 17 jaar bij de trio's en evenzoveel bij de gemengde paren en de meisjes paren! Laat nu het Merksemse trio ook nog eens als achtenzestigste aan de competitie moeten starten. Voor een eerste maal kan dit tellen.

De klik die de meisjes wisten te maken was echter dermate opvallend dat ze hun oefening nagenoeg foutloos turnden. "Smilingface" Gabriella deed daarenboven de jury smelten voor zoveel uitstraling. Het plannetje werkte. Met een score van 8,333 zitten ze op schema voor een selectie naar de Vlaamse kampioenschappen toe.

De penalitatie van 0.1 punten namen de verbaasde trainers er graag bij … achteraf bekeken. De ouders die waren meegereisd waren maar wat fier op de prestatie en de teamgeest van de Merksemse delegatie.

De rest van de competitie doet het beste verhopen.

Proficiat!

Uitslag

gymnasten

naar boven

2009-01-25 • DRUKKER : PROVINCIALE VOORRONDE 2 IN TUMBLING IS WARM EN KOUD

Op zaterdag 24 januari, tijdens de Provinciale voorronde in tumbling van het B-niveau, moesten er nog selecties behaald worden voor de Vlaamse kampioenschappen. De deelnemers bij de beloften en hun trainer hadden eerst het demoweekend in Merksem ingezet en waren een dagdeel verderr actief in Overmere voor hun tumblingwedstrijd.

BRUCE MOMMERS mocht als eerste opwarmen. Dat betekende ook dat hij bij de laatsten aan zijn competitie zou beginnen. Was het dit of louter een "afwezig hoofd" feit is dat Bruce zijn selectie nog niet kon behalen.

Bij MARGOT KUSTERS verliep het anders. Uiterlijk met moeite de zenuwen onder controle, waardoor de eerste rotatie wat flauwtjes geturnd werd. De tweede en de derde reeks waren van een betere kwaliteit waardoor Margot de selectie binnenhaalde.

Zaterdag laat in de namiddag was het dan de beurt aan de juniors en de seniors. CHARLOTTE DE COCK en NATASJA MOULAERT kwamen hier aan de beurt. Charlotte bevestigde haar goede resultaat van het PK Antwerpen, terwijl Natasja de mist inging. Het uitstekende resultaat van de derde reeks doet echter heel wat hoop opleven. Een selectie voor het VK van maart zit er nog in.

Op zondag was het de beurt aan de gymnasten uit A-niveau. Hier moest JORN DE LAENDER zorgen dat hij zijn selectie behaalde met het oog op een deelname aan het WK later op het jaar in St.Petersburg (Rusland). De organisatie liet slechts een korte opwarmtijd aan de turners waardoor niet alles haarfijn kon voorbereid worden. Jorn had het daar knap lastig mee. Bij de seniors jongens komt hij vandaag 0,1 punt tekort om naar de Vlaamse kampioenschappen af te reizen. Straks in de derde voorronde zal het dus meteen moeten lukken! Toch kwam hij in deze wedstrijd op de eerste plaats uit.

ALEX EVERAERT ging van start bij de juniors jongens met al de nodige selecties op zak. De eerste reeks werd overweldigend neergezet. Maar de schroefreeks kwam niet tot zijn recht, waardoor hij zilveren medaille behaalde.

LORE DERVEAUX kon eveneens vrij ademenen en had een volledig nieuwe saltoreeks in de stijgers staan. Ook hier een te korte opwarmtijd waardoor het helemaal mis ging bij de landing. Met een kwetsuur werd door trainer en gymnast besloten om deze wedstrijd veiligheidshalve te staken.

LUCAS DERVEAUX bij de miniemen jongens jaagt eveneens nog op een betere uitvoering en dus hogere punten in de eindscore. Hij wist echter in deze wedstrijd zich nog maar eens te verzekeren van een zilveren medaille.

Uitslag

naar boven

2009-01-25 • DRUK : DEMO-WEEKEND IN TURNHAL TERLINDEN

Op zaterdag 24 en zondag 25 januari was Turnhal Terlinden in Merksem opnieuw het toneel van het DEMO-WEEKEND van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen.

Opnieuw, want een jaartje heeft het opzet op een andere locatie vertoefd. Al vanaf 9u00 's morgens boden de demoteams zich aan, en zowel op de eerste als de laatste dag verlieten de laatsten omstreeks 18u00 de sportzaal.

Zaterdag was vnl. Antwerps getint, waarbij onze club als eerste aan de beurt mocht met hun oefening

JAMES@THE GYM.

De Griekse choreograaf en regiseur KONSTANTIN TSAKALIDIS evalueerde elke groep op samenstelling, muziekkeuze, artistieke waarde, turntechnische input, kledijkeuze enz … Hij had voor alle deelnemende clubs de nodige constructieve commentaren. Gegeven dat erg welkom was, zeker aan de vooravond van het democircuit dat straks uitmondt in the Best of Showteams.

Ons TAPTEAM zorgde voor de nodige omkadering waardoor de clubs dit initiatief nog meer naar waarde wsiten te schatten of ze nu uit Lauwe, Waarloos of Berchem kwamen.

gymnasten gymnasten

naar boven

2009-01-11 • KLIMOP R.T. MERKSEM STELT ORDE OP ZAKEN TIJDENS PK ANTWERPEN IN TUMBLING

De provincies Antwerpen en Limburg organiseren samen hun kampioenschap in tumbling en trampoline van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen, ondanks het immense deelnemersveld. In Bilzen werd er op zaterdag 10 en zondag 11 januari duchtig geturnd om een podiumplaats en een eventuele selectie voor de latere wedstrijden op Vlaams of Belgisch niveau.

De Merksemse gymnasten trokken zaterdag naar de wedstrijd van het B-niveau, waarin bij de beloften jongens BRUCE MOMMERS, lange tijd om de titel turnde maar de derde reeks met een kapitale fout afsloot waardoor hij met ZILVER tevreden moest zijn. Bij de beloften meisjes zat MARGOT KUSTERS goed in de wedstrijd. Zij turnde zich naar een tiende plaats. Net geen selectie voor de Vlaamse kampioenschappen, want 0,2 punten te weinig. Dit komt wel goed in een van de volgende Provinciale voorronden was hier de achterliggende evaluatie bij trainer en gymnaste.

CHARLOTTE DE COCK was als tweedejaars junior aan de slag, met gecontroleerde wedstrijdoefeningen.Een zevende plaats op een totaal van 33 deelneemsters én de selectienorm voor de VK werd haar deel. NATASJA MOULAERT trad voor het eerst aan bij de seniors meisjes, zonder veel wedstrijdervaring. Vandaar mogelijk haar achttiende plaats in de uitslag, netjes in het midden van de tabel.

Zondag in niveau A was er eveneens een sterk deelnemersveld aanwezig en speelde de emotie om het plotse overlijden van Roeland Baeyens een mogelijk nog grotere rol dan dat zaterdag al het geval was. Voor het eerst trad LUCAS DERVEAUX aan bij de miniemen jongens. Na elke tumblingreeks straalde de tevredenheid van zijn gezicht. De eerste KAMPIOENSTITEL was een feit met een selectie voor de Vlaamse kampioenschappen er boven op.LORE DERVEAUX tumbelde de hoogste moeilijkheid en de beste uitvoering bij elkaar bij de beloften meisjes met de titel van KAMPIOEN en zowel de selectienorm voor de Vlaamse- als de Belgische eindstrijd. ALEX EVERAERT is ondertussen bij de juniors jongens in competitie, als jongste gymnast uit zijn leeftijdscategorie. Zonder veel poeha ging hij echter zijn kans en gaf iedereen letterlijk het nakijken. Met liefst 4 punten voorsprong op de nummer twee werd Alex ANTWERPS KAMPIOEN én met de selectienorm voor het Vlaamse- en Belgische kampioenschap al op zak.

Bij de seniors jongens mocht het voor JORN DE LAENDER niet mis gaan, dacht zowat iedereen.Speelden de emoties Jorn parten … was het de competitiesfeer, de verwachtingen werden niet ingelost. Hij turnde zowel in de eerste als in de tweede reeks onder zijn mogelijkheden waardoor hij "slechts" met ZILVER moest tevreden zijn.

De organisatoren hadden eraan gehouden om één minuut stilte in te lassen net voor de prijsuitreiking … een pakkend moment … een volledige tribune die recht staat…

De Merksemse gymnasten en hun trainers hadden een afspraak en hebben inderdaad van zich laten spreken op de eerste kampioenschapswedstrijd van het nieuwe turnseizoen!

Uitslag

de sint met zijn pieten

naar boven

2009-01-06 • IN MEMORIAM ROELAND BAEYENS

Roeland is zowat 6 jaar toen hij als broekventje de turnclub binnenwandelt, samen met zijn mama en zijn papa. Nobele onbekenden, dan nog …

Al snel blijkt dat Roeland Baeyens de nodige fysieke kenmerken heeft om aan gymnastiek te doen. Toch gaat het in die beginfase allemaal wat snel en Roeland doet een jaartje langer over het recreatieve. Daarna vindt hij zijn weg binnen de club over de gouwfeesten, de tumbletods, de afdeling jongens, de knapen, de precompetitie, de turners, de lesgevers, het jurykorps, het demoteam en de laatste tijd vooral in de technische onderhoudscel.

Vergeten we niet dat hij daarnaast altijd bereid is of klaar staat om te helpen ook in de persoonlijke levenssfeer. Op provinciaal, nationaal en internationaal vlak turnt hij prachtige sportieve prestaties. Geniet in dat milieu dan ook respect en erkenning. Hij is een sporter die één of meerdere mijlpalen stelt, of het nu op clubniveau of op het niveau van de gymnastiekfederaties is.

Voor Klimop R.T. Merksem wint hij Provinciale, Vlaamse en Nationale titels in de turndiscipline tumbling en dit zowel onder de vlag van de Socialistische Turnbond van België, de Bond voor Lichamelijke Opvoeding, de Vlaamse Turnliga, als voor de Gymnastiekfederatie Vlaanderen.

Hij is lid van het nationale team en draait internationaal heel wat jaren mee als junior en senior. Hij klimt in 2002, als beste Belg, op tot de 15de plaats in de wereldranking. Tijdens de World Age Gym (wereldkampioenschap voor de jeugd in Hannover 2003) turnt hij als eerste Belg, in competitie, drie maal een verschillende tweevoudige salto in één tumblingreeks. Nog nooit vertoond door een Belgische turner notabene. Als hij als eerste Belgische gymnast uit de discipline tumbling mag meedoen op het Olympic Gymgala in het Sportpaleis van Antwerpen, anno 2003, is dit een doorbraak en een waardering tegelijkertijd.

Een achillespeesruptuur (2004) lijkt een einde te gaan maken aan zijn turncarrière. Toch reist hij verder succesvol, met het demoteam van de club, in Europa rond. Roeland is veelal goed gemutst, heeft wel eens zijn slechte dagen, maar als mens is hij een aangenaam en geliefde persoon. Ik heb het geluk hem te zien opgroeien van kind naar puber, van jongeling naar jong volwassene. Als jong volwassene ervaart hij het auto-ongeval dat zijn familie overkomt en de dood van zijn moeder ronduit slecht. Hij is overstuur, het loopt allemaal niet goed maar … pikt later, langzaam aan, de draad van het reguliere leven terug op.

Hij heeft plannen, want opnieuw geslaagd voor zijn examen als scheidsrechter in de nakende Olympische cyclus en in zijn werkkring zit een bevordering er aan te komen. In de maand januari al. Roeland heeft echter beslist om bij zijn mama te zijn. Een beslissing die we moeten respecteren.

Het is erg koud buiten, maar ook van binnen heb ik het niet warm.

Eddy van Schevensteen

naar boven

2008-12-15 • DOORLICHTING KWALITEITSLABEL IK-GYM, IMPULSFONDS …

Bij de aanvang van de maand, op 4 december, gingen Peggy Bodson en Freddy Bolsius beiden lid van de RvB luisteren naar de uiteenzetting van de synthesenota "Antwerpen = Gymnastiekstad" in het Olympisch museum van het Beerschotstadion. Ze kregen een intentieverklaring tot samenwerking mee naar huis.

Op zaterdag 13.12 werd Klimop R.T. Merksem doorgelicht door een extern onderzoeker van BLOSO ivm de situatie binnen de club. Het instrument waarmee dit onderzoek gebeurde is een maatstaf voor de Gymnastiekfederatie Vlaanderen om de club een licentie toe te kennen om wel of niet in competitie uit te komen.

Vanaf 1 januari 2009 gaat daarenboven een nieuwe norm en waardemeter in voegen die bepaald op basis van het resultaat van het item "verenigingsmanagment" in welke wedstrijdcategorie (A,B,C of D) de club toegelaten word.

De stad Antwerpen zal haar clubsubsidies in 2009 aanpassen en uitbreiden met een "Impulsfonds" dat hoofdzakelijk stoelt op de grote van het aantal gediplomeerde trainers/lesgevers op clubniveau.

Het kalenderjaar loopt naar het eind en straks, in januari 2009, komt er de Algemene vergadering van de vzw aan. Een roundup van feiten en dingen. Maar we kunnen toch al zeggen dat het goed gaat met jouw club!

naar boven

2008-12-05 • DE SINT KWAM OP BEZOEK, ZELFS AL MOEST HIJ, NOCH ZIJN HULPPIETEN VAN VER KOMEN

de sint met zijn pieten de zak met lekkers

naar boven

2008-11-29 • KAMPIOENENBAL IN ONUITGEGEVEN KADER

De PRIJSUITREIKING van het Kringkampioenschap en het omkaderende KAMPIOENENBAL speelde zich in een onuitgegeven kader af. Het Gemeenschapscentrum Terlinden werd de locatie waar de ganse organisatie zijn verloop kreeg, wegens de onbeschikbaarheid van de recreatiehal van het Fort van Merksem.

De prijsuitreiking verliep dan ook in verschillende fasen met de uitslag van de Gymkids op kop. De club kon rekenen op de aanwezigheid van ROBERT VOORHAMME, schepen voor Onderwijs van de stad Antwerpen en de Merksemnaren LEEN VERBIEST, schepen voor Jeugd van de stad Antwerpen, FRANK BAEYENS, schepen voor Sport van het district Merksem en FREDDY BOLIUS lid van de Raad van bestuur van Klimop R.T. Merksem.

Glunderende gezichten alom toen de medailles werden omgehangen en niet alleen bij de kleinsten, maar ook bij de Juffers, Knapen, Turners en Turnsters. De zolderzaal had nog nooit zoveel belangstelling verwerkt. De wisselbeker Charel Van Schevensteen werd echter met alle deelnemers samen, uitgereikt in de turnhal. Iedereen keek met belangstelling uit naar de uiteindelijke winnaar(es). SCHOUWAERTS NAOMI, die had geturnd in de Middelbare Graad A van de afdeling turnsters won de beker met 37,75 punten als eindtotaal. De wisselbeker gaat immers naar de gymnast(e) die zijn of haar oefeningen het best turnde en niet noodzakelijk de hoogste moeilijkheid in petto had.

Het is nu zowat DRIE JAREN op rij dat het vrouwelijke deel van de club de wisselbeker naar zich toetrekt … in 2009 moeten de jongens, de knapen of de turners zich weren!

naar boven

2008-11-23 • KRINGKAMPIOENSCHAP VEEL DEELNEMERS = VEEL VOLK

Afgelopen weekend werd het Kringkampioenschap editie 2008 gehouden in Turnhal Terlinden. Op vrijdagavond waren de Turners en de Turnsters aan de slag én was er een stevig niveau te zien in de verschillende moeilijkheidsgraden. Op zaterdag waren 's morgens de Gymkids actief en 's namiddags de afdeling Juffers en Knapen.

Ook in het tweede en het derde luik van de clubcompetitie werd er op een hoog niveau gymnastiek gebracht. Er waren ook wel deelnemers die zenuwachtig tot super zenuwachtig waren, maar uiteindelijk werd iedereen al kampioen op zichzelf door zijn inzet en de echte medailles die moeten nog komen.

Supporters waren er ook … in grote getalen zelfs en dat is altijd leuk, zowel voor de gymansten asl voor de lesgevers.

Tijdens het KAMPIOENBAL van zaterdag 29 novelber ek zal de prijsuitreiking gebeuren in de zolderzaal van het Gemeenschapscentrum Terlinden. Wie "de wisselbeker Charel Van Schevensteen" dit jaar veroverd, wel dat weten we ook pas die avond.

En Tom, wel Tom zat alweer op zijn vertrouwde plaats.

gymnasten gymnasten

naar boven

2008-11-20 • KRINGKAMPIOENSCHAP EDITIE MET EEN TRADITIE

Op vrijdag 21.11 en zaterdag 22.11 zal het in Turnhal Terlinden weer gonzen van de turnactiviteiten. Het KRINGKAMPIOENSCHAP waaraan de leden van de onze club deelnemen staat al een aantal jaren op het programma. Het is tegelijkertijd een toets, een evaluatie voor zowel de lesgevers als de gymnasten om te ervaren wie de initiatievormen en de turntechnische scholing heeft verwerkt en op welke manier.

Deze wedstrijd uit de BREEDTESPORT heeft ook nog eens een speciaal karakter want alle oefenstof is door de lesgevers zo samengesteld dat geen enkele gymnast boven zijn mogelijkheden hoeft te turnen. Zo zijn er per leeftijdscategorie drie moeilijkheidsgraden, nl. een HOGERE GRAAD met moeilijke oefeningen, een MIDDELBARE GRAAD met gemmiddeld moeilijke turnoefeningen en een LAGERE GRAAD waar eerder eenvoudige oefeningen de opdracht vormen. Sommige gymnasten zijn dan ook al meer ervaren en andere dan weer minder bekend met deze competitievorm.

In eerste instantie is iedereen winnaar op zichzelf en zijn er medailles, diploma's en prijzen voor iedereen. Er is echter ook de wisselbeker CHAREL VAN SCHEVENSTEEN. Deze Trofee kan gewonnen worden door diegene die zijn oefeningen het best uitvoerd … niet noodzakelijk dus diegene die de hoogste moeilijkheid turnt.

TURNSTERS en TURNERS bijten de spits af op vrijdagavond om 19u30. Het tweede luik is er zaterdagmorgen om 10u00 met de GYMKIDS en zaterdagnamiddag om 14u00 is het de beurt aan JUFFERS en KNAPEN. Alle turntoestellen uit de ARTISTIEKE GYMNASTIEK komen aan de beurt zowel bij de meisjes als bij de jongens. Bijzonder voor de organisatie is de aanwezighjeid van ouders, grootouders, supporters e.a.

De prijsuitreiking grijpt plaats een week later in de zolderzaal van het Gemeenschapscentrum.

Iedereen in de club kijkt alvast uit naar de prestaties van de grote groep deelnemers. U komt toch ook een kijkje nemen?!

naar boven

2008-11-05 • TURNHAL TERLINDEN OMGETOVERD TOT GYMNASTIEKLAND

Op woensdag 5 november organiseerde KLIMOP R.T. MERKSEM in samenwerking met de STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT Gymanstiekland in Turnhal Terlinden.

In de Turnhal stonden zowel turntoestellen, klim- en klautertoestanden, turnmaterialen als maxi- en zelfs superlange trampolines opgesteld. Met één zwaai van de "turntoverstok" mocht het piepjonge geweld van het eerste leerjaar van de Merksemse lagere scholen gebruik maken van dit alles. Liefst 133 kinderen waren er actief!

Leerkrachten, ouders, medewerkers en clublesgevers zorgden voor de nodige en veilige begeleiding. De deelnemende scholen Virgo Maria, Groenendaal, St. Lutgardis en Joma waren enthousiast en … achteraf werden al plannen gesmeed voor de volgende editie in 2009. De medewerking van de scholen is priotitair hierin.

Gymnastiekland is dus een blijver.

naar boven

2008-11-03 • HERFSTTURNKAMP VERLOOPT IN UITSTEKENDE SFEER EN DUS MET PROGRESSIE

Het Herfstturnkamp in acrogym en tumbling verliep in een koude turnhal Terlinden, omdat de verwarming stuk was. De sfeer onder de gymnasten, trainers en begeleiders was echter optimaal en warm. Dagelijks werd er 6 uur getraind op de verende vloer, met handstandpaaltjes, in de maxi-trampoline, op de fasttrack of op de tumblingbaan om van de lichaamscholing en de choreografie niet te spreken. Rust was er echter ook ingebouwd en dat item was vooral in het begin van de week voor sommige deelnemers moeilijk in te schatten.

Acrogym stond dit maal onder leiding van NEDKO KOSTADINOV uit Bulgarije in samenwerking met de eigen clubtrainers, DANNI SEGERS, PATSY MARTENS en de huischoreograaf MIGUEL ESPIN. Tumblingtraining was er mede door de inbreng van de Russische trainer YURI BARINOV, ook hier in samenwerking met de eigen clubtrainers FREDDY BOLSIUS en EDDY HELLEMANS.

Nieuw was de VIP-groep of de jongste gymnasten uit de pré-competitie onder leiding van EDDY VAN SCHEVENSTEEN. Zij volgden maar al te graag een aan hen aangepast programma. Ook 'andere' trainers waren met gretigheid aanwezig.

Aan het eind van de week worden traditioneel ouders en belangstellenden uitgenodigd om eens binnen te kijken, tijdens de afsluitende demo. De salto's (triples en meervoudige schroeven) en hoogstandjes (één hand en twee handen) vlogen hen om de oren.

Uiteindelijk was er de mogelijkheid om na te kaarten aan de wijn en kaasstand. Een initiatief van de commissie nevenactiviteiten. En de schoolherfstvakantie zat er op. Voor de verschillende en verscheidene deelnemers echter met heel wat progressie zodat de nakende wedstrijdperiode een goed perspectief biedt.

gymnasten gymnasten de trainers

naar boven

2008-09-20 • BRAINSTORMING BESTUUR EN LESGEVERS OF HET IS BELANGRIJKER PERMANENT BIJ DE EERSTEN TE ZIJN DAN AF EN TOE EERSTE TE EINDIGEN

Op zaterdag 27.09.08 was er de jaarlijkse Brainstorming of noem het de Denktank van Klimop R.T. Merksem in het Kempense Malle. Bestuur en Lesgevers steken dan de koppen bij elkaar om de club door te lichten op de sterke en de zwakke punten van gisteren, vandaag en morgen.

In de voormiddag waren het voornamelijk de lesgevers die onder leiding van de ondervoorzitter, Paul Lenaerts, aardig wat organisatie technisch, administratief en praktisch doornamen. "Fondsen verwerven is geen kinderspel" werd hier de draad tussen het verwachtingspatroon van de sponsors en het product dat Klimop R.T. Merksem naar voren schuift. Ook "Antwerpen = Gymnastiekstad" werd toegelicht, waarbij de beslissing vanuit de raad van bestuur tot het ondertekenen van een intentieverklaring tot samenwerking met anderen werd bekrachtigd.

Een aperitiefje, aangeboden door het feestbestuur was de aanloop naar de kaastafel én de verwelkoming van het tapteam, feestbestuur, technisch onderhoudscel en de administratieve cel. Zij wisselden in de namiddag met de lesgevers en boomden verder over o.a. aanpassing van het huishoudelijk reglement, ethisch verantwoord sporten naast de al hoger genoemde thema's.

In de vooravond werden de deuren letterlijk gesloten en hadden de deelnemers aan deze dag blijkbaar een goed gevoel overgehouden, want sommigen namen nog rustig de tijd om elders verder te "chatten".

het aperitief groepsportret

naar boven

2008-09-01 • MERKSEMSE GYMCLUB KLIMOP R.T. MERKSEM AAN DE SLAG - TURNSEIZOEN 2008-2009

jonge gymnasten

Met de start van het turnseizoen 2008-2009 op 1 september e.k. is de turnclub KLIMOP R.T. MERKSEM toe aan haar negenentachtig jaar bestaan.

In turnhal Terlinden aan de Terlindenhofstraat 150 te Merksem kan je terecht van maandag tot zondag voor KLEUTERGYM tot SENIORENGYM. Zoek je veeleer het competitieve binnen de turnsport dan kan je terecht voor ACROGYM, TUMBLING en HET DEMOTEAM.

Voor meer gedetailleerde informatie kun je tijdens de trainingsuren, van 18u00 tot 22u00, bellen naar de turnhal op nummer 03/647 21 91, of nog beter, stap gewoon even binnen en maak gebruik van een eerste turnles die je gratis door de club wordt!

Dat er in een dergelijke kranige vereniging aardig wat dynamiek schuilt, leert ons het jaarprogramma waar iedereen van recreant tot wedstrijdsporter zijn gading kan vinden. De gymnastiekvereniging is in het bezit van het kwaliteitslabel IK-GYM, te vergelijken met de voetballicenties en staat daarmee op de eerste plaats in de "Michelingids" van de Vlaamse turnclubs (BLOSO-IK-gym).

Klimop R.T. Merksem is dus een gezonde club zowel naar het financiële- als het sportieve luik. Voor gymnasten uit de regio die meer willen bereiken in hun sport, is er ook een mogelijkheid tot meetrainen binnen het concept van Klimop R.T. Merksem. Daarvoor neem je dan best rechtstreeks contact op met de technisch directeur, Eddy Van Schevensteen (eddyvanschevensteen@hotmail.com).

Kom alvast een kijkje nemen en overtuig je zelf van het kwalitatieve turnaanbod, zowel wat betreft de accommodatie, infrastructuur als de inhoud van de trainingen.

 


Deze pagina werd laatst aangepast op • Copyright © Klimop-RT-Merksem, alle rechten voorbehouden • webmaster : webmaster@klimop-rt-merksem.