Interview: Merel en Ben voor YOG kwalificatie

Bron:

INTERVIEW: MEREL & BEN VOOR YOG KWALIFICATIE
Sander Raeymaekers ‐ Zaterdag 7 apr 2018
© Gymnastiekfederatie Vlaanderen vzw
Zuiderlaan 13, 9000 Gent • Tel: 09 243 12 00 • info@gymfed.be

HET BELGISCHE GEMENGD PAAR GAAT VOOR OLYMPISCHE KWALIFICATIE

Tijdens de competitie 13-19 jaar van het WAGC kunnen gemengde paren zich plaatsen voor de Youth Olympic Games later dit jaar in Buenos Aires (Argentinië). Acrobatisch gymnastiek zet zo haar eerste stapjes als Olympische sport. Merel en Ben proberen voor België een kwalificatieplaats te bemachtigen.

Youth Olympic Games
De Youth Olympic Games (YOG) vinden dit jaar tussen 6 en 18 oktober in Buenos Aires en zijn de jongerenversie van de Olympische Spelen. De deelnemers zijn er allen tussen 15 en 18 jaar oud, afhankelijk van de sport. Op die wedstrijden probeert het Internationaal Olympisch Comité nieuwe formules uit. Zo maakt ook acro dit jaar deel uit van de grootste show op aarde – voor jongeren. In totaal zullen 12 gemengde paren uit heel de wereld kunnen meedoen.
Het Internationaal Olympics Comité (IOC) denkt al enkele jaren na om de grote Olympische Spelen dichter bij de jeugd te brengen. Zo brengt het comité de Olympische competities al dichter bij hun leefwereld door in te zetten op sociale media en live scores. Op de jeugd-olympische spelen gaan ze nog wat verder en proberen ze heel wat vernieuwingen uit. De competitie basketbal heeft bijvoorbeeld een dunk en shoot-out-competitie en in verschillende sporten vindt een gemengd landentornooi plaats. Hopelijk draagt acrobatische gymnastiek daar ook aan bij!

De topsportschool stelde recentelijk Merel Vandewalle (Gymclub Altis Eeklo) & Ben Goedons (Klimop RT Merksem) samen als gemengd paar om mee te dingen naar de kwalificatie voor de YOG. Gemakkelijk was dat niet, aangezien de leeftijdsnormen voor de YOG veel strikter zijn dan in de reguliere competitie. Het WAGC in Antwerpen geldt als enige kwalificatie. Merel en Ben zullen sterk naar voren moeten komen op hun eerste wereldkampioenschap, we laten hen even aan het woord.

Eerste WK, onder de indruk

Ben: “De training vandaag ging al veel beter dan de training op het podium van gisteren. We waren toen lichtjes overweldigd door de omstandigheden van de wedstrijdvloer. Het doet wat met je: zoveel lichten en zo’n grote zaal, daarbij staat de muziek erg luid. Hoewel het gewoon training was, hadden we toch al wat zenuwen. Ik moest me tijdens het eerste deel echt tot de orde roepen, me concentreren en het gevoel van op training zoeken, niet gemakkelijk.”

Merel: “Gisteren op het podium was het tweede balansdeel niet goed gelukt. Gelukkig ging de balansoefening vandaag veel beter en dat geeft wel vertrouwen. Nu zijn het vooral nog wat kleine foutjes die we eruit proberen te krijgen. ”

Ben: “De lichten in de Lotto Arena schijnen best in je ogen, je ziet bijna niemand zitten in de zaal, ook de jury niet. Normaal probeer je die mee te pakken in je oefening door ernaar te kijken, nu is dat moeilijker. Ik ga het toch proberen.”

7 maanden samen trainen

De samenstelling van het team is heel snel gegaan, oorspronkelijk stonden de meisjes trio’s gepland als deelnemers op de Olympische jeugdzomerspelen. Dat veranderde de internationale federatie naar gemengde paren. Vorige zomer ging de federatie toch nog op zoek naar een gepaste formatie. “Door de strenge normen verschillen wij ongeveer 1 jaar en 2 maanden,” zeggen ze, “dat stelt in acrotermen echt niets voor.”

Merel: “Ze belden mijn moeder eind vorig schooljaar en op twee dagen moest ik beslissen of ik naar Gent ging of niet. Mijn vriendinnen vonden dat niet zo leuk, maar steunen me wel. Ook mijn leerkrachten vonden dat ik de kans moest grijpen. Ik heb heel vorige zomer getraind met een trio waarvan de bovenman is gestopt. Aan het begin van het schooljaar was Ben er om mee te beginnen trainen.”

Ben: “Op dat moment had ik geen flauw benul dat ik ooit op een WK zou staan. Tot in augustus was ik nog bezig met de voorbereiding van mijn herexamens, tot op een moment mijn trainer me belde om te zeggen dat ik mocht gaan testen in Gent. Ik had mezelf niet veel hoop gegeven en mij geconcentreerd op mijn herexamens. Daarna is het heel snel gegaan, de testen waren positief en ik mocht starten. Een week later zat ik op internaat in Gent.”

Merel: “Ondertussen staan we al een zevental maanden samen en zijn we best tevreden met waar we staan.

Internaat

Merel:” Door de plotse verhuis naar de topsportschool, moeten we ook op internaat eten en slapen. Nu rusten en recupereren we ’s avonds van de trainingen, terwijl we ook moeten eten en huiswerk maken. Daarna is het meestal bedtijd. Het valt wel mee, tenslotte zijn we daar om te trainen.”

Ben: “Ik zit in het zesde middelbaar, ik heb al wat meer vrijheid. Mijn gsm mag ik bijvoorbeeld bijhouden, omdat ik hem moet leren gebruiken voor volgend jaar – als ik hopelijk ben afgestudeerd.”

Verwachtingen & beleving

Ben: “We weten niet goed wat we moeten verwachten, aangezien het de eerste keer is dat we ons internationaal meten met anderen. We proberen in de finale te geraken en hopelijk daarna ook de kwalificatie in de wacht te slapen. Binnen onze categorie zijn er veel combinaties. Gelukkig hoeven we niet teveel naar de anderen te kijken, aangezien niet iedereen (door leeftijdsbeperkingen) in aanmerking komt voor een YOG-selectie.”

Merel: “We kunnen eigenlijk alles, het komt erop neer op het morgen en overmorgen gewoon te doen. Gelukkig is er maar 1 oefening per dag, dan kunnen we ons daar perfect op concentreren, dat geeft wel rust. Voor de rest was het shoppen ook wel leuk, gewoon eens in Antwerpen iets anders gaan doen.“

Ben: “Je staat hier tussen de beste van de wereld, het is allemaal zo professioneel hier. We gaan ons best doen om ons plaatsje ertussen op te eisen”